Fettisdagen – mandelmassa eller sylt?
Detta med mandelmassa eller sylt är lika diskutabelt som plättar eller pannkakor. Det är idag fettisdagen och då finns naturligtvis fastlagsbullar på bordet när kaffe serveras; te för min del. Andra föredrar med varm mjölk eller som hetvägg. Frågan är om det skall vara mandelmassa eller sylt i bullen och naturligtvis skall det vara mandelmassa! Sylt hör hemma i grisar. Vidare bör grädden ha den rätta konsistensen och den bör finnas rikligt. Inte två matskedar som vissa fabrikanter dristar sig med. De har inte förstått vad en fastlagsbulle är.
Heter det fastlagsbulle eller fastlagssemla? Bulle naturligtvis! Det säger vi i Österbotten och i Skåne så därmed varda detta avhandlat.
Sister Jane bjöd igår på fastlagssoppa och som avslutning egna fastlagsbullar som smakade helt utmärkta. Fast som den perfektionist hon är hade hon gjort två omgångar med bullar när hon ratade den första satsen. Soppan, med klimp och kött, smakade också gott och med knäckebröd och ost därtill blev det en riktigt fin måltid. Fastlagssoppan är ett måste varje fettisdag, eller dagarna där omkring.
På andra sidan Kvarken och lite längre norrut mot Norrbotten får de stackarna inte fastlagssoppa utan där får de hålla till godo med bruna bönor och fläsk. Har ni hört på maken? Visserligen är bruna bönor och fläsk gott men på fettisdagen? Ne, ne där har de missat det godaste inför fastan.
Jag har en känsla att jag avhandlat fettisdagen med dess kulinariska attraktioner tidigare och förvisso fann jag ett par inlägg i arkivet. Tydligen är fettisdagen en viktig dag för mig och må så vara. Vårvintern gör nu sitt intåg och redan kan jag vid sextiden när jag stiger upp vid klart väder se hur natthimlen ljusnar upp i öster. Och om två veckor är det vårdagjämning!
Man kan tycka att fettisdagen bara är fastlagsbullar och eventuellt soppa men i Danmark och tydligen också i södra Sverige slår man katten ut tunnan denna dag. Inte med en levande katt däri utan med godis eller annat. Det tycker jag att vi absolut borde apa efter i en eller annan form. Jag föredrar att det finns en hel säck med Skolekridt i tunnan!
Har du ätit någon fastlagsbulle idag? Eller är du kanske gourmet och slevat i dig fastlagssoppa?
Soppan och bullen finns men blåmåndag? – Ett tidigare blogginlägg
Köttsoppa med klimp – Det närmaste man kommer fastlagssoppa. Recept.
Förförisk doft från nybakade semlor – och bruna bönor med fläsk, skulle man kunna tillägga. Artikel från Norrbottens Kuriren.
Slå katten ur tunnan – Wikipedia
Jag köpte två idag. Två fastlagsbullar bör man äta på fettisdagen. Fabrikat Oravais Hembageri. Mycket god, grädden perfekt men lite mera mandelmassa hade inte skadat. Fyra av fem hattar.
Hela disken full med fastlagsbullar! Fast de till vänster får nog inte godkänt med tanke på utseendet. Därtill har de fyllning med sylt eller kinuski.
I love pulla, står det på kartongerna till vänster. Bör helst inte läsas bokstavligt på svenska i pryda möns sällskap utan översättning fordras.
Sov du lilla videung, eller heter det vide ung? Sömnen är förbi och nu är det vårvinter!
En riktigt fin och vacker fettisdag i Oxkangar men ack så kall i vinden. Jag höll på att frysa ihjäl när jag gick hemåt med motvind efter att jag vittjat postlådan mitt i byn. Kom det något vykort? Eeeee…
Slå katten ur tunnan i en dansk skola. Vad månne ramlar ur tunnan efter 1½ minut? Jo då, jag hade säkert kastat mig dit på golvet jag också. En fin tradition som bör införas även i Österbotten!
9 kommentarer
annepauline
Laskiaispulla har jag aldrig hört förr. Nu har jag lärt mig något nytt idag. I love pulla låter onekligen lite vulgärt, hahaa! Jösses, så många varianter på fastlagsbulle som dykt upp här på senare år, semmelwraps, pizzasemla, munksemla, kebabsemla ( ! ) det är ingen hejd på uppfinningsrikedomen. Här heter bullarna antingen fastlagsbulle eller semla.
Köttsoppa med klimp är ju väldigt gott. Undrar om köttsoppa med klimp finns i Svärje överhuvudtaget?
Men! Har du hittat videkissor redan? Som jag tyckte om videkissor när jag var liten!
Per
Samma för mig, också ett nytt finskt ord. Få se hur länga man minns det, ha, ha. Kanske ett bra sätt att träna minnet?
Jo, det finns en mängd nymodigheter vad gäller fastlagsbullens innehåll och utseende men jag håller mig till den traditionella med mandelmassa, grädde och vetebulle.
Palt är väl något liknade vår klimp men den serveras inte i soppa. Eller? Jag blev tvungen att googla något i ämnet och fann följande sida:
http://www.potatisitiden.se/matkultur/kroppkakor/
Kanske lite off topic fastlagsbullar och fastlagssoppa men följande mening fanns längst ned på sidan och då låter jag den även gälla fastlagssoppan.
”Ehuru klimpar i soppor numera anses tämligen gammalmodiga, torde de ha åtskilliga vänner”
Visst, här är en!
hasse
Mandelmassan som då oftast är utbytt mot krossade aprikoskärnor av giriga bagerier. Ur led är tiden .
Per
Va, menar du att de fuskar med något så viktigt som mandelmassan?? Jag instämmer, ur led är tiden! Var skall detta sluta?
Erika
För mig som kommer från Södra Sverige har det alltid varit ”Fastlagsbullde”
Semla för mig förknippar jag med namnat Selma, snarlikt. Det är så många
namn på denna Fastlagsbulle att det till slut är snudd på trams.
De ska göras om med vanilj, sylt och gärna lite saffran också i degen.
Varför inte låta åtminstone denna lilla bulle var som den alltid varit, med
mandelmassa och reellt med grädde. Mitt betraktelsesätt av en ”Fastlagsbulle”
Erika
Glömde kommentera de små ”Videkisarna” som jag kallr den med ett S.
Är dom inte vackra och, minner om barndomen. Där jag som sagt kommer ifrån
finns det fullt av dem ute på landet, men här har jag aldrig funnit några,
kanske finns de inte överallt.
Per
Men visst heter det fastlagsbulle!
Jag undrar om inte den benämningen ändå är mera spridd än -semla när allt kommer omkring? Jag såg förresten på FB en bild med Selma Lagerlöf som fastlagsbulle med hatten som hatt på fastlagsbullen och håret som grädde. Ganska kul.
Rör inte vår fastlagsbulle!
Aha, där fick vi ytterligare en variant på videung, ”videkisarna”. Vi kallar dem på dialekt för Videkíssor, alltså typ videkatter.
Erik Forsling
Strunta i flottbomberna, oavsett innehåll och konsistens, så mår de flesta av oss bättre på sikt.
Per
Det kan jag hålla med om men en dag i året, eller några dagar kring aktuellt datum, kan man gotta sig lite i denna bomb. Om man gillar den förståss. I övrigt är jag ganska restriktiv vad gäller kakor, kaffebröd, bakelser och dylikt och det är mycket sällan jag köper hem sådant.