Allehanda

Kinga Glyk och Julia Hansson

Jag fick i helgen koll på en artist i världsklass. Djupt impad. Och inom jazz till på köpet och från Polen av alla länder. Knappt så jag känner till en enda polsk artist sedan tidigare.

Denna nya bekantskap är den blott 19-åriga Kinga Glyk som också har ett eget band. Suverän musik hon och hennes band presterar och själv är hon en mäster på bas.

En annan ung dam, denna gång från mera närbelägna Karleby, är Julia Hansson. En dängare på dragspel!  Hon är inte heller lastgammal, bara 23 år och spelar som ett proffs. Det kanske hon förresten är. Hon brukar spela på Jutbacka-marknaden och det är där jag fått syn på henne. Vid koll visade det sig att jag har hela fyra bilder av henne i min digitala fotohög.

En av dessa bilder lånade tidningen Accord, som är husorgan för Svenska Dragspelsförbundet i Finland, i en artikel om Julia. Jag fick mig tillsänd ett ex och kunde därför läsa om henne.

Hon började redan i sexårsåldern med pianolektioner men övergick till dragspel. Som nioåring var hon ekonomisk självförsörjande så någon veckopeng behövde hon inte och i musikens tecken har det fortsatt i många olika sammanhang, inklusive musikalisk utbildning. Hon har en bred repertoar med bl.a. tango och t.o.m. tango nueva och spelar också gärna i kyrkor. Bl.a. har hon vikarierat som kantor och då spelat både dragspel och orgel. Därtill är hon suppleant i Karleby svenska kyrkofullmäktige

Roligt att man stöter på unga tjejer som tar för sig och tillför mycket bra inom musiken. Jag har några sådana på min radar.

Här blir det lite smakprov:

[youtube=https://youtu.be/w78ag3X3aa4]

[youtube=https://youtu.be/5GABefJsyKs]

[youtube=https://youtu.be/S2QmtENFh2Y]

[youtube=https://youtu.be/TwHT_3FaBg4?list=FLElZju5i0ltfaAMrx64TVqg]

0 kommentarer

 • Elisabet Eleonora

  Råkade hitta ditt inlägg om Urkult. Vi är många infödda och återvändande näsåkersbor som tycker Urkult är den flummigaste och mest fördummande festival som någonsin uppstått. Märklig, konstig musik. Flummiga haschrökande människor som ser ut som de kommer från ett lumpläger. Tack och lov är det ett övergående evenemang så bygden, så bygden kan snart återgå till ett normaltillstånd igen. Tyvärr och dessvärre har orten pga Urkult fått en inflyttning av en stor del arbetslösa flummiga människor som tycks leva på en alldeles egen planet. Tack och lov finns det fortfarande platser i Näsåker som man kan fly till när atmosfären börjar bli för tjock av haschrök och släntrande människor.

  • PJ

   Jag har skrivit många inlägg om Urkult så jag vet inte riktigt vilket du menar.

   Tråkigt att du har den inställningen till Urkult men alla har naturligtvis rätt till sin åsikt. Själv upplever jag Urkult som något av det bästa på hela året. Musiken är ofta för mig okänd men jag har haft många bra musikaliska upplevelser på Urkult och stiftat bekantskap med sådan musik som jag annars inte skulle ha hört. Drogproblem har inte jag upplevt som stora, faktiskt ganska få med tanke på att det ändå samlas 7-8000 människor men så är jag där för att lyssna på musik och träffa människor, inte för att försvinna in i någon dimma. Problem med inflyttade i Näsåker kan jag inte uttala mig om men av de få bekanta jag har i trakten har jag inte fått det intrycket du beskriver. Men som sagt, jag bor ju inte där. Ha det gott och låt alla blommor blomma, om så bara för en kort tid!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »