Allehanda

Köld

Jag var nyss ute efter lite mer ved. Jag har eldat konstant sedan klockan fem och vid tiotiden upptäckte jag att jag glömt att stänga det ena spjället vilket resulterade i ineffektiv uppvärmning av muren. Inte konstigt att jag tyckte att det dröjde innan det blev riktigt varmt i stugan. För det behöver det bli, riktigt varmt, annars är det riktigt kallt följande morgon.

Tidigare i kväll var det nästan -21 C men nu, när det närmar sig midnatt, har temperaturen dalat till ”beskedliga” -17 C. Dock föredrar jag några minusgrader mer än det snöoväder som drabbat kungariket. Här har vi bara någon enstaka centimeter snö vilket är jag tacksam för.

När jag gick ut till uthuset, där jag har veden, knarrade det kännspakt under träskorna. Just så låter det när det är kallt, knrrrr, knrrr. Högt över huvudet svävade den oändliga rymden och stjärnorna strålade som små punkter långt i fjärran. Det känns som att stå vid öppna havet och spana mot horisonten när man betraktar stjärnorna. Fast bara oändligt mycket längre bort och med den kraft som bara universum kan uttrycka.

Borta hos grannen hördes en skälla klämta. Något av fåren har ännu skällan kvar kring halsen och den ljöd i det kalla mörkret som en liten påminnelse om att det finns fler än jag i den mörka decembernatten.

Från det ena till det andra: För den dialektalt intresserade finns här en intressant länk till Dialektord från Storuman.

fiskars yxan
Min Fiskars klyvyxa som gör tjänst i vedlidret

12 kommentarer

 • annepauline

  Puh, här kom det ca 60 centimeter snö det gångna dygnet. Kaos är bara förnamnet. Blåsten var kraftig så det blev nästan meterhöga drivor här och där. Jag pulsade fram med snö upp till knäna på många ställen. Stockholms depåer för snön är nästan fulla. Och på lördag kommer ett ännu kraftigare snöoväder! – Det verkar bli ett dyrt fågelmatningskonto för mig denna vinter.

  • PJN

   Jag avundas er inte. Att det kommer så tidigt också. Här är det bara lite snö och nu är temperaturen nere i -9C så det är helt OK. Till på köpet ledig idag. 🙂

  • PJN

   Visst och sedan är det bara en kort arbetsdag så är det åter paus. Vanligt är att fredagen skulle ha varit klämdag men vi har fullt upp på jobbet.

 • wesber

  Roligt med dialektorden från Storuman. Kan konstatera att vissa ord i deras dialekt är lik våran dialekt, som ”bark iväg” ( no barkar e iväg), ”båna” (boånin) ”beckel” ( va ere fy bekäl). Denhär Vöråramsan drog jag till med när mina jobbarkompisar tjatade om att få höra nåt på min dialekt.
  An kan jo ta liivi åv se me de hä jykli, sa tjärnnjin tå on sko heng se å e beklas fyr on.

  • PJN

   Jo, den var intressant den där listan med ord från Storuman. Många förstår man direkt, andra behöver man se översättningen för att förstå och då blir det självklart med betydelsen.

   Den ramsan skall jag försöka lägga bakom örat. Annars brukar jag ha som exempel: Å he ti meir. Ti ta te ti na. (Och det till på köpet. Att ha dig att göra någonting)

 • Viola_T

  Midnattsmörker är njutbart!
  ”Kännspakt” är ett ord jag inte känner till. vad betyder det? Tack för tips om dialektord från västerbottniska Storuman. Så många underbara Forskare det finns där ute.

  • PJN

   Jag håller med, har man bara lite tur kan man hitta underbara saker på nätet. Som nu denna lista.

   Kännspakt är kanske inte så vanligt. Först trodde jag att jag att jag använt ett dialektord men ordet finns nog i ordlistan i betydelse ”lätt igenkännlig”. Mest används det kanske om utseende.

 • Erik Forsling

  Det får bli en dubbel igen, d.v.s. (nästan) samma kommentar till två personer – dig och Anne. Vad gäller väderleken skrev jag ett par drapor på ”Glömda ord”, en idag och en igår.

  Nåja, ärendet. Såhär på Finlands självständighetsdag vill jag bara förmedla ett tips. Tänkte förmedla det redan den fjärde – efter den första omtumlande avlyssningen. Men, …

  På era sidor, och ibland bland mina kommentarer, har det finska och det svenska behandlats. Språkfrågor, kulturfrågor, finländare i Sverige och svenskfinnar i republiken. Barndom, ålderdom och död. Etc, etc. Här kommer allt detta i ett norrländskt hopkok av rang. Det gäller SR P1s nya radioföljetong ”Morbror Knuts sorgsna leende” av Katarina Kieri. Efter första uppläsningen var jag helt tagen, och tänkte som sagt var genast tipsa er, men som sagt var, men …

  Här handlar det dock främst om Tornedalen, staden kontra byn, svenska kontra finska – men den s.k. finskan är fr.a. s.k. tornedalsfinska; mienkälä/meänkieli. Jag tycker att berättelsen är rasande bra, bara nio avsnitt, och på sr.se kan man inte bara lyssna ikapp de förlorade avsnitten, utan även förekomma! Idag sändes episod 3; själv är jag redo att hugga in på sjuan. Så bra tycker jag att den är, men jag vet ju inte om det kommer att spåra ur! Och jag kan inte garantera att just NI får en upplevelse!

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1111&artikel=5357007

  • PJN

   Det verkar vara en berättelse om kontraster och motsatser ur flera olika aspekter.
   Intressant är att det handlar om Tornedalen där de finskspråkiga är i minoritet i kungariket på samma sätt som vi finlandssvenskar är i minoritet i republiken. På så sätt har jag kanske större förståelse för deras situation. Vi får se vart den berättelsen bär.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »