Allehanda

Frost som bär, is som brister

Att det hör till årstiden med både snöyra och köldknäppar är kanske inget märkvärdigt. December räknas väl som den första riktiga vintermånaden? Något som dock överraskade mig ikväll var en skördetröska i fullt arbete på åkern i grannbyn. Men stark belysning från strålkastarna rullade den runt åkern och gjorde ett senkommet skördearbete. Tur att det inte kom mera snö än det gjorde.

Jag tror knappast att det var något av de vanliga sädeslagen som tröskades, fastmer ryps eller raps. Tydligen går det ännu att bärga skörden av dessa växter. Orsaken till den sena skörden torde vara den vattensjuka åkern som inte bar dessa stora skördetröskor eftersom det regnat ovanligt mycket i höst. Men nu när det frusit på ordentligt så kan man åter köra med tunga maskiner på åkrarna. Sådan är min teori om den ovanliga synen.

Något annat som snart förväntas bära är isen längs med kusten. Men ack så bedrägligt en tillvaro på isen kan vara om man inte vet vad man håller på med. Isen är fortfarande tunn och inget att lita på. Det har nog säkert en och annan redan fått prova på. Också med tragisk utgång.

Själv gick jag genom isen för många år sedan, 4 km från land. Snålblåsten i slutet av förra veckan var inget att jämföra med hur jag frös innan vi kom iland och in i en åtminstone vindskyddande bil. En brännande kyla som skar genom märg och ben. Den gången fick jag tacka svåger för att han orkade skjutsa mig i land på sparkstötting. Annars vet jag inte hur det gått. Själv har han också legat rejält i blöt med en skenade, herrelös båt som snurrade runt i issörjan alldeles bredvid. Den gången klarade han sig i land genom beslutsamhet och tur. Sådant är livet på landet och i synnerhet i skärgården.

sällskap
Två vänner, en grå, en röd. Troget stå de kvar.

7 kommentarer

 • annepauline

  Det var en besynnerligt vacker bild.Solen som silar ner genom träden och lyser upp halva laduväggen.
  Det är väl en hel del grödor som lämnat kvar på åkrarna efter den miserabla sommaren. Fåglarna får kalasa. Tur för dem, otur för bönderna.

  • PJN

   Jag är själv nöjd med bilden. Lite som storebror och lillebror.
   Skörden i höst blev inte ett så roligt kapitel för en del bönderna. Men fåglarna får som sagt kanske ett kosttillskott.

 • kicki

  Men, huvaligen att gå genom isen! Jag har absolut ingen lockelse alls att gå ut på isen, allra minst om höstar och vårar.

  • PJN

   Man bör nog vara aktsam när man går på ny is. Bäst att fråga någon som känner till förhållandena, kanske någon lokal fiskare, om det finns sådan kvar.

  • PJN

   Kallt är det, oberoende om man kommer sig upp ur vaken eller inte. Snabbt kan man bli nedkyld och det är inget att leka med. Hypotermi kallas det visst när det är riktigt allvarligt. Så brrrrrrrr är nog ordet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »