Allehanda

Samarbete och lästips för stora och små

Idag anlände den utmärkta tidningen Samarbete som ges ut av S-gruppen i republiken. Det finns faktiskt ett och annat läsvärt i tidningen även om jag sällan har tid att riktigt fördjupa mig i avisan. Speciellt de med intresse för matlagning får här många gratis tips och recept på maträtter och då naturligtvis med baktanken att inköpen görs hos någon av S-gruppens butiker och köplador. Jag råkade få ögonen på ett par sidor som tipsade om Smörrebröd i finländsk smak. Enkelt såg det ut och helt säkert också gott. Som bjudvara när besökande infinner sig torde smörrebröden göra succé. Fram för mera smörrebröd i republiken!

Tyvärr kunde jag inte hitta matbilagan på nätet men många nummer av själva tidningen finns att läsa på följande adress: http://www.digipaper.fi/samarbete/

En artikel som tog upp barns läslust fann jag intressant. För att stimulera barns intresse för att läsa rekommenderas föräldrarna att läsa högt för sina telningar, även efter att de fått den första egna färdigheten att läsa samt att diskutera vad de läst. Det är kanske en sak som föräldrar inte alltid tänker på? För den intresserade finns artikeln att läsa i senast nummer av tidningen på sidan 29.   http://www.digipaper.fi/samarbete/97239/

I artikeln nämns också barnböckerna om Lasse-Majas Detektivbyrå skrivna av Martin Widmark. Själv kom jag att tänka på en annan Lasse-Maja, nämligen Lars ”Lasse-Maja” Molin, en tjuv och bedragare som levde för si så där en 200 år tillbaka i tiden. Namnet fick han för sin vana att klä ut sig till kvinna när han genomförde sina brott. Han hamnade dock på fästning där han fick tjänstgöra som kock och berättare. Det hela slutade med att han blev benådad av Karl XIV Johan för sin, enligt sägnen, kokkonst som imponerat på kungen. Han skrev också en populär bok vars andra upplaga hette ”Den byxlöse Äfventyraren”. – Ett märkligt människoöde, en bok man borde läsa?

Cafe Paludan i Köpenhamn är ett riktigt bokcafé med många böcker och stora utrymmen. En oas för den bokintresserade.

Café Paludan finns på  Fiolstræde 10-12

3 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »