Allehanda

Plåtad då och nu

Det är skillnad på då och nu. Då ransonerades fototillfällen och film köptes inte hur som helst. Det fanns inte heller kamera i alla hem. I mitt hem fanns det ingen kamera förrän jag själv lyckades skaffa en i 10-12-års ålder. Därför finns det inte så många bilder av mig som litet barn och baby. Ett par suddiga babybilder finns men de flesta är från 5-års ålder och uppåt. Men många är inte heller de bilder där jag poserade före 10-års ålder. Kanske 10-15 bilder frånsett skolfoton.

På förfrågan i saltgruvan är även de äldre krigarna inne på samma linje. 4-5 bilder kan finnas berättar ett par herrar som sett solen gå upp fler gånger än de flesta andra i gruvan. Det var inte så vanligt att det skulle fotograferas i tid och otid ännu för 50 år sedan. Men redan de som är födda på 70-talet har betydligt fler foton från sina första år.

Idag är det annat. Bilder tas redan första dagen och första vecka tas kanske fler bilder av ett nyfött barn än på en hel livstid för de som idag är pensionärer. Tekniken går framåt och kostnaden för ett digifoto är noll om man bortser från kostnaden för inköp av själva kameran. Även HD-film kan idag tas på ett enkelt sätt och med mångdubbelt bättre kvalité än gamla filmkameror som var både klumpiga och dyra. Idag är en kamera inte större än en Klubb 77-tobaksask från 60-talet.

Förresten används ordet plåtad mera av dagens unga människor? Det låter lite omodernt.

 

Jag tänkte inte hitta någon bild för detta inlägg. Just då landade en fjäril på tangentbordet. En sen kväll i slutet av oktober. Den blev omgående plåtad. Tänka sig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »