Allehanda

Angela Merkel önskade Nina Hagens musik

Angela Merkel avgick som Tysklands förbundskansler i torsdags. Naturligtvis skulle det firas med pompa och ståt, kanslersämbetet är inte vilket arbete som helst och Angela har varit en klippa i den tyska och europeiska politiken i 17 år. (Förutom tidigare politiska uppdrag) Själv tittade jag inte på ceremonin men fick sedan korn på att hon hade en speciell låt som hon ville ha uppspelad av militärorkestern som stod för musiken. Ett musikval som gladde mig eftersom också jag uppskattar Nina Hagens musik. Just det, Angela Merkel ville höra låten ”Du hast den Farbfilm vergessen” (Du har glömt färgfilmen).

Nina Hagen är minst sagt speciell och det är kanske därför jag gillar hennes stil även om jag inte tar alla hennes låtar till mitt hjärta. Utbildad operasångerska med röstresurser utöver det vanliga, född i Östberlin, en rebell med humor. Hennes musik spänner över ett flertal områden även om jag i första hand skulle kalla henne punk-drottning.

Jag brukar jämföra henne med M.A. Numminen även om deras stilar är väsensskilda. Han kommer som en gentleman och gärna tar ett eller flera snedsteg i tonskalan. Språkkunnig som han är sjunger han kanske sina mest kända sånger på svenska men sjunger också på tyska och finska. Hans tolkning av Wittgensteins filosofiska texter ger smakprov på hans tyska sånger. Jag har förresten sett honom live 1976 i Borås! De ni!

Nina Hagen är i jämförelse som ett yrväder och upptar hela scenen med sin musik och sin person. Hon verkar inte ha några hämningar, ger järnet samt klär sig och sminkar sig på gränsen till det osmakliga. Det är hennes stil men jag uppfattar både Numminen och Hagen som frifräsare. Jag har flera album av hennes musik i min skivsamling.

Nina Hagen är förresten bara ett år yngre än mig, född 1955. Angela Merkel och jag har samma födelseår, 1954, även om hon är någon månad äldre.  Fina årgångar, haha… jo jo

Jag fyllde i september och uppgraderade mig till 68 år fyllda. Den föreställningen behöll jag tills jag såg Merkels data på Wikipedia där det stod att hon är 67 år. Oj då, dags att tänka om, inte varje år man blir yngre på riktigt. Ungefär som att vrida tillbaka klockan på hösten för att få vintertid. Sova ett år till. Det tackar vi för. Inte lätt med matematiken när kulramen är långt borta!

Päran i Oxkangar

Huuu då, ikväll söndag som kallast -21,7 C men nere i byn rapporteras nästan -24.  Vi fick en ovanligt tidig vinter även det kan komma töperioder senare.

Här kommer Nina Hagens original av låten ”Du hast den Farbfilm vergessen”. Smaka på den och sedan på versionen men hornblåsare. Vilken gillar du bäst?

Här kommer ett avsnitt där Angela Merkel lyssnar till samma låt men betydligt mera städat. haha….
Jag kommer att sakna Angela Merkel, hela Europas Mutti…


Angela Merkel – Wikipedia

Nina Hagen – Wikipedia

M.A. Numminen – Wikipedia

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »