Resor,  Upplevelser

Mötet

Tobbe Mårtensson höll igår ett seminarium i Malmö där han berättade om sina åsikter, bedömningar och var allmänt lustig. Humor gör alltid susen och har man munlädret i skick blir det underhållande. För den som vill ta del av mötet finns det här på tuben: https://www.youtube.com/watch?v=Y5Eo6riS9uA 

Jag har skrivit om honom tidigare. Han berättade om sitt liv som verkligen verkar händelserikt. Han verkar sympatisk genom sin raka och folkliga stil. Att jag inte kan hålla med honom i allt är en annan sak. Han har anklagats för att vara rasist men det är han inte, menar han själv; han är ju gift med en blatte och själv konverterad muslim. Han är inte SD även om han tycker att SD blivit utfryst. Mona Salin är hans främsta hatobjekt och politiker i allmänet är i ena riktiga trögkorvar.

De rumänska tiggarna är också något som engagerat honom. Han ondgör sig främst över deras s.k. boende i Pildamsparken och på industritomter. Förståeligt för det är inte ett boende för människor och vackert ser det inte heller ut.  En sak jag inte förstår är varför myndigheterna inte in bara rensar området för jag anser att det inte handlar om avhysning utan städning.

Städning av Pildammarna löser inte tiggeriproblemet i Malmö. Det är en svår fråga för dessa människor har en historia och en livsstil som inte är helt lätt att bryta. I Rumänien är de utfrysta och i Sverige är de svårintrigerade, om de ens vill det.

Själv blev jag förvånad över hur många de är i Malmö. De finns nästan överallt, utanför butiker och köpcentra. Jag har rest en del men jag tror inte att jag sett så många tiggare i gatubilden som i Malmö i detta nu.

Det som fascinerar mig är folks reaktion på tiggarna. De är föraktade, tillhör socialgrupp Ö men i övrigt gör de inte en fluga för när. De bara sitter där och ser lidande ut men detta stör oss vanliga medborgare och retar vissa till vansinne. Så till den milda grad att de misshandlar tiggare eller gillrar en fälla för att misskreditera dem. Jag tänker på mannen som stal en surfplatta i en affär, gick ut och gav den till tiggare, gick sedan in i affären igen och pekade ut tiggaren som tjuv. Vad är det hos dessa rumänska tiggare som skapar ett sådant hat?

En annan sak jag är förundrad över är att tiggarna överlever på tiggeri. De är många och jag har bara vid några tillfällen sett att någon gett slantar.

Mötet verkade vara ett avstamp inför att bilda ett nytt parti i Sverige. Ett parti som skulle tävla med SD. Tobbe vill inte bli partiledare men kallar folket så ställer han upp. Själv tycker jag att det blir intressant att hur detta lyckas. Kommer det att bli något eller rinner det ut i sanden som mycket annat?

Tobbe berättar på slutet om sina sex levnadsregler som han följer:

 1. Var dig själv och lyssna på dig själv
 2. Bryt regler
 3. Man får inte vara rädd för att misslyckas
 4. Sluta lyssna på Nej-sägare
 5. Kämpa på
 6. Ge tillbaka. (Tveka inte att hjälpa människor)

Det var en del kloka regler och mera sådant kommer i slutet av veckan för nästa lördag kommer jag att vara med på två föreläsningar med det gemensamma namnet ”Fokusera – nå dina drömmars mål!” klockan 10 lördagen den 21 mars på Juthbacka i Nykarleby kommer Lars Losvik från Nykarleby och Jonna Jinton från Grundtjärn, Sverige att hålla föredrag på detta tema. Det går säkert att anmäla sig än för de intresserade. Jag tror det blir en givande dag!

Här kan man anmäla sig genom att klicka på Kommer. https://www.facebook.com/events/952391094795323/ 

tiggare i Malmö
En inte helt ovanlig syn i Malmö. Maken till tråkigt och kallt försök till uppehälle får man leta efter.
kronprinsen malmö
Kronprinsen, en gång i tiden Malmös högsta och ståtligaste hus. Nu byggs det allt värrigare i Västra hamnen så man känner knappt igen sig. Kronprins kommer lätt i skymundan för Västra hamnen.

4 kommentarer

  • PJ:s byffé – från by till fe

   Intressant på så sätt att han försöker få igång någon slags folklig rörelse som liknar SD utan att dock vara invandrar- och flyktingfientlig. Mycket är dock fortfarande mycket luddigt. Det som fascinerar mig mest är hur han med hjälp av nätet och humor kan samla folk även politiskt.

 • Erik Forsling

  Du skrev mycket idag, och mycket tänkvärt. Mitt enda lilla aber var att jag inte alltid var helt säker på vilka aspekter som var dina, och vilka som var guruns. Det finns mycket att kommentera, men jag låser mig här vid EU-migranterna, fr.a. Kanske för att jag tidigare ikväll träffade min ”kompis” tiggar´n utanför Lidl. Han är inte rumän, som det förväntas, utan ryss – eller ”sovjetunionen”. Jag vet inte om han syftar på egentliga Ryssland, eller någon av de gamla f.d. delrepublikerna. Vi har lite knackigt med språken sinsemellan.

  Jag har ju nästan inga pengar alls numera, men jag tänker att den dag jag inte har själ att försöka hjälpa åtminstone någon av dessa våra minsta på vårt klot – utan enbart ser till mig själv – då hoppas jag att jag begriper att skämmas rejält, och helst undviker spegeln. Hur tafflig jag än upplever min egen tillvaro så är deras alltid sämre.

  Ett minne. Herr Son och Fru Betts hade skickat mig på en helgresa från Montreal (Kanada) till New York City – en bussresa med guide och en manhaftig chaufför. I regel undviker jag slikt, men några enstaka dagar i N.Y. kanske vinner på ett visst arrangemang, istället för sololir. En dag var vi i Central Park, i närheten av John Lennons f.d. bostad. Där finns ett minnesmärke, och där finns en ”tiggare”. Jag tror att det är hans domän. Han och guiden verkade ”tjenis”. Han hade en gitarr liggandes som insamlingsbössa – på minnesmärket, om jag inte minns fel.

  Jag ställde någon slags fråga till guiden, om snubben inte fick problem när han gjorde så. ”Nej, varför då”, replikerade Sasja, ”it´s a public place”. Där och då mötte det positiva i den ibland tveksamma amerikanska kulturen det inskränkta i delar av den nordeuropeiska.

  Public place. Så sant. Vilka tiggare gör intrång? Det händer säkert, men i så fall är de inte ensamma om den saken.

  Och jag vidhåller mitt mantra. Vem av oss civila medborgare har rätt att sortera vilka som får finnas var under ordnade former, på offentliga platser. Övermänniskoideal har jag inget till övers för. Men alla ser det inte så. I ett radioinslag lyssnade jag för en tid sedan till en för bl.a. våldsbrott tidigare dömd nazist, vilken ingick i någon slags sluten facebookgrupp som gav sig på EU-migranter utanför butiker för att tvinga bort dem. De filmade sina hjältedater och delade dem med varandra. I radioinslaget talade denne självutnämnde ordningsman med förvrängd röst.

  Han talade engelska till tiggar´n som han försökte skrämma sönder och samman. Rumänen förstod varken svenska eller engelska, så därför talade nazisten på ett av de tungomål som en gång besegrade den ariska idealstaten. För att rumänen skulle förstå. Ungefär lika genialt som när den tilltalade inte förstår ett tungomål, och den tilltalande istället säger samma sak med högre röst. För tydlighetens och förståelsens skull! Inte helt ovanlig metod.

  Det som många trodde tillhörde en förfluten tid börjar få en lika otrevlig som smaklös renässans.

  ”Vad är det hos dessa rumänska tiggare som skapar ett sådant hat?”, frågar du dig. Det ligger i tiden hävdar jag, en ynklig tid när anonymitet och extremt utökade möjligheter att sprida sitt träck, inte minst mot svaga grupper, är nästan obegränsade. Näthat. Vilken ynklig företeelse.

  Alexandra Pascalidou fick nyligen sin bägare fylld, och idag hörde jag på SR P1 om hur en kvinna som arbetade med värdefrågor inom AIK (idrottsklubb) psykats bort, m.m., m.m.

  Nu ska jag ge mig hän i förnatten, och gå in på klassisk filmmark, för att skåda Fritz Langs ”Dr. Mabuses testamente”, från 1933 – förbjuden i Tredje riket – en ljudfilm dock. Kanske hög tid för en kriminell mästerhjärna i denna nutida dystopi!?

  Tycker du att detta inlägg är för kontroversiellt, så radera det. Men det är ju bara mina åsikter. Och jag är aldrig anonym. Åtminstone inte hittills.

  • PJ:s byffé – från by till fe

   Nej, varför skulle jag radera din kommentar? Den är välskriven och tänkvärd.

   Hmm, jag tittade genom min text men tyckte det ändå är ganska tydligt vad Tobbe tycker och vad jag anser. Något kommatecken lade jag till för att öka förståelsen men i övrigt vet jag inte.

   Tiggerifrågan är inte lätt, jag har ingen bra lösning på lager. Det har inte heller Tobbe utan han hänvisar till politikerna vilket är hans stora svaghet som opinionsbildare. Det enda jag kommer på är att EU sätter större press på Rumänien för att orda bättre förhållanden, arbetstillfällen och bostäder till dem.

   Som du så träffande skriver ”Vem av oss civila medborgare har rätt att sortera vilka som får finnas var under ordnade former, på offentliga platser”. Just så tycker jag också! Jag menar också att de har rätt att tigga så länge de inte är aggressiva eller sysslar med brottslig verksamhet av något slag. Precis som för alla andra människor. Som jag å min sida skriver: ”i övrigt gör de inte en fluga för när”. – Fattigdomen utrotar man inte genom att förbjuda tiggeri.

   Att människor måste tigga för sitt uppehälle är dock inte bra. Jag kan bara tänka mig själv in i situationen: kallt och dragit i gathörnen, oerhört tråkigt, föraktet från andra människor, utsattheten och den låga inkomsten. Jag kan nämligen inte tänka mig att de håvar in några större summor, vilket somliga tycks tro. Eller är detta liv ändå bättre än det som de lever i Rumänien?

   Bostadsfrågan är intressant, inte bara i detta fall utan i största allmänhet. Vilken skyldighet har samhället att ordna tak över huvudet åt folk? Är du i systemet kan kanske soc i bästa fall ordna något men hur länge och vad är kravet på motprestation? Det har alltid funnits uteliggare, speciellt i de större städerna men nu är de romska tiggarna i Malmö så många att de märks på ett helt annat sätt, inte minst i Pildammsparken. En orsak till att de inte blivit avhysta därifrån är att myndigheterna inte har någon lösning på deras bostadssituation. Renas man upp flyttar de till något annat ställe eller återkommer senare.

   Jag vet inte. De är också människor även om de faller utanför normerna. Gott att du ger din ”kompis” en slant men vad gör du om de är hundratals i stan och du stöter på dem i snart sagt varje gathörn? När jag gick från hotellet igår morse såg jag 6 tiggare bara de första 3-4 minuterna, låt vara att de är koncentrerade till city. Det första som hände när jag kom med tåget från Köpenhamn och steg ur hissen på Centralen var en kvinna som ville ha pengar. Jag menar att problemet är så stort att det inte bara går att lösa med frivilliga gåvor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »