Funderingar

Alla dessa tjänster

Jag läser i senaste inlägget på bloggen Jennifer Sandström, en av mina favoritbloggar, att hon investerat i tre dyra tjänster som gör hennes liv enklare och roligare: abonnemang på kläder (alltså att inte köpa utan låna kläder från ett klädbibliotek), städhjälp och Friday lab. Det sista är någon slags pepptjänst som jag inte riktigt får grepp om. Det är alltså tjänster i stället för varor.

Att låna kläder i stället för att köpa egna kan jag förstå, det ligger lite i tiden, dock inget för mig. Inte heller anlitar jag städtjänst även om jag vet att detta är ganska vanligt nu för tiden för den som har många järn i elden och inte hinner med.

Inlägget fick mig att fundera över mina egna köptjänster och de kostnader jag har för dem. Det kan bli en hel del penningar per månad även om det inte är stora summor per tjänst. Många bäckar små och så vidare…

Jag tittar i min bokföring och plockar fram sådant som jag mycket väl skulle klara mig utan men som jag ändå har valt att ha och betala för.

Bloggen. Blogghotellet kostar per månad 9,83 europenningar plus domännamnet 1,50. Totalt 11,33 per månad. Bloggen har blivit så stor (kvantitet, inte antal besökare) och kräver så mycket utrymme att jag inte längre kan använda WordPress gratisversion.

Kiliaro bildtjänst som moln och backup. 19 kr/månad men jag har ett specialpris så för mig blir det 0,92 euro. Kiliaro är guld värd och också mycket billigt. Automatisk backup i molnet av mina bilder och videos. Ett bra sätt att se, hitta och dela mina bilder via datorn eller mobilen.

Adobe Lightroom och Photoshop, bild- och redigeringsprogram. 12,39 e/månad. Lightroom från Adobe är så bra på att framkalla mina bilder från RAW till jpg-format att det kan jag inte vara utan. Genom att tagga bilderna i LR blir de även betydligt lättare att hitta. Tidigare kunde man köpa LR för en engångssumma men sedan hittade de på att börja med prenumeration i vilken också Photoshop ingår. Photoshop är naturligtvis ett jättebra program men jag använder det inte så mycket som jag borde.

Microsoft Office 365 betalas en gång per år, 69,00 e. Per månad 5,75 e. Jag har använt programmet i årtionden och är van vid detta även om det också finns gratis kontorsprogram.

Spotify. Musiktjänst för 4,99 e/månad som är ett specialpris som inte längre går att få. Spotify också ett måste-program! Jag lyssnar på musik en hel del och i långa loppet lönar det sig att ha denna tjänst istället för att köpa Cd. Så mycket musik som ständigt är närvarande hemma, i bilen, i mobiltelefonen. Några sekunder så finns en stor del av världens musik tillgänglig.

Nord VPN, en tjänst som gör att jag kan surfa säkrare på nätet och även titta program i utländsk TV som annars inte går att se utomlands. 98,35 för två år vilket blir en månadskostnad på 4,09 e. Bland annat Svt:s alla program som inte alltid är tillgängliga utomlands via nätet. Även danska DR har många bra program. Egentligen billigt att titta på tv, speciellt som jag inte är någon stor tv-tittare.

Bonnier News Local. Prenumeration på ett 40-tal lokala dagstidningar i Sverige, webbversionen. Drygt 12,00 e/månad. Bonniers tidningstjänst är bland de dyrare i min lista och kan diskuteras om jag skall ha den kvar. Jag läser naturligtvis inte 40 lokala dagstidningar i Sverige utan mest blir det Öviks Allahanda och kulturskribenten Katarina Östholms texter plus lite andra tidningar från och till.

Västerbottens-Kurirens webbversion: 4,78 e per månad. VK fick jag billigt för ett år men kommer därefter att bli betydligt dyrare så den hänger också lite löst. Å andra sidan vill jag hålla koll på vad som händer på andra sidan pölen och det finns en hel del att läsa i VK. Tidigare ingick VK i Bonniers tidningstjänst.

Vasabladets e-tidning, det vill säga papperstidningen i elektroniskt format är den största utgiftsposten. 17,80 e per månad och ändå är den mycket billigare än papperstidningen. Avisan är min lokaltidning här i Österbotten och den lär nog hänga med även om den är kostsam. – För 10–15 år sedan kunde man läsa betydligt mera gratis material på tidningars hemsidor, idag är det mesta premium och kostar. Till och med Aftonbladet och Expressen har mycket betalmaterial idag.

Summa summarum blir det 74,33 euro per månad. Är det rimligt för dessa tjänster? Nästan 900 euro per år. Tydligen eftersom jag har dem kvar. Tidigare hade jag också Flickr bildtjänst men betalversionen avpolletterade jag i vintras eftersom jag tyckte att de höjde priset för mycket och att tjänsten inte motsvarade mina behov. Man kan ha betydligt fler tjänster, till exempel Netflix som många har, men jag är ingen storkonsument av filmer och jag tror jag ligger kvar på denna kostnadsnivå tills vidare. Jag får ju trots allt en hel del för slanten. Tio olika tjänster eller program vilket ger ett snitt på 7,43 euro per tjänst och månad.

Har du liknande tjänster, tidningsprenumerationer, program och hobbys som kostar med sin närvaro på Internet? Kan du tänka dig att anlita städtjänster? Dagstidning (pappersversionen), e-tidning eller ingen alls?

svanar

Detta är svanar från Kovik 15 april 2018. Idag (31.3) på väg hem från köpladan så såg jag en stor mängd svanar alldeles nära riksåttan i Kvevlax. Jag borde ha stannat och tagit en bild eller två men det gjorde jag inte eftersom jag inte hade systemkameran med lämpligt objektiv i bilen.  Istället blev det denna bild.
Vi har haft en vinter med mycket snö men nu när snösmältningen sätter in på allvar så går det fort. Jämfört med 2018 har våren hunnit längre nu än då.


Tre dyra tjänster jag investerat i som gör mitt liv enklare och roligare – Jennifer Sandströms blogg

10 kommentarer

 • Erika

  För egen del använder jag mig inte av en enda tjänst.
  Jag klara mig så bra utan, mitt liv på internet är rätt
  begränsat såsett. Anser att internet är ett riktigt bra
  påfund den dag då det i liten skala startade upp men,
  som jag ser på det finns det mer än internet i livet, det
  är min åsikt och, inget jag har någon åsikt över någon
  annan som tillhandahåller olika tjänster.

  Låna kläder har jag aldrig hört talas om, vad månne
  sådant kostar? Antingen köper man kläder eller så
  är man utan. Finns många tillvägagångsätt för lilla
  människan via internet. Betalar heller inget för den site
  jag har bloggen på. Städhjälp-är vi människor helt
  handlingsförlamade, i allt och lite till? Är vi så uppe i det
  blå och fär runt så det inte finns tid till enklare göromål
  i det egna hemmet? Ja ja, glad att jag inte tillhör den
  kategorin människor.

  En önskan om en trevlig Påshelg! 🙂

  • Per

   När Internet på allvar kom igång på 1990-talet fanns det inte mycket som kostade på nätet utan det mesta uppfattades som gratis. Fildelningtjänster förmedlade ofta olagligt olika program, musik och filmer. Idag tror jag de flesta är beredda att betala en slant för en bra tjänst.

   Visst är det så att livet är mera än Internet som också kan bli ett beroende som att slösurfa timmar på sociala medier, spel m.m. Som allt annat har också Internet sina baksidor men rätt använt är det en stor tillgång.

   Låna kläder var också nytt för mig men som sagt, inget för mig. Samtidigt är det ju många som köper kläder på second hand för en billig peng och kanske själv säljer vidare när de tröttnar. Också en slags bytestjänst. Denna tjänst Jennifer använder kostar 155 euro för 6 månader.

   Tack det samma, ha en Trevlig Påsk!

 • annepauline

  Jag är väldigt tjänstlös. Datauppkopplingen kostar förstås en slant varje månad, mobiltelefonen likaså men det är allt. Erbjudanden om allt möjligt poppar upp hela tiden och jag vet inte ens vad det är, haha.
  Låna kläder låter lite knepigt, jag har aldrig köpt ett begagnat plagg heller. Däremot vet jag att det är väldigt vanligt att folk ”köper” till exempel en festklänning, använder den och lämnar sedan tillbaka den i affären och vill ha pengarna åter för de ”ångrar köpet”. En gång blev det världens liv på Lindex när expediten sa ”du har ju använt klänningen, den luktar parfym och cigarrettrök”. Damen som skulle ha tillbaka pengarna blev helt rosenrasande när hon inte fick lämna klänningen i retur och få pengarna åter…hon hade ju kvitto…jaja.
  Städhjälp, någon som dammar av alla mina böcker ( du vet, fotografiet du hade på bloggen från bokhandeln i Paris ), njää, jag dammar nog mina böcker själv. ( Eller inte. ) Jag förstår inte det där, folk har alla bekvämligheter nu för tiden och så måste de ha städhjälp. Nåja, städfirmor har jobb förstås så det är en bra sak med det hela. I övrigt kan jag undra vad unga friska människor fått armar och ben till. Träna på gym? För fasen, städa istället!

  Tranorna lär ha kommit till Hornborgasjön så de lär snart vara på Vassor fjärden. Väldigt fin och vårlik bild. Bakgrunden med ladorna är förstås det bästa, även om det är brädlador. Förresten, har ni några storspovar hos er eller är de bortrationaliserade? Tänk, storspovens drillar på våren! Den ljuvaste musik.

  • Per

   Spov har vi nog, om den är stor eller liten vågar jag inte uttala mig om, jag är ingen fågelkännare, men lätet känner jag till.
   Haha… jo man måste ha städhjälp så att man hinner träna på gym. Jag kommer att tänka på Hasse o Tages sketch På landet.
   https://www.youtube.com/watch?v=ICjVWKdwkOQ

   Det är nog ganska fräckt att först använda festkläderna och sedan begära pengarna tillbaka. Jag hörde på nyheterna här i veckan att hälften av alla kläder som beställs på Internet returneras. Egentligen inte klokt.

   Detta med att anlita diverse tjänster på Internet tror jag också är lite grann av en generationsfråga. Som detta att lyssna på musik. Jag lyssnar mycket på musik via Spotify. Det jag funderar på är om andra jämnåriga inte alls lyssnar lika mycket på musik och om de gör det, hur? Själv tycker jag att CD-skivan är förlegad och till min häpnad hörde jag att vinyl-skivan gått om CD i fråga om mängd.

   Då väntar vi på tranorna och deras trumpetande. Just nu håller ett svanpar till nere i åkern. Spoven torde också snart anlända.

 • annepauline

  De har ett himla jobb på de nätföretag som säljer till exempel kläder. Jag känner en dam vars dotter jobbar på ett renodlat klädföretag. Folk beställer hem till exempel blusar i flera olika färger och storlekar, kanske tio blusar, sedan har de provningsafton hemma och behåller och köper i bästa fall en blus. Eller så skickas allt i retur i en enda röra. En ung kille jag känner brukar beställa cirka femton skjortor och lika många byxor. Ibland behåller han och köper något plagg, ibland skickar han allt i retur. Tänk herrskjortor med alla nålar i ärmar och kragar. Sedan var det nånting med att han måste returnera snabbt för att inte pengarna ska dras från hans konto förutom det som han eventuellt behåller och köper. Snacka om att de har jobb på den avdelningen på företaget som tar hand om returerna varenda dag…det är snudd på lika mycket returer in som varor ut. Nåja, alla håller väl inte på och beställer hem hur mycket som helst och returnerar men tydligen är det väldigt vanligt.

  • Per

   Jag säger då det! Varför stänger inte företagen av de personer som uppenbart missbrukar returrätten? Jag läste också någonstans att många av de plagg som returneras bränns och förstörs. Nu har jag inte källan men fullt möjligt. Kläderna är alltså så billiga att det är enklare att förstöra dem än hantera dem en gång till i försäljningen. Inte sällan är de tillverkade i Kina och andra asiatiska lågprisländer. Man kan undra hur de textilarbetarna lever och mår?

   När jag var barn var Anttila det företag som var mest känd för postorderförsäljning. Så intressant det var att bläddra i katalogen när den kom.

 • Designern

  Har du ”prenumererat” på Spotify länge då du har haft så låg månadsavgift? Höjdes för mej nu nyligen åxå nu till över 10 € månad . . .

  • Per

   Jo, mycket länge men jag kan inte påminna mig när jag började med Spotify. Jag betalade senast 31 mars och då var priset ännu detsamma.

 • kalle

  se där sparar jag nästan 900 euros…vbl är det som används…för att kunna använda dessa behövs en internät-
  uppkoppling eller…som är cirka 40/mån

  • Per

   Du lägger kanske pengarna på något annat istället? TV till exempel? Brukar kosta om man inte nöjer sig med basutbudet via antenn på taket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »