Allehanda,  Databiten

Lappa och laga

Jag läser i tidningen att en av årets trender blir återbruk av grejor man kanske annars slänger (och köper nytt) men med lite lappa och laga kan grejorna hålla lite längre. Andra trender spås bli mjukiskläder och Crocs, rejv och koreansk populärkultur, mindre skolk och mera resor inrikes i stället för att fara jorden runt. Om man frågar ungdomarna i kungariket.

Återbruk, ja. Min bloggkamera gick sönder och jag började spana på en ny sådan nätt apparat att ha med sig mest hela tiden. Ny dator har jag också haft i tankarna eftersom hårddisken var full och vissa program fick problem att fungera för att inte tala om att uppdatering till Windows 11 inte gick att genomföra. Därtill var vissa tangenter obrukbara, något som löstes med ett externt tangentbord.

Det blir ingen ny bloggkamera. Min Sony RX100 duger alldeles utmärkt trots att den vinklingsbara skärmen på baksidan lossnade och slutade fungera. Jag lappade och lagade lite, nämligen tejpade fast skärmen så att den inte helt skulle trilla av. Obrukbar med det fanns lösningar. Kameran har en uppfällbar sökare där man kan se vad man fotograferar och därtill kan man också göra de flesta inställningar genom att titta i sökaren och samtidigt manövrera knapparna. Lite bökigare än att titta på skärmen men med lite tålamod fungerar det. Se där vad lite tape kan göra! Egentligen är det bättre att titta i sökaren än på skärmen när man fotograferar så det är ingen förlust i sig.

Datorproblemet löste jag på fredagskväll genom en återställning av systemet. 45 minuter tog det. Det var den lätta delen. Sedan skulle en hel del program installeras på nytt, inloggningar göras och Window 11 installeras. Det gick också an men en stor del av lördag gick åt till detta.

Det stora jobbet visade sig vara Lightroom (LR), mitt fotoredigeringsprogram, och alla bilder jag har. Tusen och åter tusentals bilder. När jag importerade bilderna till LR fylldes också min hårddisk på C: oroväckande snabbt och jag insåg ganska snart att det blev ohållbart. Min hårddisk skull åter snart bli full. LR lade nämligen ”standardkatalogen” på C: där programmet placerade bilderna vid importen och hårddisken på C: är bara 256 GB.

Efter hel hel del klurande, funderande och sökande på nätet kom jag så på lösningen, nämligen att flytta standardkatalogen till en stor extern hårddisk och skriva om sökvägen i LR. Det fungerade, så glad jag blev. Nu blir C: opåverkad av Lightroom.

Nu kom nästa problem. Vid systemåterställningen försvann de flesta taggar och geotaggar på bilderna som jag jobbat med i närmare två års tid att förse bilderna med. Ett jättejobb försvann. Taggar som behövs för att snabbt hitta bilder, kunna sortera och filtrera. Jag hade nämligen inte gjort backup på standardkatalogen i LR. Och jag som predikat om hur viktigt det är att göra backup. En läxa jag nu lärt mig och vet hur jag skall göra i framtiden. En ganska dyrköpt lärpeng med tanke på all tid som taggandet kommer att ta men jag ger mig inte, det skall vara ordning på bildarkivet. Men bilderna finns kvar och det är huvudsaken.

Så det nya året började inte så bra men vad göra? Datorproblemet måste få en lösning om än med vissa komplikationer. Och nu behöver jag inte köpa ny dator eller bloggkamera på förhoppningsvis ett par år. Jag får betrakta allt arbete med kameran och datorn samt kommande arbete med bilderna, att tagga och geotagga dem på nytt, som ett slags lappa och laga. Allt för att åtminstone något hänga med i årets trender. Och så sparar jag sköna slantar. Men crocs börjar jag inte med, det är då säkert. Riktiga träskor skall det vara!

Har du spanat på årets trender och är det något för dig? Tror du på att lappa och laga i stället för att så fort något får en skråma så måste man köpa nytt? Slit- och slängsamhället finns säkert kvar men kanske vi kunde fundera lite och förlänga livet för våra saker och ting.
Maj-Britts frass

Det har inte bara varit datorjobb. Igår tog jag en promenad i byn och träffade då på Maj-Britts frass som var mycket sällskaplig och nyfiken. Jag tror alla hennes kattor har varit väldigt sociala. Andra kattor kan vara mycket rädda och springer för allt vad de är värda om de ser en främmande person. Tyvärr vet jag inte vad MBs frass heter.

Hellnäs bro

Idag blev det också vandring. Denna gång till Hellnäs bro, sista dagen den är öppen. Imorgon stängs den och är stängd i nio veckor för reparationer. Mycket tid och kilometer extra via omväg om vi nu skall norrut till Oravais eller vidare. Det visade sig vara en båttransport som råkat ut för en olycka på bron och då uppstod skador. Båttransport på lastbil, inte under bron.

Till höger syns badbryggorna uppdragna på strand. Vi får allt vänta lite tills vi åter får väta våra tår i sundet.

Mast på Besstiensback

Så ett nytt landmärke uppe på Bessteinsback, Lill-Oxkangar, bara en kort bit från Hällnäs bro. Ny kommunikationsmast för elleverantören Herrfors. Tur att de hann få den på plats innan bron stängdes.

7 kommentarer

 • Wesber

  Ååååå vilken vacker bild från Hellnäs bron, solljuset gör mycket för ett foto.
  Jag är ingen person som köper nytt hela tiden, jag använder det jag har tills det inte går längre, jag och syrran köpte varsin ny vinterjacka samtidigt när vi var till Gävle för si sådär 15 år sedan. Under tiden jag slitit på min jacka så har säkert syrran haft 5 nya jackor. Det är lika med skor, där inhandlas det bara nya när det är absolut nödvändigt. Och jo, jag köpte en ny vinterjacka för 2 år sedan samtidigt med syrran men hon har ändå hunnit med ännu en ny jacka sen dess, jag avskyr att handla kläder, det är pest och pina. Medans andra kom ut med fullproppade vagnar när vi var till Ullared så hade jag en liten kasse med en BH och Lumine ansiktskräm, busschauffören tittade lite konstigt på mig. Snål är jag absolut inte, jag tycker bara att det är helt onödigt med allt handlande. Innan vi åkte till Ullared så hade jag sett ett progran från Afganistan där föräldrarna fick sälja sitt yngsta barn för att överleva, då stod plötsligt all köphets på Ullared mig upp i halsen när jag satt där på en bänk vid kassorna och betraktade folk och jag kände mig faktiskt riktigt arg över slöseriet. Idag bär det av till Västerdalarna, det ska bli lugnt och skönt. Ha det.

  • Per

   Ja, tänk där får vi åka över varje dag om vi vill. Speciellt en tidig sommarmorgon eller sen kväll är det fint. Nej, inte behöver man vara snål för att man är ekonomisk och nöter lite extra på grejorna eller klädesplaggen. Har man köpt kvalité brukar man kunna göra det. Jag pratar också om dumsnål, man köper billigt och så håller det inte utan går sönder ganska snart med följd att man ändå får köpa det som man först valde bort. Det som var lite dyrare.

   Ni har Ullared, vi i här i Österbotten har Tuuri. Jag har besökt stället en gång, den första och sista. Inget för mig och jag misstänker det är samma med Ullared. Och inköp av kläder är också något jag inte direkt älskar. Jobbigast är att köpa byxor. – Ha det gott där i Västerdalarna, kanske det blir att åka lite skidor?

 • annepauline

  Så vacker bild på Hellnäs bron! Tänk att jag åkte över där med färjan innan bron fanns. Färjan imponerade storligen på mig så jag minns det nästan som om det var igår. Det är en fin frass också. Vilken päls!

  Jag är väl inte så mycket för att lappa och laga men till exempel kläder använder jag hur länge som helst. Jag använder kläder som jag tycker om i åratal medan andra köper nya varje månad känns det som.
  Jag har haft samma kök i 40 år! Grannen har bytt ut hela sitt kök fyra gånger på den tiden…eller är det fem.
  Tro inte att mitt kök är fallfärdigt slitet, haha, jag är rädd om mina grejer! Mitt kök ser bättre ut än grannens senaste IKEA kök, det ser fallfärdigt ut däremot.

  Du får starta en egen datasupport. Jag blir alldeles matt när jag läser allt du fixar på din dator.

  • Per

   Inte alla som åkt över med den färjan. Du, och jag också, tillhör en krympande exklusiv skara som gjort detta.

   På tal om kök så var det en bekant i Malmö som bodde i ett hus byggt på början av 50-talet och där var köksinredningen original ända in på 2000-talet, förutom vitvaror. Sådana där köksskåp som lutande inåt rummet med skjutdörrar uppåt. Köket såg ut att vara nytt trots att det var över 50 år gammalt. Men så var han också pedant och jag tror inte många kvinnor slog hans hem i fråga om renlighet och prydlighet. Var sak på sin plats och dammtorkning varje dag!

   Jag har lite datasupport men det är mest till bekanta som behöver lite hjälp emellanåt, inget jag skyltar med eller vill utöka. Själva återställningen av datorn var inte svår men när jag tänker på kommande taggningar av bilderna blir också jag matt. Timmar, månader och år handlar det om. Men jag tar lite i taget, tids nog blir det gjort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »