Allehanda

Påsk!

Ikväll snodde jag ett av barnens chokladägg och fann två konstiga figurer inne i en kapsel. Chokladen åt jag upp och befriade ett lejon med unge. En god gärning!

Chokladäggen var avsedda för min granne fåraherdens barn men de befinner sig i södra delen av republiken för att fira påsk med sina morföräldrar så några påkskärringar torde inte knacka på i morgon, påsklördag.

Memma, något annat troligt ätbart, en överskattad påsktradition i republiken, vill jag påstå. Hur kan en smet bestående av rågmjöl, rågmalt och sirap gräddad med tillsats av grädde uppskattas så av många? T.o.m. lutfisk och kokt lake är godare och ändå är dessa maträtter inte på något sätt mina favoriter. Sanning att säga så har inte påsken så mycket att bjuda på i matväg. Möjligen då kött av får och några ägg. Jag köpte en bit rökt fårkött av grannen och den var mycket god!

Påskbrasa, det är tradition; jag får återkomma.

För min del inleddes påsken igår skärtorsdag med sittning i Ritz:s fåtöljer i provinshuvudstaden. På vita duken visades 7 Sámi Stories” – sju kortfilmer producerade i och av Sápmi, det som vi kallar Lappland, ett land som finns i fyra nationer. Publiken var fåtalig, vad annat var att vänta? Ämnet var för svårt, för att inte säga omöjligt för Pampas befolkning som trots allt som minoritet i republiken har en del gemensamt med Sápmis befolkning i Norden.

Glädjande är dock att de flesta som såg filmerna var ungdomar. Själv kände jag mig som en katt bland hermeliner. Ingen kände jag men är ändå glad att jag såg filmerna. Fint är också att Kulturskafferiet Ritz låter filmer med så smalt intresse visas i  provinshuvudstaden.

De filmer som berörde mig mest var naturligtvis ”IĐITSILBA” (Burning sun) som går att se på NRK:s hemsida men också ” Hilbes biigá” (Oh Máigon Girl) och ” Áile ja Áhkku” (Àile and Grandmother). En fin början på påsk, tycker jag. Hur firar ni påsk?

2016-03-25 Kinder egg 002-1
Två räddade, ett lejon och dess unge i påsketid.

0 kommentarer

 • Ulla Maria

  En så fin och hjärtevärmande historia om de räddade lejonen. Tänk om de stackarna fått fira påsken instängda och inte blivit kläckta förrän helgen var över.
  Angående påskbrasor kan jag tipsa om en dokumentär på SVT vid namn Grankriget. Vet ej om länken fungerar i republiken men programmet borde vara sebart på SVT-play även utomlands.
  http://www.svt.se/dokumentarfilm/se-program/grankriget-avsnitt-1?autostart=true
  Önskar dig en god fortsättning på helgen.

  • PJ

   Ja, det var ju en ”god” gärning jag gjorde. Men två ägg finns kvar så det finns chans till ytterligare goda gärningar.

   Jag får tacka för den bästa påskklapp jag fått, nämligen dokumentären du tipsar om! Jag inser nu att vi i Österbotten inte tar detta med påskbrasor på tillräckligt stort allvar; vi som tror att vi är de enda som tänder eldar vid påsk. Hela 65 brasor rapporteras det om men jag tror att blir många fler än så, allt från små gårdsbrasor till byabrasor.

   https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=zhGW2UQGlpBs.ky1xZxZUnl2g

   Traditionerna på Hönö på västkusten slår dock våra påskbrasor vad gäller passion, gränsande till det absurda. Månget gott skratt ficka jag dock och måtte grankriget fortsätta. Inom rimliga gränser, är det väl bäst att tillägga.

   Likaledes, en fortsatt Glad Påsk tillönskas dig!

   • Ulla Maria

    Roligt att du gillade Grankriget. Imponerande samling med brasor i Österbotten. Undrar om det är något speciellt samband mellan ståtliga eldar och kustbefolkning. Kanske har det att göra med att de syns mycket bättre i mer obruten horisont.

 • Wesber

  Jag minns när alla barn i byn var med i nån barngrupp med Sam Högberg ( tror jag han hette) . Vi samlades i Saron och sen gick vi ut på isen vid Haga strandin och tände påskbrasan och grillade korv. Det var tider det som man aldrig glömmer.

  • PJ

   Ja, jag minns också denna barngrupp med Sam. Dock har jag inget minne av påskbrasan. Det brukade vara en hel del intressanta aktiviteter han hittade på. Eller var de två?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »