Allehanda

Protest

Idag stannade jag hemma från jobbet. Varför det, kanske någon frågar? Sjuk, Brunte krånglar eller på resa? Nej, jag deltar i en politisk strejk mot landets regering som vill inför väsentliga försämringar för löntagare i akt och mening att förstärka republikens konkurrenskraft internationellt. Lyckas man med det kommer också landets skuldbörda att minska. Sådant är resonemanget kring regeringens minst sagt impopulära åtgärder.

Saken är den att jag inte tror ett dyft på att detta är rätt väg. Skulle jag tro på programmet är också jag beredd på uppoffringar men detta är en ren inkomstöverföring från låg- och medelinkomsttagare till företagen. Regeringen menar att då kommer företagen att nyanställa och investera. Jag tror att det kan vara till viss hjälp för företag som har dålig lönsamhet men absolut inte att det blir en boom av nyanställningar. Tvärtom anser jag att köpkraften kommer att minska och därmed kommer den inhemska marknaden att stagnera ytterligare med företagsnedläggningar och ökad arbetslöshet som följd. En ond spiral.

Följande åtgärder planeras och diskuteras:

Minskad övertidsersättning. Minskad söndagsersättning. Förkortad semester för vissa anställda och minskad eller slopad semesteråterkomstpenning. Lägre sjukersättning och införande av karensdag. Mera arbetstid med samma lön, olika alternativ har förts fram. Överhuvudtaget sänkta lönekostnader för företag vilket i och för sig inte är dåligt men sättet; sättet! Minskat utlandsbistånd (som redan var lågt), minskat stöd till forskning, utbildning och studerande.

En kraftig åtstamning i ekonomin när det istället behövs stimulans. Detta kommer att sluta illa, därför protesterar även jag mot regeringens planer. Lägg därtill att de vill införa begränsningar i den fria förhandlingsrätten mellan de anställda och företagen. Nedskärningarna kommer främst att drabba kvinnor med låga löner, t.ex. inom sjukvården, äldreomsorgen, handeln. De som vi behöver mest och får sämst betalt skall än en gång offras.

Vilken är lösningen då? Skall vi fortsätta med hög skuldsättning och hög arbetslöshet eller finns de andra vägar? Det är lätt att gnälla och protestera men svårare att komma med alternativ. Jag har en lösning men den är så radikal att ingen, inte ens löntagarorganisationer och många löntagare tror på den. Än mindre företag och vår högerregering. Där sitter vi idag mitt i kräftgången och förmår inte att tänka nytt!

gryning
När skall en bättre dag gry i republiken? Inte med denna regering!

0 kommentarer

 • lma7

  Kan man få höra din lösning för att få moder Finland på fötter?? Den där semesterpremien tyckte jag alltid kändes lite fel att ta emot när jag jobbade i offentliga sektorn som åldringsvårdare. Jag var med 1993- 94 när det skulle sparas .. strejk och elände då också.

 • kicki53

  Lyssnade på Liikanen i morse i Ykkösaamu och det var sannerligen en dyster bild av Finlands ekonomi han målade upp. Det blir nog nya förhandlingar innan månaden är slut.

 • Erik Forsling

  Ofta har jag tänkt att i kommentarer till dig framhålla Republiken som ett civiliserat samhälle, som kontrast gentemot det nutida kungariket. På många plan. Men det verkar som att ni knappar in på upploppet. Ni närmar er oss. Nedskärningar. Samma sak tycks ske i Norge. Men min son som knegar där har i alla fall valt en trygg nisch. Livsmedelsindustrin. Lite klyschigt, men sant: ”Äta bör man, annars dör man”. Oljeindustrin i staden Stavanger, där han bor, går på knä. Men maten ska fram, och Norge är fortfarande rikt!

  Kära K. jobbar där ofta, i Norge, och älskar grannlandet. Men hur blir det med vården i framtiden? Hoppas bara inte som i Sverige. Tänker mest på åldringarna.

  • PJ

   Snart får vi alla fly till Norge. 😉 Arbetslösheten är stor i landet och bättre tror jag det inte blir kommande år. 14,5 % för hela landet. Även om vi i Österbotten har lägst arbetslöshet på fastlandet är ändå 10,2 % högt. LIlla Åland däremot har bara 3,7 % arbetslöshet vilket är förvånande lågt. Kanske det är dit man borde flytta?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »