Databiten

Kiliaro – en billig och obegränsad molntjänst för bilder

Nu när det är sommar, sol och semester knäpps det kanske fler bilder än vanligt. Mobilen, kompaktkameran och systemkameran hivas fram och minneskorten fylls. Men sedan då? Vad händer med alla bilder som tas och var finns de när man vill visa vad man sett och upplevt? Hittar man dem alls eller är de försvunna på en rörig hårddisk eller i en borttappad mobiltelefon?

En lösning är att använda en molntjänst. Det finns gratis sådana men de har oftast begränsat utrymme och begränsade funktioner. Utöver det finns betal-molntjänster med olika eller samma funktioner. Jag har fastnat för den svenska molntjänsten Kiliaro.

Jag har använt denna tjänst i 3 år och den har fungerat perfekt. Den är billig och den har automatisk uppladdning från datorns hårddisk eller direkt från mobilen. Man behöver alltså inte hålla koll på vad man laddat upp eller inte utan det sköts smidigt av appen man laddar ned till mobil och/eller dator. Man bestämmer vilken katalog på datorn som skall ha automatisk uppladdning, övriga kataloger berörs inte.

Den tar emot de vanligaste bildformaten, inklusive jpg, samt videoformaten avi, mpg och mp4. Det betyder alltså att filmerna man tar sparas också! Däremot går det inte att ladda upp RAW-formatet och det tycker jag är förståeligt. Tar man bilder i RAW så processar man först bilderna till jpg och placerar dem i katalogen för uppladdning.

Väl uppe i molnet kan man se bilderna både på mobilen och i datorn. Alla bilder! De är ordnade enligt en timeline per månad och år. Från denna timeline kan man också skapa egna album med bilder man själv valt vilket kan vara bra om vill dela dessa album med andra. Bildspel finns också för datorn.

Vill man dela en bild på t.ex. Instagram eller Facebook gör det bra från mobilen. Eller skicka dem per epost direkt från Kiliaro. På datorn kan man däremot se var bilden är tagen på en karta om bilden är geotaggad

Det fina är att man kan se sina bilder på ett enkelt och överskådligt sätt flera år tillbaka. Betydligt mindre jobb än att leta på hårddiskar och i mobiler.

Vill man ladda ned en större mängd bilder markerar man vilka bilder man vill ha (håll nere shift-knappen och markera första och sista bilden eller markera en och en) så bildas en zip-file som kan laddas ned.

Något av det bästa med Kiliaro är att det finns obegränsat med utrymme och att tjänsten är billig. 19 kr/månad är priset, alltså med nuvarande kurs mindre än 1,80 euro/månad. Man skapar ett konto och sedan har man en provtid på 30 dagar innan man måste besluta sig om man vill ha tjänsten eller inte.

Kan det bli bättre? Dock vill jag å det allvarligaste påpeka att man alltid skall ha backup på sin egen dator, externa hårdiskar eller USB-minnen förutom på de moln man använder.

Det finns mera att läsa på deras hemsida så in och testa en månad. Själv upplever jag Kiliaro som både  säker och funktionell.


Kiliaro – molntjänst för bilder

Sommaren 2019 – ett album med ett dussin av mina bilder som är delade från Kiliaro som demonstration för den intresserade. Detta är vad man kan se i ett delat album. I själva Kiliaro finns betydligt mera att titta på.

Vilken sommardag vi haft idag med temperaturer över +30 och strålande sol. Men ifjol var det fint också. Denna bild är från ifjol somras när vi seglade till Holmön. Det är förresten visfestival på Holmön denna helg. Vilken tur de har med vädret!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »