Allehanda

Sommarvanor

Som alla andra får jag väl klaga lite över värmen ändå? Eller? Varmt så det förslår och häromdagen visade termometern +35 C i skuggan. En stund senare visade den +48 C i solen men det räknas visst inte även om det känns som minst +50 C. Jag läste någonstans att det tar ungefär två veckor innan kroppen anpassar sig till sådan värme och det måste den naturligtvis gör i något skede.

En sommarvana är att jag använder luftvärmepumpen för att producera kalluft och inte värme som den var ämnad för från början. Så skönt att redan efter 10 minuter känna svalka breda ut sig i stugan. Och ännu bättre, blir det för varmt på natten så är det bara att starta manicken så sover jag sött efter bara en kort stund. Luftvärmepumpen är en av mina bättre investeringar.

Bettan är en annan bra investering och speciellt med tanke på att hon har AC. Så skönt att sätta sig i bilen och köra iväg med kall luft strömmande genom bilen.

En vana eller ovana som jag lagt mig till med i sommar är de alltför flitiga besöken till Hellnäs grillen. Så enkelt att åka dit och beställa en hamburgare eller något annat smakligt på kvällskvisten. Och har jag tur finns det kanske någon bekant att prata med där.

En vana som jag ännu inte utvecklat är dopp i havet men det kommer, skriv upp det! Igår gjorde jag mitt premiärdopp efter att såret på armen läkt bra. Så skönt och eftersom det kommande veckor också utlovas varmt väder då får det gärna bli en vana att åka ut sent på kvällen och ta ett dopp. Så härligt att sitta och torka på strandstenarna!

En rutin som utvecklats är att besöka byns begravningsplats och vattna på släktens gravar. I denna torka är det nödvändigt minst varannan dag. Ofta blir det på kvällarna.

Tidigt på morgnarna går jag ut till fåren och pratar lite med dem och räknar in dem. Jodå, full besättning, ingen har vargen tagit. Det är lite synd om fåren. De ligger mest stilla på dagarna och dåsar i skuggan. Så härligt det är ändå på morgnarna! Lite dagg i gräset och svalt och bra. Tyst och så lätt att andas. Egentligen borde man göra vad som göras skall före klockan nio och sedan gå i ide fram till sjutiden på kvällen.

Glass? Nja, bara en hittills i år så det är ändå ingen vana men i kön vid grillen i Hellnäs är glass den stora produkten som langas genom luckan.

Vad mera. Gräsklippning? Jodå men inte alls lika flitigt som tidigare år. Torkan tär hårt på gräset och jag klipper inte i onödan.

Sommarvana att uppdatera bloggen? Jodå, men dröjer det någon dag så är jag kanske ut på någon liten utflykt och är offline men hav tröst, jag återkommer som en envis mygga. – Förresten ovanligt lite mygg i år!

Har ni utvecklat någon vana eller ovana på grund av sommaren och det varma vädret? Duschar oftare, äter glass, tar en öl extra i värmen?

Allt blommor, torkar och försvinner. T.ex. den vackra klövern.

Eller rallarrosen som egentligen är en ganska vacker växt!

Beviset! I skuggan!

Och till sist en av alla dessa härliga solnedgångar vi får se denna sommar. Det måste finnas miljontals av dessa bilder i folks kameror och mobiler med de upphör aldrig att förtjusa.

 

4 kommentarer

 • annepauline

  Det här är inte riktigt någon vanlig sommar. Man brukar klaga på regnet, nu klagar man på hettan. Man börjar företa sig någonting och slutar för att svetten rinner och orken tryter. Skogsbränderna fortsätter, jag läste att Finland har skogsbränder också. Här blommar absolut ingenting. Inga rallarrosor, ingen vitklöver, ingen rödklöver, absolut ingenting. Hägg och syren blommade över med rekordfart i maj, sen blev allt brunt. Fler och fler stora träd av alla sorter har bruna blad, vissa träd som växer på bergsknallar välter, rötterna orkar inte hålla emot i den torra marken. Nä, jag tycker inte om det här vädret. Jag brukar aldrig klaga på kyla, men ack så jag klagar på värmen. Puh! Thailand, släng dig i väggen!

  • PJ

   Tillbaka till bloggen. Skönt med värmen men för mig är det själva solen som är problemet. Får jag sitta i skuggan under ett träd med lite fläkt är det helt okej, speciellt ute vid havet. Att vara ute i solens strålar är något helt annat. Jobbigt, svettigt och varmt. Solen må vara livsnödvändig för oss på jorden men överdoserad är den livsfarlig. Som för alla växter som nu dör bort. Och alla skogsbränder. Regn några dagar skulle inte skada men början av augusti måste absolut vara fin!

 • fritidsbloggenblog

  Det låter så mysigt när du går ut på morgonen och pratar med fåren, men jag undrar hur det går, får du något sagt eller är det mycket skrik och lite ull?
  Tycker min vana denna sommar är att hela tiden ha en kanna med vatten i handen. Hoppas på regn i morgon som lovat!

  • PJ

   Jodå, jag pratar med dem! Hälsar god morgon, frågar hur de mår och får jag inget svar kallar jag dem för fårskallar, De tittar bara dumt och står tätt i flocken. Sällan jag får något svar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »