Allehanda

Soppan och bullen finns men blåmåndag?

Idag är det fastlagsöndag. Det innebär en inbjudan till sister Jane som serverar fastlagssoppa. En köttsoppa med klimp, potatis, morötter och gula ärter. Kanske ytterligare ingredienser finns, vad vet jag. Det har blivit en tradition att det vankas denna anrättning en gång om året.

Som avslutning serverades te/kaffe och fastlagsbullar. Bullar med mandelmassa och grädde under locket. Svåger svarade för att mandelmassan var riktigt hoprörd. Ingen sylt som tur var. Sis har koll på hur fastlagsbullar skall göras.

Fastlagsbullen kallas i stora delar av Sverige för semlor. I Skåne talar man dock om fastlagsbullar, liksom i Finland.

Följande dag, alltså i morgon måndag, kallas Blåmåndagen något som jag inte känner till. Enligt Wikipedia skall också denna dag i Österbotten kallas mulimåndag (mulen måndag) och kråkmåndag. Även detta är en fullständig nyhet för mig. Någon som vet mera om detta?

Fettisdagen, eller fastlagstisdagen i Svenskfinland, är det ingen större tvekan om. Den finns.

Tilläggas bör att soppans smakade utmärkt och att fastlagsbullen var utsökt!


Fastlagssöndag – Wikipedia

Blåmåndag – Wikipedia

Fettisdagen – Wikipedia

Semla – Wikipedia

Mums, den var god!

Första och förmodligen sista fastlagsbullen som jag åt detta år

4 kommentarer

 • Erik Forsling

  Jag känner bara till ”Blue Monday” sedan 2016, men då som tredje måndagen i januari. En matematiker lär ha räknat fram att den måndagen är kalenderårets fattigaste och mest deprimerande. Det var den måndagen jag fyllde sextio år 2016 och i ett halvkallt Plejset roade mig med två halvtama skogsmöss, och du lade ut en frågetävling på din blogg, med webkameror från en svensk norrländsk stad som verktyg. Din mera svenskklingande blå måndag, kopplad till fettisdagen, hade inte heller jag hört om förrän i ditt inlägg idag. Vem vet, om man bidar tiden så kanske man i sinom tid har samlat ihop ett helt dussin blå måndagar för kalenderårets alla månader.

  https://www.google.se/search?q=blue+monday&oq=blue+monday&aqs=chrome..69i57j0l5.10384j1j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

  Men den senare halvan av januari, min månad, inleder även en del annat elände också, inte minst för den arbetande delen av befolkningen. Det är då de de s.k. oxveckorna inleds efter trettonhelgen. Men där tror jag att det finns varierande åsikter bland folkloristerna.

  • PJ

   Blue Monday har jag också i bakhuvudet även om jag inte riktigt visste vad det handlade om. Depressionens dag. Hoppas jag inte behöva uppleva. Däremot har jag redan glidit in på Blåmåndagen vare sig jag känner till den eller ej. Oxveckorna må var tunga men efter fettisdagen på tisdag är vintern nästan slut. Så känns det för tiden går då så fort att snart är det 1 maj. Ca. 10 veckor dit, inte mycket att tala om.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *