Allehanda

Etikettsbrott – en dam som behöll byxorna på

Jag har aldrig förstått tjusningen med att titta på TV:n och följa festen på presidentens slott i Helsingfors på självständighetsdagen. Här visar republikens grädda upp sig i diverse kreationer och dekolletage. Först är det handskakningsceremonin där 1800 gäster skall skaka hand med presidenten. Stackars president. Höger arm måste vara alldeles sönderskakad redan efter en timmes hälsande. Sedan skall det dansas, minglas, skålas och ätas middag.

Jodå, jag hade gärna varit med och svassat runt i borgen, det hade säkert varit en upplevelse. Men att titta på TV:n, det orkar jag inte. Kanske det beror på att TV-reportrarna tror att det är en nationell modevisning. Klänningarna och utstyrseln kommenteras ingående med uttryck som bara kan tävla med bedömning av årgångsviner. Allehanda designers får sina namn nämnda och beställningarna lär säkert ramla in efter detta stora reklamtillfälle. Även ett nästan fjantigt yrande om etikett stör mig. Enda tillfället jag lystrade till, under min ganska korta bevakning av festen, var när reportrarna upptäckte ett etikettsbrott. En dam i byxdress! Hu, damen ifråga måste vara märkt för resten av livet. Hur vågade hon komma iklädd byxdress till självständighetsmottagningen? Själv beundrar jag henne. Få se, hur skulle jeans bedömas? Visserligen snygga och svindyra men ändå. Inte en chans. Där har vi det verkliga etikettsbrottet; låt bli att yra om en byxdress!

 

Hur äter man detta utan etikettsbrott? Mumsigt gott i fredagskväll, i alla fall.

 

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.