Upplevelser

Bara att sjunga och spela

Om jag vore ung skulle jag spela och sjunga. Åtminstone försöka. Jag är väl ingen musikalisk supertalang men lite hum om noter har jag och är inte heller helt tondöv. Något har jag klinkat på piano och knäppt på strängar. Försökt mig på dragspel som dock blev ganska kortvarigt.

Som Henry Miller skrev: ”Det väsentliga är lusten att sjunga”.  Det tolkar jag som att det väsentliga är lusten att sjunga, inte att man kan sjunga.

Om jag vore ung… jo, ibland så sjunger jag även helt galna visor som jag själv hittar på för stunden. Rena improvisationen. Tur att ingen lyssnar och klassar mig som småtokig. Fast det gör inget i denna tokiga värld.

Hur kom jag in på detta? Jo, jag lyssnar på en julkalender, hör och häpna. Varje dag fram till nummer 24 kommer nya låtar från musikstuderande på Framnäs Folkhögskola i Piteå på Facebook. Folk- och Världsmusik. Bara att skruva upp volymen och njuta av deras spel i olika konstellationer. Deras hurtiga introduktion. Så bra jag tycker det låter!

Jag kollade Framnäs hemsida och det såg ju onekligen väldigt trevligt och intressant ut. Det skulle vara något för en ungdom. Att få förkovra sig i musikens underbara värld tillsammans med likasinnade. Kanske göra någon turné, uppträda på festival, få scenvana, träffa människor. Det finns också annan utbildning där men mycket musik.

Vilket instrument skulle jag välja? Klarinett, banjo eller tramporgel? Eller varför inte fiol, gitarr eller mandolin? Varför inte alla? Fantisera kan jag – munspel och hammondorgel glömde jag – men det är inget för en lat amatör. Ansökan med videoinspelningar skall skickas in och vid starten sker ett teoriprov. Alltså inget för en ren novis utan man bör redan vara på den musikaliska banan och ha ett brinnande intresse.

Skulle jag leva om mitt liv skulle musiken få ta en betydligt större plats än det lyssnande på c-kassetter och Kvällstoppen som jag, liksom många andra i min omgivning, ägnade oss åt när vi var unga. Kanske skulle jag försöka komma in på Framnäs efter att jag flitigt trakterat ett instrument? Eller åtminstone lära mig ett instrument ordentligt.

Kollar du in någon julkalender? Godiskalender eller annan liknande kalender. Årets Julkalender Mirakel på Svt? Förresten finns det en mängd julkalendrar från gångna år på Öppet arkiv. Finns där någon favorit?

Ingen julkalender men däremot en riktigt gammal julebild från år 2004 som jag tog med min första digitala kamera, en Samsung. Jag undrar var de juldekorationerna finns idag. Bocken till höger vet jag var den finns men allt det andra? Ha, ha och tjock-TV hade jag den tiden.


Framnäs Folkhögskola – hemsida. Visst måste man våga drömma?
Framnäs Folk- och Världsmusik –  Facebook där en ny låt dyker upp varje dag

Julkalendrar – Många julkalendrar att välja på. Svt:s hemsida

2 kommentarer

 • annepauline

  Haha, nu blir det nog att leta fram tomtarna så de får komma ut och lufta sig om de inte varit ute sedan år 2004.
  En julkalender jag tyckte om var Trolltider. Det börjar väl vara hundra år sedan den sändes. Nu ser jag inte på TV över huvudtaget men har läst att årets kalender Mirakel lär vara bra.

  Vi hade en halvrisig orgel hemma. I omklädningsrummet till bastun! Där satt jag och spelade psalmer så det stod härligt till. Tryggare kan ingen vara och Blott en dag kunde jag spela perfekt. Jag var rätt bra på munspel en gång i tiden. Ack, ack, hundra år sedan det också. Jag hade min repertoar…det skulle ju vara rätt roligt att spela munspel igen. Det kom jag på nu! Men det finns väl inga sådana munspel som fanns förr i vääden. Jag skulle nog inte kunna spela på dagens munspel. Till dagens munspel hör väl en massa ”appar” att ladda ner. Att jag skriver det beror på att jag pratade med ”min” bank idag ( halleluja, jag kom fram på telefon! ) och vartannat ord som bankmannen sa var att jag skulle ladda ner deras appar. Fy fasen så frustrerad jag blev. Det hade varit skönt att sätta sig vid orgeln och spela av sig frustrationen med några psalmer. Utan appar.

  • Per

   Ja det blir det till att göra, leta tomtar. Kanske de gömmer sig någonstans?

   Vi hade också orgel hemma men av de lite modernare sorten. Yamaha. Men ändå tramporgel. Där har vi syskon tragglat en och annan låt. Säkert också Blott en dag. Borde gå och se till den om den fortfarande låter. Den finns i andra huset.
   Annars har ju tramporgel blivit ganska populär inom folkmusiken. Jag minns att ett Umefolk så uppträdde en orkester men 9 tramporglar. Inget annat, möjligen något slagverk. Och bra lät det! Så den har fått en come back.
   Munspel är också kul. Ett sådant borde du köpa dig själv i julklapp och träna upp några låtar inför nästa släktträff! 🙂 Äsch, appar behöver du inte bry dig om, det gå utan.

   Jo, dagens bank är en app. För det mesta fungerar det riktigt bra, tycker jag. Kolla kontot och betala räkningar går bra och jag behöver inte använda en massa koder och grejs. Det handlar mycket om vana.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »