Allehanda

Kalufsen

Jag kom att tänka på en sak med anledning av steamy windows. På 70-talet när jag var som mest i farten hade de många killar långt hår. Idag är det nästan sällsynt och de som har långt hår är lite udda typer på vänsterkanten, miljömedvetna, alternativa, eller mc-knuttar och musiker. Och en del hårdrockare förståss. Fast de kan också ha rakade huvuden.

Jag frågade en yngre jobbarkompis i 20-års ålder hur många av hans vänner som har långt hår och efter att ha funderat på saken kom han fram till att han inte kände någon i hans egen ålder som bar långt hår. När jag var i den åldern var långt hår vanligt och inget man höjde på ögonbrynen för.

Då när det begav sig var det inne med axellångt hår och mången bondpojke hade en rejäl lugg att sätta kammen i. Mor var gärna fram med saxen och klippte till när håret visade tecken på att klättra på örat, något som man försökte dölja hemma. Hemma gällde det att kamma håret snyggt bakom örat, men i skolan fick det spreta ut och lägga sig ovanpå örat för att inhösta beundrande kommentarer från klasskamrater.

Småningom kunde jag hålla mor med saxen stången och håret fick växa fritt. Varför jag hade långt hår vet jag inte men det hade kanske med kamrattryck och mode att göra. Eller trodde man att man likt Simson fick enorma krafter av sitt hår. Tja, vem vet. Simson slog vid ett tillfälle ihjäl 1000 fiender med en åsnekäke. En baddare till slagsbult, en funktion som jag dock aldrig beundrat. Men jag var nog inte så bevandrad i skriften vid den tiden att jag skulle ha tagit intryck av Simson. Så den tanken är nog fel, skulle jag tro.  I det militära fanns det ingen nåd för långt hår och det var lika bra att kapitulera redan innan man ryckte in. Jag vet inte varför och när jag återgick till kort hår och idag känner jag ett fåtal från min generation som har kvar sitt långa hår. På manssidan, skall för tydlighetens skull poängteras.

Nästa vecka kommer en processor att gallra flitigt på min huvudsvål. En annan vill ju vara fin inför kommande storhelg och resa till andra sidan pölen.

Figurer i det gröna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *