Allehanda

Utan antenn

Jag skulle titta på satellit-TV i morse. Kolla lite nyheter från stora världen som jag brukar göra. Av någon konstig anledning hade fjärrkontrollen ändrat läge från satellitmottagaren till vanlig digital TV som jag tar emot via antennen på taket. Antennen på taket är kaputt, har inte fungerat på snart 3 år, därför har jag inte kopplat antennkabeln till Tv:n och således inte heller sett vanlig TV från Finland och Sverige, något som jag gjorde tidigare. Det har också gått bra. Egentligen har jag inte saknat vanlig TV. Nyheterna får jag via Internet, i övrigt finns mycket av TV-programmen på nätet och så har jag satellit-TV, tyska, engelska och spanska kanaler. Om jag vill se.

Så plötsligt i morse kunde jag se 4 av YLE:s kanaler utan att antennkabeln från taket var inkopplad. Där kom finlandsvenska YLE5 med sitt morgonprogram från STV hur bra som helst, tillsammans med finskspråkiga YLE1, YLE2 och YLE Teema. Hur är det möjligt? Utan antenn men med en massa andra kablar ansluten till Tv:n. Kan man se vanliga inhemska Tv:n utan antenn? Ja, de statliga men inte de kommersiella.

Mysterium!

Som nyhetens behag måste jag ikväll titta lite TV från YLE5, en kanal som verkar vara en blandning av finlandssvenska program, SVT World och en hel del norska program. Ikväll blev det det norska programmet Tvillingsystrarna. Ett intressant program med märkliga och nästan osannolika sammanträffanden som skedde när de båda kinesiska flickorna adopterades. Den ena, Mia, adopterades till Seattle i USA, den andra, Alexandra, adopterades till Fresvik i Norge. Enligt de kinesiska myndigheterna var de inte släkt.

Se programmet, det är nästan lika märkvärdigt som att jag kan se digital TV utan antenn.

Länken ovan är till programmet på nätet och kan bara ses i Finland  därför  har jag infogat en kort presentation av programmet via ett YouTube-klipp.

[youtube=https://youtu.be/q0GpCgfUK2Y]

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »