Allehanda

Snöskottning

Så blev det att plocka fram snöspade och snöskotta idag. Senaste natt kom det tillräckligt med snö för att starta kampen för att hålla gårdsplan fri från snö. Snön var dock lätt så det blev inte en alltför tung inledning på detta nödvändiga vinterarbete.

När jag skottar snö vill jag ha fina avgränsade ytor, prydliga snökarmar och ingen snö som ligger hur som helst. Ungefär så som jag vill ha det i smörpaketet. Vanligtvis kommer svåger med Forden och röjer snö på mitt gårdstun och då blir det inte fullt lika vackert men vad gör det när man slipper en massa arbete. Efteråt putsar jag upp lite runt om och så är allt frid och fröjd

Jag kom att fundera på en sak: vilket gör jag hellre, skottar snö eller klipper gräsmattan? Det väger ganska jämt men jag undra ändå inte om jag föredrar att klippa gräsmattan även om den sysslan är regelbunden, om sommar inte är alltför regnfattig. Snöskottning kan man klara sig undan flera veckor ibland om det vill sig väl, å andra sidan kan man också få skotta flera gånger per vecka om det snöar mycket. Och våt snö är inte lätt att tas med. Jo, det får blir gräsklippning. Efteråt sätter jag mig under körsbärsträdet och njuta av en kall dryck medan jag nöjd betraktar min nyklippta gräsmatta. På vintern gör jag det inte gärna, även om t.ex. varm choklad ur termos inte smakar helt fel i vinterlandskap.

Som avslutning kan ni delta i min omröstning i ämnet.

[polldaddy poll=6755406]

snöskottning
Försent att klippa gräsmattan nu. Vi ses till våren.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Vp19lLpJbho]

En gammal repris men låt gå för den tappra Forden. Att blötsnö är tung är det väl ingen som betvivlar?

7 kommentarer

 • uupee

  Jag föredrar gräsklippning av den enkla anledningen att det inte måste göras om morgonen för att kunna att sig till jobbet. Annars är snöskottning bra motion, inom rimliga gränser förstås. När en fullvuxen traktor går bet på uppgiften är det inte så hälsosamt längre 🙂

  • PJ

   Det var ett bra argument för gräsklippning. Måste man börja dagen med en stunds snöskottning innan man får fram bilen är det inte så lyckat.
   En annan mindre lyckad situation är om det varit mycket snö på ett stort tak och så har snön rasat ned under töväder och bildat en stor vall framför dörren. (Under förutsättning att man har dörren på långsidan). Riktigt knepigt blir det om det hunnit frysa till på nytt efter raset. Då är det nästan omöjligt att forcera snövallen.

 • uupee

  Hade också det där problemet med snö som rasade ner från taket och frös till en ogenomtränglig driva innan man kom hem. Ett par rasskydd på taket ovanför dörrarna löste problemet. Det medför ju förstås att man blir tvungen att skotta taket vissa vintrar, men då kan man ju välja tillfälle…

 • kicki

  Det blir gräsklippning för min del och det är ett lätt val. Snöskottning är ett väldigt tungt jobb, så det överlåter jag med varm hand åt husbonden.

 • Erik Forsling

  Känner igen mig i det där med pedanteriet i snöskottandet! Väldigt mycket. Men nu skottar jag inte längre snö hemmavid. Efter flytten från huset i Nåstuna till Tierp sitter jag bara och glor på, när hyresvärdens inhyrda gör jobbet. Om jag nu mot förmodan är hemma.

  Men skam den hämndgudinna som ger sig! Nu har jag det etter värre, om det snöar. Vet inte om du redan läst, men jag kan bara hänvisa till mitt inlägg på Glömda ords sida, under ordet ”fåk” 6/12. Jag är ännu inte helt klar med röjningen efter förra dämpen, och nu lär det vara en ny på väg! Men så blir det när man även ska utföra övriga sysslor parallellt; t.ex. ronda ventilationsanläggningar, även de ibland bemängda med snö på inluftsidan – inklusive i inluftfiltren! En oväntad snabbinsats för att förbereda en temporär filmduksmontering i maskinhallen, inför nästa dags specialevanemang, frambärande av extra stolar och bord till matsalen, inför samma evanemang. Och sedan avrusta detta när det härliga skådespelet är över, och fredagen övergår i den eftermiddag när fabriken töms, för att alla anmälda till företagets julfest ska kunna gå hem och stassa sig. Själv avstår jag från festen, går sedvanligt till badhuset för kilometern och på vägen hem passerar jag lågpriskedjans köplada – som du säger – och bunkrar upp med billiga tyska för att supa mig full.

  Ny vecka, ny rondning efter helgen. Etc, etc. Slutskottningen väntar, men någon vill alltid ha hjälp med något, och som grädde på moset, hög prioritet, kommer X och ber mig byta kolsyrepatron till vattentappen med de tre alternativen; vatten, kallt vatten, kolsyrat vatten. Eftersom jag rör mig över stora ytor tog det honom förmodligen större tid i anspråk att finna mig, än vad det skulle gjort att byta den själv. Normal intelligens + en skiftnyckel är vad som fordras. Ca. två minuter. Kringarbeten inkluderade.

  Och imorgon eftermiddag ska det förberedas för luciamorgonen.

  Idag röjde jag dock upp vid cykelställen och beslutade att helt enkelt stänga av en oviktig utgång, med tanke på rasrisken utanför. Detta därför att jag inte kan ta ansvar för den längre. Ser ljuset i tunneln. Jobbar bara veckan ut. Sedan far jag till barnbarnen i tre veckor, och återvänder inte förrän 10/1 – 13 (första gången jag skriver det årtalet, såvitt jag vet). Men vem vet, kanske detta framemotsedda besök hos Lilla Familjen, med de tre sjövilda, blir en sådan duvning, att jaq med vild blick återvänder skrikande: ”Ge mig en skyffel, ge mig en skyffel, ett kungarike för en skovel”!

  För att nu knyta ihop säcken, och anknyta till ditt helhetsperspektiv på årstidernas vedermödor. Gräsklippning. Den vedermödan försvann till viss del med flytten från Nåstuna, men den återstår i Plejset i Gamla Hembygden. Och – och det är det tragikomiska – den förnyades på Den Medelstora Fabriken i Norra Uppland. Medan min hyresvärd sköter gräsklippandet hipp som happ, så friserar (friserade) jag fabrikstomtens grönytor kortsnaggade varje vecka.

  Vill inte klaga, skryta upp mig eller få det att framstå som att min situation är tröstlös – inte alls – den är dock lite rörig ibland, i.sht. som det nämnda pysslandet bara var ett urval. Ville väl bara raljera lite kring ödets nycker, och tillvarons oberäknelighet!

  Tidstjuv, det du! Borde sovit för länge sedan, för att inte tala om allt jag skulle gjort innan dess! Tror du jag gjort det? Glor ut genom fönstret. Oroande tecken inför morgondagen. Det har nog börjat nu! Men, inte behöver jag klippa gräset i alla fall! Go´natt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »