Allehanda

”Detta är bara början”

Terrordåden i Paris igår kväll förtjänar inget annat än förakt, vrede och avsky. Vem som ligger bakom torde snart framkomma och misstankarna är redan placerade. Offren för dessa vansinnets handlingar må hedras och dessa brott mot ett fritt, demokratiskt samhälle får aldrig bli en seger för de mörka, totalitära krafter som ligger bakom.

På sociala medier visas bilder av sorg och respekt och mängder med inlägg och kommentarer kommer in. De flesta beklagar och framför sin sorg medan en del skriver ”detta är bara början”. Just detta sista fick mig att reagera. De som skriver ”detta är bara början” är högst troligt de islamofobiska människor som tidigare varnat för en invasion av islam och sharialagarna snara ankomst. Underförstått finns ett ”vad var det vi sa” med i inläggen eller t.o.m. en illa dold skadeglädje. Högst troligt kommer dåden i Paris att bli ett välkommet slagträ för de flyktingfientliga krafter som finns i vårt samhälle.

Vi skall i sammanhanget komma ihåg att de allra flesta flyktingarna flyr från dessa mörkrets gärningsmän som igår gick bärsärkagång i Paris och har högst troligt varit lika utsatta som Parisborna och de offer som igår fick sätta livet till i Paris. De vet vad summariska avrättningar, bombdåd, självmordsbombare, terror och fruktan är. Detta är inte en början, detta är en fortsättning på den brutala verklighet som idag utspelas i delar av Mellersta Östern, Afrika och i Afghanistan. Detta händer varje dag i Syrien utan att det blir mera än en notis i tidningen om ens det.

De krafter som ligger bakom detta, om det sedan är Al Qaida eller ISIS, vill framtvinga ett totalitärt samhälle där ett elitistiskt patriarkat styr samhället med järnhand och där makten tillfaller de män som är mest starka, manipulativa, brutala och hänsynslösa. Ett psykopaternas paradis.

Samma totalitära samhälle vill de nazister och högerextrema som finns bland oss också ha men ur ett annat utgångsläge. De åberopar nazism, rasism och osund nationalism som sitt rättesnöre och anser sig därmed berättigade till mordbränder, misshandel och i värsta fall massmord. Vi har ett nyligen utfört dåd i Trollhättan, vi har vilddjuret i Norge som flagranta exempel. Vad som blir följden när sådana krafter får riktigt inflytande eller t.o.m. makten vågar vi inte ens tänka på.

Dessa ytterligheter har samma mål men olika medel. ISIS och jihadister kidnappar en religion, nazisterna och högerextrema har sin rasism och letande efter syndabockar, de kommunistiska diktaturerna sin selektiva tolkning av en ideologi. Allt för att skapa en maktstruktur där fascismen är en av grundingredienserna även om ingen godkänner det. Gemensamt för dessa skilda krafter är hatet och föraktet för demokrati, liberalism, människors lika värde, mångkulturell samverkan; för att inte tala om våldsdyrkan. Någon som funderat på varför det nästan uteslutande är män som är de drivande krafterna i dessa rörelser? Någon som ser sambandet mellan demokrati, västvärldens öppna samhälle och kvinnors ökande jämställdhet och inflytande även om det är mycket att göra än?

Nej, detta är inte början på ett krig i Europa mot jihadister och ISIS som de flyktingfientliga kommer att hävda men vi får räkna med terrorhotet även framledes och att terrordåd kommer att utföras. Det kan komma terrorister, krigsförbrytare, kriminella samt ISIS-medlemmar och sympatisörer i flyktingströmmen men att därför stoppa och slänga flyktingarna tillbaka i lejonets gap finns inte i min tankevärld. Jag tror knappast att de som utförde dåden i Paris kom med gummibåt över Medelhavet. Nej, de hade nog bekvämare färdmedel och rövarkulor att tillgå i väntan på sina illdåd.

0 kommentarer

    • PJ

      En stund efter att jag publicerat mitt inlägg satt jag i bilen på väg till ett kalas och lyssnade på P4 där det gjordes en ganska snarlik analys som min text. T.o.m. vissa formuleringar var samma. Jag tänkte har de läst mitt inlägg? Nej då, jag hade inte lyssnat på radion innan utan mest tittat på CNN och kollat lite på nätet så jag var inte påverkad av radion. Men jag blev förundrad över hur lika analyserna var.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »