Allehanda

Vad har de för sig där borta?

Igår avgjordes Bloggpriset 2012. Jag kan konstatera, efter att ha skummat vinnarnas bloggar, att jag kommer inte att bokmärka någon av dessa bloggar. ”Malenami” var säkert värd det pris som var det mest prestigefyllda, Årets blogg.  Hon fick också pris som Årets Inspiratör. Visst är henne blogg snygg och hon har kanske en stil som tilltalar de som röstar. Hon har mycket mode, design och livsstil i sin blogg; ämnen som inte jag finner speciellt intressanta. Jo, livsstil kan vara intressant om den är annorlunda.

Man kan undra om Bloggpriset är särskilt representativt för bloggarna i Svenskfinland? På något sätt känns många av bloggarna som nominerats ganska långt från det som jag läser i bloggväg. Här borde jag berätta vad jag tycker om men det får komma en annan gång.

Något påminner Bloggpriset 2012 om balen på presidentens slott i huvudstaden ikväll. Det är mode, flärd och etikett som gäller, långt från den österbottniska myllan. Jag brukar titta en stund på slottsbalen om jag har tid och lust men det är inget jag glor på en hel kväll. Någon i Saltgruvan uttryckte intresset för festen ganska träffande: ”jag tittar i bästa fall tills jag sett Wideroos sedan tröttnar jag på högdjuren”.

Något jag finner roande och samtidigt irriterande är de ingående beskrivningarna av damernas kreationer i lyriska ordalag. Hon som höll låda i YLE Femman ikväll var minst sagt uppfinningsrik i sina utläggningar. Hon hade lätt brädat den bästa vinkännares ordkonster. Det är som om modet är viktigare än orsaken till varför de olika personerna är inbjudna. Så verkar det också vara i valen av Bloggpriset 2012. Det är långt mellan lackskor och gummistövlar.

modig man
En man som visar mod(e)?

4 kommentarer

 • kicki

  Bloggprisjuryns kriterier präglas tyvärr till stor del av klubben för inbördes beundran. Unga, trendiga, modemedvetna och mammabloggare är trumfkort som ger framgång hos juryn. Gärna får man tillhöra samma umgängeskrets också.
  Man kan ju tycka att det borde vara lite större bredd, så att många olika typer av bloggare skulle lyftas fram. Men vem bryr nu sig egentligen, vi bloggar på som vanligt ändå.

  • PJ

   Det är två olika skolor och sällan mötas de. Jag skulle tro att en stor del av bloggarna idag är unga kvinnor med mode, fester och så småningom familjeliv som huvudsakliga teman i sina bloggar. Jag har sagt de innan, jag säger det igen, var är deras karlar i bloggvärlden?

   En annan sak är att Bloggpriset till stor del är Helsingforsdominerat men även åldern har sin betydelse för att inte tala om kön. Helst bör du vara ung kvinna i karriären, gärna inom mediavärlden, ha fina bilder på bloggen och skriva kort. Inga djupgående funderingar eller språkliga piruetter.

   Något jag också noterade var att nomineringarna från bloggen.fi var ytterst blygsamma.

   Jag håller med om att det borde vara större bredd bland nominerade bloggar, kanske ett helt annat system, för att Bloggpriset skall blir riktigt intressant. Som det är nu bloggar vi vidare och känner oss nöjda med det.

 • Viola_T

  Det där festandet och vikten lagd på mode och kändisskap har vi i grannlandet i Nobelfesten den 10 dec. Balen och Nobelkalaset torde väl vara menade att förhöja medborgarnas stolthet över sitt land – men det kan nog ha motsatt effekt 🙂

  • PJ

   I republiken är välkomstceremonin, när gästerna anländer och skakar tass med presidenten en viktig händelse, speciellt som den sänds direkt i TV och alla kan höra kommentarerna om kreationerna och deras bärare. Ve den kvinna som är annorlunda och inte har kjolfållen på rätt höjd eller har alltför vågade skor. Då kan det bli en kommentar om att ”huvudsaken är att hon trivs”, ett betyg som är föga smickrande. 🙁

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »