Allehanda

Den döden dog 15:46

Idag gjorde jag en tur till bron för att se hur långt reparationen har framskridit. Vad jag kunde se är ungefär tredjedelen av locket lagt. Fortsätter det med samma takt borde det mesta vara gjort om ca. två veckor. Förhoppningsvis är inte bron stängd ända fram till 15 december som har aviserats.

När jag tittar på bjälkkonstruktionen som bär upp locket så inser jag att det var på dessa bjälkar vi gick över bron den gången vi missade skolskjutsen. Det var under byggnadsskedet år 1965 och färjan gick fortfarande över sundet. Vi var några pojkar som absolut måste titta på allt det nya som bron medförde medan vi väntade på färjan. Plötsligt såg vi att färjan lagt ut och var på väg över sundet med vår taxibil ombord. Vi var på fel sida om sundet och ända utvägen var att gå över bron på järnbalkarna. Annars hade vi fått gå hem från färjan, en sträcka på 3 kilometer, något som inte var lockande. Locket var då ännu inte påbörjat så det var bara att kliva ut på balkarna och försiktigt gå över bron. Vi var då 11 år och alla klarade sig över bron, ingen trillade i vattnet, 4 meter under. Vad jag minns fanns ingen vuxen i närheten som hindrade oss.

Finns det något värre än en knaprande mus någonstans i köksinredningen eller i väggen bakom. Det skulle vara en riktigt besvärlig tandvärk då. Den har nu hållit på ett par dagar från och till. Riktigt högljudd var den också. Märkligt sådan resonans det finns i en gammal köksinredning. Jag öppnade dörrarna och bankade i väggarna, den försvann men återkom 2 minuter senare. Så höll vi på, musen och jag tills jag tröttnade och letade efter musfällan. Den gillrades med en riktigt fin ost. Klockan 15:28 stängde jag dörren till köksskåpet. Kl. 15.46 hördes åter att musen var i farten. Några sekunder senare hördes en ljudlig smäll och det blev tyst. Musen döden dog klockan 15:46 söndagen den 18 november 2012.

Jag kände mig inte manad att testa gång över bron denna gång. Har jag blivit en mes?
Beviset

9 kommentarer

 • Maclindhe

  Med alla byns katter du visar här borde en mus vara en smal sak. Lika smal som de där balkarna. Hade aldrig – inte ens som elvaåring – gått ut på dem!

 • Viola_T

  Vilken fin bågbro som repareras. Här över älven byggdes en sådan också på tidigt 60-tal men den byttes ut för ca 10 år sedan till en balkbro som samtidigt breddades. Förståeligt men tråkigare formgivning. Bågbroar är snart kulturhistoria de också.
  Kul det när med musen. Att den döden dog alltså. Och roligt skrivet. Tack för den storyn.

 • BW

  Varje gång jag åker över Hellnäs bro eller ser den på bild så minns jag den sommardagen 1968 när jag som 12-åring var på väg till Vasa med familjen. Vi åkte med en god vän från Bennäs, på bron stod en finsk familj på semester och fiskade. Mamman och två döttrar stod på ena sidan o pappan och 4 -åriga sonen på andra sidan. Precis när vi skall åka förbi springer sonen rakt ut framför bilen och flyger upp på motorhuven, han dog direkt. Idag skulle den lilla pojken varit en man på 48 år kanske med egna barn. Föräldrarnas förtvivlade skrik sitter förevigt i mitt huvud varenda gång jag passerar bron.

  • PJN

   Det var en tragisk händelse. Främst för föräldrarna men också för er som färdades i bilen. Det kan inte ha varit lätt för chauffören även om han inte gjorde något direkt fel. En vägbro är nog inget lämpligt ställe för att fiska från, även om man ser det ibland.

   Jag måste säga att den händelsen kommer jag inte ihåg. Men det är så mycket annat från den tiden som jag inte kommer ihåg. Annat är det med min syster i Den lyckliga staden. Hon minns en massa som jag inte har en aning om.

 • kicki

  Ser att du håller dig till den gamla beprövade sorten av musfälla. Här har vi övergått till plastvarianten som även en kvinna kan gillra och vittja behändigt.

  • PJN

   Jo, jag hittade den i samma skåp så den har nog varit i användning på samma ställe tidigare. En musfälla som jag hörde talas om, är en större bit av kladdigt flugpapper som brukar användas i fähus. En bit ost i mitten lockar musen dit och så fastnar den och kommer inte loss. Den dör ju inte direkt vilket inte är så bra. Därför tycker jag att min gammeldags fälla är bättre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »