Allehanda

Lugnet före stormen

Stormat har det gjort, senast i tisdags med kraftigt regn och lite åska men desto kraftigare vindbyar som rev omkull träd och annat. Stormat har det också gjort i svenska politiken där regeringen Löfven fick respass efter att Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna krokat arm. Annars brukar de två väl mest hålla på med armbrytning? Märkliga tider vi lever i.  Just nu är där mera lugnet efter stormen.

Lugnet före stormen upplevdes idag när jag på morgonen besökte köpladan för att inför midsommaren inhandla förnödenheter. Jag hade räknat med en större ansamling människor än vanligt trots den tidiga timman men icke, ganska få själar ännu vid halvniotiden. Trafiken var också mycket lugn, därav rubriken till detta inlägg. Stora marschen startar väl idag eftermiddag och fortsätter i morgon.

I Vasabladet läste jag ölspalten och där behandlades tre öl varav ett var Wild Beer Co – Zintuki (7,3 procent) från England som beskrevs på följande sätt:

Helheten blir som ett jästigt och surt vitt vin – samtidigt med ölets fräschör och maltkaraktär.

Doften är som sur vinäger och kraftigt jästig. Nåt mellanting mellan champagne, vin och trälim. Färgen grumlig och blekt gyllene. Surheten kommer fram i varje klunk och vrider fram komplexa element av skumvin, äpplen, vindruvor, citron och en blommig stallighet.

Ack ja, denna jargong, var får de allt ifrån? Blommig stallighet, kanske nåt med häst?

Detta med att doften är ”Nåt mellanting mellan champagne, vin och trälim” tyckte jag lät intressant. Trälim – Erikeeperi då? Kanske något att sniffa på under midsommaraftonen. En öl som smakar som surt vitt vin, kan det va nåt? Ibland är jag modig och vågar utmana ödet; sagt och gjort, när ändå ölet fanns i ortens glasbutik, så blev det inköp. Om jag inte överlever midsommar så vet ni vad det handlar om. Ikväll är det i alla fall lugnet före stormen.

Prisma i Vasa

Här var det ren stiltje och inte det minsta rusning.  Nypotatis och sill fick jag. Sill skall det vara till jul, påsk och midsommar, alltid denna sill. Men visst är sill och nypotatis något av det bästa man kan smaka, speciellt om man har egenodlad potatis. Vi andra får hålla till godo med köpepotatis.
Som synes, på Euro-jackpot vankas det 47 miljoner euro. Vore fint att avrunda midsommaraftonen med denna skänk från ovan.

 

6 kommentarer

 • annepauline

  Här är det midsommarafton till ära helmulet och regn, cirka 20 plusgrader. Hellre sånt väder än de tre dagarna vi hade med över 30 plusgrader.
  Det var väldiga bilköer ut från staden igår. Vart åker alla människor? Tydligen bara ”de kriminella gängen” som är kvar i stan. Och jag, haha! En kille i 25 års åldern blev ihjälskjuten ett par kilometer ifrån mig i förrgår. Han var rätt hårt kriminellt belastad så det gjorde ingenting att han strök med. En mindre.
  Löfvén ser väldigt ansträngd ut. Får se vad han kommer med på måndag. Avgång eller omval? Omval kanske, så hoppas han klamra sig fast vid statsministerposten ytterligare ett år. Löfvén blir ”avskedad” och bortvald hela tiden och överallt men kvar som statsminister förblir han i alla fall. Ja jösses, svenska regeringen är verkligen ett enda stort skämt. Omvärlden skrattar ihjäl sig.
  Någon egenodlad nypotatis har inte jag heller. Önskar att jag hade. De köpta smakar inte nypotatis alls.
  Ta det försiktigt med ölen. Beskrivningen av smaken låter värre än svensk politik. Trälim blandat med blommig stallighet? Det kanske skulle stå trälim och stollighet?

  Trevlig midsommar till dig och alla som läser här!

  • Per

   Vi får se hur matchen slutar. Först passade Nooshi till Jimmie som gjorde mål på Stefan i mål. 1–0. Fast Nooshi och Jimmie föll inte direkt varandra om halsen av glädjefnatt. Konstigt! Sedan utspark till Annie som ganska snabbt passade till Nyamko som inte vet hur hon skall hantera bollen. Förmodligen blir hon till hösten utvisad minst ett år, orsak: hon försökte byta tröja under pågående match och till på köpet var hon inte ens invald. Ulf sitter mest på bänken men vill ändå bli lagkapten. Märta och Per spelar backar och det gör de mest, backar i undersökningarna. Ebba försöker sig på klacksparkar men muckar helst gräl med en gubbe på läktaren. Andra halvlek börja på måndag när domare Andreas blåser till avspark. Trots sin milda uppsyn kan han drämma till med klubban när det behövs. Måtte inte skaftet gå av!

   Jag skall först dofta på ölen och sedan försiktigt läppja, ingen fara. Jag har ju tidigare testat att äta surströmming och det överlevde jag så varför inte denna sura öl. Jag gillar smaker som är kraftiga och har karaktär, därför detta lilla äventyr.
   Tack det samma!

 • k

  Men snapsen då…den lille lille snapsen…Nypotatis och sill fick jag. Sill skall det vara till jul, påsk och midsommar, alltid denna sill. Men visst är sill och nypotatis något av det bästa man kan smaka, speciellt om man har egenodlad potatis

  • Per

   Lite osäkert hur det blir med snapsen men en Skåne finns nog i skåpet sedan i julas när det inte heller då blev av.

 • annepauline

  Hahaa, där gjorde du en bra sammanfattning av regeringen i kungariket. Det är ungefär så där det är, det borde dock finnas någon barsk domare som utvisar dem på livstid. Allihopa. Som det pratades och skrevs om Donald Trump att han var totalt vettlös. Jamen svenska regeringen då? Trumpen var som en mild västanfläkt i juni om man jämför.

  • Per

   Ne, ne, ne, Donald är i en klass för sig, livsfarlig. Sveriges regering är som en sömnig fläkt mitt i värmeböljan i jämförelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »