Livet på landet,  Upplevelser

Random påskprat

Så är vi gott och väl halvvägs genom påsken. Långfredagen var inte alls så lång som den låter. Nu för tiden är den dagen som nästan vilken annan dag som helst. Annat var det på 60-talet då det mesta var förbjudet och man skulle hålla sig stilla. Nu kan man handla och vandla som man vill. Upptäcker att verbet vandla inte finns i SAOL men nog i SAOB så då är det ett mera ovanligt och gammalt ord. Däremot är vandel mera gångbart enligt SAOL.

Jo, åter till långfredagen. Då hade jag ont i vänster höft, speciellt när jag suttit en längre stund och reste mig upp. Även vänster armbåge krånglade med stark smärta i vissa lägen. Det blev ingen promenad på långfredagen utan jag höll mig mest inomhus. Konstigt med alla dess krämpor. De kommer och går, vissa allt från några sekunder till flera månader för att lika plötsligt försvinna och aldrig komma tillbaka. Igår var allt bra, jag tog en spatsertur genom skogen vid Småhällorna och tillbaka via byhamnen vid Gammel-Ahlnäs. Idag har jag åter ont i skinkan men armbågen är bra. Vad kan det vara?

En påse chokladägg hade jag införskaffat i den händelse att några småhäxor med kaffepanna skulle finna sin väg till min dörr men ack nej, inte en enda såg jag skymten av. Jag får äta upp mitt påskgodis själv och då vet ni hur dålig karaktär jag har när det vid sällsynta tillfällen finns snask i huset. Det försvinner snabbare än påskharen syns.

Brasor brann också i byn igår påsklördag men ingen officiell påskbrasa på grund av pandemin. De som samlades var annars folk som också daglig dags umgås i byn och vi var inte många vid den två år gamla rishög som ändå skulle bort på grund av våtmarksprojektet i Fladan. Pandemiläget i Österbotten är annars ganska bra med under fyra nya smittade per dag i snitt per 14 dagar och de flesta är inom redan kända smittkedjor. Till exempel rapporterades idag påskdagen noll nya smittade.

Igår bjöd sister Jane på middag så det var inte bara choklad som jag stoppade i mig. En riktigt god och mör nötinnerfilé serverade hon, såsen var gudomlig och vinet kraftigt! Däremot avstod jag från memman som serverades som efterrätt.  Hellre äter jag surströmming. Jag kan inte förstå denna vurm för memma i Finland, en rätt gjord på rågmjöl, malt och sirap. Låter det gott? Till det serveras grädde och socker. Bloggens trogna läsare torde sedan tidigare vara införstådda med min aversion mot memma vid påsk och lutfisk vid jul.

Snösmältningen fortsätter med rasande fart, de första stjälkarna med påskliljor har kommit upp och igår såg och hörde jag den första tranan. Sunden börjar också bli isfria och helst bör man avstå från att vistas på den is som finns kvar. I stället bör man kanske se över de flytetyg man eventuellt snart kan sjösätta? Vårkänslorna har definitivt infunnit sig. Nackdelen är menföret på många små sidovägar. På sina ställen är det rena gyttjebadet.

Därmed får jag önska alla läsare av denna blogg en riktigt fin fortsatt påsk!

Hur har du firat påsken? Memma, icke memma? Kom det några småhäxor och har du ätit ägg i någon form. Ägg och hönstema hör ju till påsken, bara att kolla in videon med Johan Glans. Kanske det inte var riktigt tänkt så från början?

påskbrasa

Det var väl en präktig brasa? Riset var torrt och brann friskt.

Sjöbodar i Oxkangar

Sundet mellan Byholm och Lill-Oxkangar är isfritt och för varje dag så försvinner isen allt mer.

Hopptornet i Oravais

Men på fjärden i Oravais ligger ännu isen och den ser inte ut att må bra i solen. Bara en ensam kråka som väntar på att få göra ett svanhopp från hopptornet. Hmm, kan förresten en kråka göra ett svanhopp?

Menföre

Menföret har mer eller mindre gjort att virkestransporterna upphört på de mindre vägarna. Helst bör man låta bli att köra bil på små sidovägar om man inte har viktigt ärende dit. Om ett par veckor är det säkert bättre.

2 kommentarer

 • annepauline

  Härligt att få se en påskbrasa även om det är på bild! Jag tyckte alltid att man doftade så himla gott när man kom in efter att man varit nära en påskbrasa.
  Påsken kommer och går ganska obemärkt. Jag kommer ihåg när min bror kommit hem från USA efter sina tio år där och han tyckte att han och jag skulle åka in till staden på bio på långfredagen. Han blev nästan arg på mig för han trodde inte att jag hade rätt när jag sa att allt var stängt på långfredagen i Finland. Inte kunde jag förklara varför heller. Det var ju bara så.
  Det här med ”krämpor”. Ack ja. Jag har en så kallad husläkare som är från Azerbajdzjan. Jag har besökt honom då och då och klagat över lite krämpor. Jag trodde att jag hade artros i ett knä så han skickade mig till en ortoped. Ortopeden, han var från Polen, vred mitt knä hit och dit och sen slängde han ut mig med orden: Du har inte artros, kom igen om sju, åtta år, då kanske du har artros. Ut och promenera med dig! Där fick jag. Vad min husläkare pratar förstår jag nästan ingenting av men han kan säga på ren svenska: Det hör till åldern. Puh!

  Annars har jag varit ut och promenerat ( på order av min barska polska ortoped! ) och hittat blommande blåsippor och till och med vitsippor. Inga små påskkärringar springer runt och tigger godis ( eller helst pengar! ) här. Pandemi, pandemi, det var det inte förra året heller, förstås inte. Memma har jag ätit! Ahh, hittade Fazers memma i en affär och den memman var fantastiskt god. Äkta vispgrädde på och lite socker. Någon annan påskmat behöver jag inte.

  Nej, en kråka kan inte göra svanhopp! Säger min polska ortoped och husläkare från Azerbajdzjan. Jag är förstås inte riktigt säker men jag tror det är det som de säger.

  • Per

   Haha, så du tyckte du doftade gott efter att varit nära en påskbrasa? Nyrökad och klar. Visst kan det vara så om man går nära och in i rökmolnet. Vinden igår låg bort mot Fladan så jag tror knappt någon fick känna på röken. Inte ens barnen var nära.

   Det är då en bra husläkare du har som konstaterar att det hör till åldern, inget att bekymra sig över. Säkert har den polska ortopeden också rätt i att motion är bra och nyttigt på fler än ett sätt. Jag vet inte varför men jag kommer att tänka på en sketch i programmet Lorry som heter ”Lita alltid på experterna”. Kan ses på Facebook om du har det.
   https://www.facebook.com/watch/?v=2388433154783536

   När det gäller påskhäxor och pandemin så ställer ofta folk ut godis på tomten eller i grindhålet så får de ta där vad de vill. Säkert är det inte lika spännande som att knacka på folks dörrar.
   Jo jag vet att memma också har hittat sin väg till kungariket. Undrar hur många i Svärje som tycker att den är god?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.