Allehanda

Något nytt vid örat och större blickfång

Så slog jag till och inhandlade en ny mobiltelefon. Inte den billigaste men långt ifrån den dyraste. Den gamla Samsung J5 fungerade hur bra som helst men den har fått allt mindre minne att röra sig med och när jag inte ens kunde installera en enkel och inte alltför stor app tog tålamodet slut, för att inte tala om större systemuppdateringar när jag fått ta bort flera större appar för att få rum för det nya nödvändiga. Sådant jag betalt europenningar för. Jag inbillar mig också att kameran tar allt sämre bilder, som om det finns en tunn, ljusgrå hinna över bilderna.

Men så är det, en mobiltelefon är idag en slit- och slängvara och efter fyra år och fyra månader får min J5 respass. Lite annorlunda resonerade kusin Vitamin som i samma veva även han köpte en Samsung men tre gånger så dyr. Han byter mobil så sällan att då är det värt att köpa en dyrare modell, menade han.

Det blev en mycket snabb affär, mindre än tio minuter senare var jag åter ute genom dörren med en liten låda i handen. Jag visste vad jag ville ha och försäljaren var hygglig nog att inte prata på och försöka pracka på mig grejor jag inte ville ha eller en annan (dyrare) modell.

Det blev en Samsung A42 5G samt ett fodral att ha den i. Jag startade själv mobilen och överförde data, inställningar, bilder, appar och allt möjligt annat från J5 till A42 och det sparade jag en vacker slant på. Samsungs app Smart Switch skötte den saken enkelt och relativt snabbt. 128 gb minne menar jag skall räcka en stund. Bättre kameror, större skärm och så förstås den i framtiden nödvändiga möjligheten att använda 5G. Och klart bättre högtalare! Någonting måste man få för slantarna.

Det fanns bara ett litet aber. Sim-kortet från J5 var för stort och därför bör det å det snaraste införskaffas ett nanokort för att få kontakt med mobilnätet.

En glädjande och utvecklad sak var att passa in telefonen i fodralet. Det gick lekande lätt jämfört med tidigare när bakstycket måste monteras bort. Även byte av Simkortet är betydligt förenklat. Tekniken och användarvänligheten går framåt!

Nu gäller det bara att logga in på diverse tjänster och bekanta sig närmare med den nya telefonen även om det mesta är känt eftersom det är samma märke som tidigare. Under tiden jag igår laddade batteriet fullt tog jag mig en titt på manualen. Jag skummade igenom det viktigaste och var kanske inte riktigt lika noggrann som en bekant som var en manualläsare av rang. Vid ett köp av en stereoanläggning läste han manualen en hel vecka innan han lyfte apparaterna ur kartongerna och började koppla ihop anläggningen. Den tiden kunde en musikanläggning vara stor som en tvättmaskin.

Problemet med dagens manualer är att de är så förskräckligt smått skrivna att man nästan måste ta fram mikroskopet för att läsa texten. Som tur är finns ofta manualerna att läsa på nätet och jag brukar ladda hem manualerna för att ha till hands vid framtida bekymmer. Samsung har annars bra och begripliga manualer vilket kan vara nog så värdefullt.

Hur är du, läser du manualen noggrant när du köper en ny vara, om det må vara en så enkel sak som en personvåg, eller sliter du raskt upp förpackningen och kör med try and error och sedan i ett förtvivlat skede börjar leta efter manualen? Smartphone eller telefon för att ringa med? Android eller iPhone?

Telefon

Telefonen var något annat förr i världen. Ett skåp på väggen, en rejäl lur att hålla i och en vev för att påkalla telefonistens uppmärksamhet för att bli kopplad vidare. Och trådar kors och tvärs genom byn. Idag har vi en och annan mast som reser sig över skogsbrynet.

Denna fanns i mormors hus på Långholmen men skattade tyvärr åt förgängligheten.

8 kommentarer

 • Olle Jakobsson

  Min gamla Nokia 7 slutade fungera på lördan, inga livstecken alls. Det blev en stadsresa på måndan och hör och häpna, det blev en Samsung Galaxy A42 5G + fodral ?

 • annepauline

  Jag har en Samsung mobil, jag vet inte ens vad det är för modell men antagligen börjar mobilen vara utsliten
  ( i alla fall batteriet ) för den är över fem år gammal. Ve och fasa för att köpa en ny det här med manualer är inte min starka sida, nä ä, jag orkar inte läsa dem helt enkelt. Jag medger att vissa problem uppstår…
  Härlig telefon på väggen. Vi hade inte en sån hemma men näst intill. Det var två glassäkringar på ett ställe som ofta flög sönder om åskan var nära, ibland ringde det som bara den i telefonen när åskan gick. När jag var liten tyckte jag det var hur roligt som helst att ta luren och hojta hallå, hallå. Ofta fick jag då kontakt med damen som satt och kopplade samtal i byns telefoncentral. Vete tusan hur hon gick in och började prata med mig, hon pratade och jag pratade fastän jag inte hade den blekaste aning om vem jag pratade med. Hon var nog en skvallerkärring, förstås, hon frågade mig en massa saker och jag svarade helt glatt. Haha, det blev väl till skvaller som kom ut över hela byn, att en ko hos oss hade kalvat till exempel. Min mor blev rätt trött på mina telefonsamtal med telefoncentralen, jag förstår inte det…så det blev slut med den roligheten för min del.
  Telefonin var rolig på den tiden. Tyckte jag.

  • Per

   Då har du ett bra märke till vettigt pris. Den säger nog till när det är dags att styra stegen till mobilbutiken.
   Kör du med samma märke, Samsung, så känner du redan till miljön i telefonen så det borde inte vara något större problem med ny telefon.

   Haha… det skulle ha varit kul att höra när du meddelade skvaller till telefontanten i andra ändan. Hon visste väl hur hon skulle fråga för att du skulle prata. Jag tror liknande historier också fanns i andra byar. Kanske också busringningar till centralen. Och hu jeda mig när åskan gick, då kunde det slå gnistor kring telefonen. Jag har också hört att det ringde när åskan gick, kanske det var åskgubben som ville förhöra sig om någon var hemma? Man skulle akta sig för att vara nära telefonen och fönster när det var hårt åskväder.

   De har haft kraftiga åskväder på andra sidan Kvarken den senaste tiden medan vi i Österbotten knappt hör något av åskan. En bonde utanför Skellefteå blev nyligen av med fem kor när blixten slog ned i ett träd under vilket korna sökt skydd. Bara 150 m från gården. En förlust för bonden på minst 100 000 kr plus kostnaden för frakt till förbränning av kossorna i södra Sverige. Att inte det kan ordnas på närmare håll?

  • Per

   Nej, någon ny skrivare blev det inte, främst beroende på att i våras så fanns inga färglaserskrivare till vettigt pris till försäljning. Så jag tänkte bära ut den men så gjorde jag ett sista försök och lyckade slita ut pappret som fastnat och si, den fungerade efter den omilda behandlingen. Så tills vidare får den stanna.

 • E

  Tja, du vet ju vilket märke jag håller mig till då det gäller telefoni och dylikt. Eftersom Apple håller länge brukar jag inte byta särskilt ofta och först när ”devicen” blir så uråldrig att ingenting längre fungerar. Bordsdatorn höll i 13 år, plattan 6-7 år. Telefonen har jag haft i 2 år, men den köpte jag begagnad så jag vet inte egentligen hur gammal den är. Jag inbillar mig, haha, att jag handlar hållbart då jag köper dyrt och behåller länge i stället för billigt och ofta.
  Och manualer, vad är det? Försök och misstag är vad som gäller för mig. Men jag misstänker att jag inte använder mig av ens hälften av alla finesser som finns i apparaterna eftersom jag egentligen inte är så intresserad. Böcker läser jag än så länge i pappersformat.

  • Per

   Jo, jag känner till ditt val och säkert är en iphone en bra apparat även om man också betalar för märket. Problemet med att ha en elektronisk manick länge är att i något skede kan man inte ta del av de nymodigheter som kommer och då beror det på hur länge man ”härdar ut” med föråldrad utrustning och appar. Här borde också föråldrad stå inom citationstecken för egentligen är inte 5-10 år gammalt enligt min mening men den tekniska utvecklingen går fort. Bara att titta på mobilernas kameror. Jag är mycket nöjd med kamerorna på min nya A42 och något helt annat än den kamera jag hade på gamla J5.
   Det är väl som med mycket annat, man vet inte vad man går miste om med en gammal bil eller mobiltelefon förrän man testat något nytt. Men är man nöjd så varför inte.

   Så sant, det är många finesser som man inte använder sig av och många är de förslag man ställs inför när man startar en ny apparat. En del helt bra men många är de grejor som bara försvinner.
   Samma här, böcker helst i pappersformat men samtidigt har jag också upptäckt vissa fördelar med de elektroniska varianterna. Som att ha boken i mobilen under resan. Man sparar vikt och utrymme.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »