Allehanda

Sömnsjuka

Midsommaraftonens firande blev till pannkaka. Jag var bjuden på fest med tillhörande matbord kl. 18. Jag hade också lovat att ställa en Skåne i frysen så att den skulle va kall och god. Men först skulle jag göra en runda med Brunte och hälsa på släkt och vänner.

Vid det första stället var ytterdörren olåst och när jag hurtigt ropade ”Någon hemma?” hördes ett ojande och kvidande från de bakre regionerna. Frun i huset dök upp rödbrusig och sömndrucken. Det var tydligen siesta i huset. Hon hade ont i ryggen men på benen kom hon. Far i huset dök också upp och nu utspann sig ett trevligt samtal om deras månadslånga resa i Nord-Amerika på 1990-talet.

På det andra stället ryckte jag i dörren och snart dök min morbror upp med sömnig blick och håret på ända. Även han hade tagit sig en tupplur på eftermiddagen. Han skyllde på vädret och visade sin väderstation där prognosen var regn. Han stoppade sin pipa men när han började röka föreslog jag att vi skulle gå ut i det fina vädret. Jag orkade inte sitta inne i röken från hans pipa. Jag fick andnöd. Väl ute samtalade vi en stund om ditten och datten i det fina vädret. Fiske, vedhuggning och arbetslöshet.

Även vid nästa ställe kom jag till sömnens boning när jag besökte gamla moster. Hon låg i kammaren och innan hon fick syn på mig så började hon tala lite finare mål än som hon brukar. Hon trodde nämligen att det var en villagranne som kom på besök. Hon kom sig upp ur sängen och letade efter käppen som hon stöder sig på. Hon berättade om sitt grönsaksland, om besväret med att få gräsmattan klippt, om en kattunge som hon avlivat på morgonen. Besvär att gå har hon, men humöret är gott och regleringen av kattpopulationen har hon inget problem med. Sådan sköter hon själv.

Även jag började känna av en växande trötthet. När jag så kom hem slängde jag mig på soffa för att vila mina trötta ögon en liten stund. Herr Blund kom ögonblickligen och stannade 1½ timme. Då vaknade jag och upptäckte att startskottet för kvällens kalas för länge sedan avfyrats. Här låg jag i soffan i all sköns ro medan andra avverkade kalasbordet. Lite dum kände jag mig. Även Skåne låg i frysen kall och god men den får jag spara till nästa midsommar. Så kan det gå när sömnsjukan smittar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »