Allehanda

Tidig fotosafari

Pyttsan, redan halv fyra vaknade jag och sedan gick det inte att somna om. Jag borde gå och lägga mig senare än halv elva på kvällen. När jag druckit mitt morgonte vid fem-tiden fick jag en idé att ta en liten fotosafari i gryningen. Det är så otroligt fint på morgnarna vid denna tid. Det blev i alla fall inte förrän kvart i sex jag kom iväg och då var det nästan för sent, just som solen gick upp.

Morgondimman låg ännu kvar på sina ställen men den lättade snart och ljuset förändrades oerhört snabbt. Daggen låg kvar och ganska snart blev jag våt om fötterna. Stövlarna på nästa gång jag gör en sådan tidig tur.

Jag fick i alla fall en del fina bilder och här kommer några jag vill visa. Klicka gärna på bilderna för större storlek.

oxkangar fladan 2
Morgondimman lättade över Fladan just som solen gick upp
oxkangar byholmen 2
Nere vid sjön var det spegelblankt och solen strök sina första strålar över vattenytan.
oxkangar 2015-08-19 2
Skogen är speciell denna tid på dygnet. Magisk på något sätt.
oxkangar 2015-08-19
En konstverk eller en fara?
oxkangar 2015-08-19 3
När jag kom hem hade solen gått upp och magin försvann snabbt. Utsikt från mitt fönster.

0 kommentarer

 • Ellen

  Fina bilder! Funderar på att göra detsamma på fredag eller lördag morgon. Hoppas vädret är lika bra då. Har så många bilder på solnedgångar nu så det skulle vara fint med några med gryningsljus och förhoppningsvis dimma :).

  • PJ

   Vädret kommer att bli fint, så det bli att stiga upp tidigt för dig. Fundera bara ut på förhand en eller ett par bra platser att besöka. Fast i dina trakter är inte det så svårt. Lycka till med ditt morgonfotograferande! Jag hade gärna sett lite av vad du lyckas fånga.

 • annepauline

  Verkligen magiska bilder. Det jag tycker allra mest om med dina bilder är att du inte ”fixar till” dem en massa med extra effekter utan de är just äkta naturliga. Naturbilder som är tillfixade tycker jag inte om hur vackra de än synes vara.

  • PJ

   Jag redigerar nästan alltid mina bilder i Photoshop Elements från raw-filer. Det betyder inte att jag förskönar dem utan framför allt justerar skuggor och högdager, någon gång justerar färger eller beskär dem. Just färgändring är ett tveeggat verktyg för man kan lätt förstöra en bild genom att bre på för mycket. Jag hoppas inte ditt intresse svalnar eftersom bilderna i allmänhet inte är rakt ur kamerans jpg-version.

   Här är en bild samma morgon från en FB-sida där jag lade upp ett par bilder. Där var färgerna mycket starka i motljus i soluppgången. Jag var lite frestad att tona ned intensiteten men jag lät dem vara som de var.

   https://www.facebook.com/Oxkangar/photos/pcb.854112141375655/854112058042330/?type=1&theater

   Jag hoppas länken fungerar.

 • annepauline

  Ahaa. Jamen bilden här ovan är väldigt vacker alldeles oredigerad. Solen ger ju ofta ”ögonbedövande” kontraster. Dina bilder är i så fall varsamt redigerade. Jag tycker inte om bilder som är redigerade med alla möjliga onaturliga färger och reflexer som man vet inte finns i naturen ”på riktigt”.

  • PJ

   Man kan redigera bilder så att de blir det allra mest vidunderliga men då handlar det mera om konst och fotokonst. En bloggbekant har haft fina framgångar med detta.

   https://maclindhephotos.wordpress.com/

   Själv håller jag mig mest till vanliga bilder och så blir det nog i fortsättningen också. Leta motiv och många bilder, alltid är det någon som blir bra. Jag skall förresten gå på fotokurs i höst. 🙂

 • kicki53

  Otroligt fina bilder! Undrar om jag kan få låna någon av dem till det bildspel jag använder i mitt klassrum. Nu just snurrar sommarbilder i bildspelet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »