Förr i världen,  Upplevelser

Världens kostbaraste sten!

Efter skogsbruksstigen och byggnaderna där fortsatt jag in till byn Torvsjö och huvudattraktionerna, böndernas små skvaltkvarnar, sågen, elverket och lite andra gamla byggnader. Bäcken, stigen och dammarna inte att förglömma. Det sägs att en skvaltkvarn kan drivas av mycket små vattenflöden i en bäck. Det behövs inte mera vatten än vad som rinner genom ett stövelskaft. Sex kvarnar anlades vid Kvarnbäcken.

Visste ni att den kostbaraste stenen under solen är kvarnstenen? Därför att den är den nyttigaste! Kan så vara. Står att läsa på en av skyltarna varifrån jag inhämtade mycket information.

Bäcken hade viss fallhöjd genom byn så det var upp till bönderna att bygga sina egna kvarnar längs bäcken och de var effektiva i sin enkelhet. Svårast var kanske att få tag en duglig kvarnsten?

Inte mycket folk där. En annan bil stod parkerad men var folket var såg jag inte. Annars finns också servering på sommaren men nu i september månad är det ganska så dött. Så jag fick ta mina bilder i lugn och ro. Ingen stark sol heller som skapade skuggor så jag var helt nöjd.

Vi tittar på några bilder. (Glöm inte att klicka på bilderna!)

En av de första kvarnarna på övre sidan är Erik Johans kvarn uppförd 1819 vid denna vackra damm. Mycket större än så var de inte, kvarnarna.

Detta är Erik Johans stuga byggd ca. 1800 så den har några år på nacken. Här bjuder man på förtäring på sommaren, om jag fattade rätt. Ja, man får väl köpa sitt fika själv, antar jag.

På nedre sidan landsvägen fortsatte stigen mot sjön. Några hus skymtar i skogsranden, bl.a. en smedja.

Om dessa två hus också tillhörde anläggningen vet jag ej men jag gillar den mörkbruna färgen på väggarna. Kådfärgad?

Nere vid stranden fanns en issåg som drevs av en råoljemotor (lite bakom där) samt en spelflotte som användes för att dra stora mängde timmer över mer eller mindre stillastående sjöar. I bäckar, åar och älvar skötte naturen om transporten.

Ett ankare roddes ut i sjön och fästes i botten med en vajer till flotten. På spelflotten fanns en vertikal bom, kallad ”dockan”, som drogs runt av arbetare. Spelflotten satt fast i timmersläpet som kunde bestå av tiotusentals stockar som sedan ”varpades” över sjön, ett arbete som kunde ta flera dagar och var mycket tungt. Helst skulle inte ekipaget stanna för det var förmodligen mödosamt att få det i rörelse. En till synes enkel men arbetskrävande manöver. Förmodligen bytte man plats för ankaret om sjön var stor. Småningom kom motorbåtar som drog timmersläpen.

Skall jag säga som det är så är jag lite fascinerad av flottningen och dess olika moment. Ibland kunde timret fastna i någon fors eller något vattendrag och då var goda råd dyra. Ibland användes dynamit för att lösa upp proppen. Ett inte helt ofarligt arbete.

Nere vid sjön fanns denna imponerande byggnad som hyste sågen. Först en ramsåg och senare en såg med klinga, om jag förstår saken rätt. Bäst att slänga in en brasklapp.

Lilla byggnaden närmast är Antes kvarn, uppförd av Anders Johan Persson 1888.

På väg tillbaka upp mot parkeringen på andra sidan landsvägen stöter vi på denna storhässja, en torkställning för sädesslag av olika slag, kan jag tänka. På en sådan storhässja torkade kornet 2-3 veckor innan det bars in till trösklogen. En tröskloge fanns också.

Till sist en blick på Erik Johans stuga och denna slipsten vid bäcken som drevs med vattenkraft av paddelhjul, eller vad man skall kalla det.
När jag var barn drevs slipstenen oftast med barnarbete, det vill säga undertecknad och syskon, som förutom att dra runt slipstenen också skulle slå ihjäl myggen som passade på. Vi hade varit mycket glada åt en slipsten, sådan den praktiserades i Torvsjö!

Torvsjö Kvarnar, en trevlig och intressant anläggning att begapa och beundra! Har ni vägarna förbi så passa på!

Vägen som går förbi Torvsjö är annars mycket fin och uppiggande att köra! Kommer man från Åsele så kör man ca. 17 km norrut mot Vilhelmina där man svänger av mot Torvsjö 6 km bort. Efter besöket fortsätter man mot Dalasjö och strax efter att man passerat Vilhelmina flygplats så kommer man in på väg E45 och snart är man i Vilhelmina!


Vi tar länkarna till Torvsjö i repris!

Torvsjö kvarnar – Hemsida
Karta– Länk till Torvsjö kvarnar på Google Maps

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »