Allehanda

Resor

Så är vi åter fulltalig styrka kring bordet i restaurang Nord. Medicinmannen har återvänt efter en tur till fågelöarna. Han höll på att inte komma iväg eftersom en lampa på flygande cylindern vägrade lysa. Tiden som det tog att få detta fel avhjälpt uppgick till nio timmar. Men sedan var det frid och fröjd när de fick embarkera och sätta sig i de ”bekväma” stolarna i väntan på soluppgången. Enligt utsaga var utflykten behaglig med sol och bad, trappspring och dans. Men polka, där gick gränsen för hur man svingar fötterna.

Vi andra som vackert fick stanna hemma ville inte riskera kontakten med de högre maktarna genom Medicinmannens frånvaro utan placerade därför en förmodad talisman på hans plats. Ibland var mungipan uppåt, ibland nedåt. Vi gissade sinnesstämningen hos Medicinmannen och oftast var den uppåt. Vad annat var att vänta på en tur till fågelöarna?

Glada Tomaten har även gjort en tur till turkarnas land denna höst. Tomaten kände sig lite yr och down denna eftermiddag i saltgruvans labyrinter. Jag drog genast slutsatsen att den våldsamt nysande taxichauffören vid semestermålet i Turkiet kunde ha samband med hans förmodade influensaattack. I en taxi är utrymmet begränsat och en enda nysning kan förmedla bobbor till alla passagerarna i ett huj. Glada Tomaten har redan klarat av attack nummer ett vid hemkomsten. Han och en betydande del av familjen fick tillbringa hemkomsten på tuppen. Få se hur attack nummer två klaras av? Stora Yxan har ett recept: Burana, Burana, morgon, middag och kväll, + sömn.

Stora Yxan själv har besökt ”Little Paris of the East” denna höst. Han blev guidad i det stora palatset, han blev femma i sin årsklass på Marathon, han spanade efter de vilda hundarna och hittade ett hål i gatan. Hålet var en ingång till stadens underjordiska system. Vi som satt kvar vid bordet i restaurang Nord fantiserade förtjust om hans märkliga försvinnande i detta kloaksystem. Ibland var hålet helt synbart, ibland täckt med ris och kvistar. Var detta en s.k. turistfälla? Stora Yxan kom märkligt nog tillbaka.

Vita Byxan är den som enligt egen utsaga inte besökt något annat land. Vi som sitter vid bordet hyser våra tvivel. Kan någon verkligen inte besökt ett annat land förutom korta besök i kungliga huvudstadens hamn? Vita Byxan är skeptikern vid bordet, den som håller på det inhemska, den som hyllar arbete framför resor ut i världen. Det är onödigt och bortkastad tid menar han. Själv föredrar jag avkoppling och omväxling i vardagen. Det kan tillgodoses genom en tripp till solen, solvarma vågor, upptäcktsfärder, andra språk, nya vyer, en annan miljö, annorlunda mat.  Kanske inte så underligt att man drömmer sig bort ibland?

 

Medicinmannen

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »