På glid mot bakelse och ljusare tider

Jag tog både bakelse och flera pepparkakor! Frossade lite.

Byarådet bjöd på nyårskaffe på bystugan. Vi säger på bystugan, inte i bystugan. De senaste dagarnas kyla dämpade sig och jag plockade fram sparkstöttingen för en färd till detta lilla kalas. Till en början gick det så där. När det är kallt väder glider sparken saktare, så sakta att det t.o.m. stannade helt i backen på väg ned till byn. Kanske det dåliga föret också hade att göra med att det var första gången i vinter jag provade sparken. Den brukar glida lite dåligt den första stunden. På hemvägen gick det betydligt lättare, jag formligen flög fram.

Ett trettital själar hade samlats i festsalen och vi bjöds på kaffe/te, bakelse och pepparkakor. Syftet är att vi bybor skall träffas och språkas vid en stund, dryfta vad som hänt i byn, minnas och trivas tillsammans.

Förr i världen var det vanligt med julfrämmande. Julfrämmande betydde att man månaden efter jul besökte varandra, bjöd på kaffe och pratade. Granen skulle naturligtvis vara kvar och julstämningen kändes i varje vrå. Denna sed har sakta försvunnit och därför är nyårskaffet på byastugen, ofta på trettondagen, en välkommen ersättning. Nytt för i år var att vi höll en tyst minut för de som avlidit i byn senaste år. De har varit ovanligt många 2016.

Nu ser vi fram emot påskbrasan påskaftonen 15 april! Då är det betydligt ljusare tider.

2017-01-06-002
Både små och stora medar användes för transport till bystugan. Bilarna räknas inte! Min spark till vänster.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.