Allehanda

Triakel – Knalle Juls vals

Jag lade in en YouTube-video dagen före dopparedagen, den 23 december, på Facebook. Bara en person gillade denna fina låt spelad av Triakel med Emma Härdelin som sjöng. Något förvånad blev jag över denna tystnad. Kanske var julstressen inne i sitt mest intensiva skede som gjorde att nästan ingen reagerade på denna låt?

Därför vill jag ge denna sång en andra chans och nu hos er bloggläsare. Visserligen har granens hämtande i skogen passerat men ändå. Jag antar att nu har julens firande sakta ebbat ut och ni återvänder till vardagen och stunder för stilla begrundan. Var så goda, vad tycker ni?

Tilläggas kan, är att låten finns på en CD: Vintervisor. Finns tyvärr inte på Spotify men lär vara en höjdare i juletid.

[youtube=https://youtu.be/fXGsT_RyaWQ]

4 kommentarer

 • Erik Forsling

  Du verkar få dålig respons på den här låten, den är mycket bra och Emma Härdelin är en utmärkt musiker/sångerska. Det finns fler spelande härdelinare bakåt i historien, men jag tänker mest på den nu avlidne teologen Alf Härdelin i Uppsala när jag hör det efternamnet. Jag har ju hört den här trion tidigare, men inte just med den här låten.

  Tramporgel såg jag att någon skrivit rörande sättningen, och det är även en väl inarbetat terminologi hos mig, men jag föredrar onekligen Torgny Lindgrens, och de flesta andras, orgelharmonium. Tea spelade himmelskt i ”Ormens väg på hälleberget” – så länge hon orkade. Tyvärr har jag inte sett filmen, utan bara läst boken. Vem vet, kanske tur det!

  Kanske ska jag försöka sälja på trion mitt eget orgelharmonium i Plejset! Oj trodde att jag skickat detta, men det visade sig att det legat latent under de nästan två timmar som jag pratat med min gamla kompis Maggan. Dessutom har jag lovat henne en länk till din sida.

  • PJ

   Ja, de är något tröga mina läsare eller så gillar de inte sådan musik. Konstigt i så fall. Jag kommer att få lyssna på Triakel i slutet av februari på Umefolk och då skall jag kolla om de har CD:n Vintervisor till salu. Fast jag tvivlar. Den har några år på nacken. Denna låt har också Evert Taube också spelat in men jag föredrar nog Triakels version.

   Det finns flera HÄrdelinare som är verksamma inom musiken men jag undrar om inte Emma ändå är den mest kända.

   Ah, då får jag en till besökare, din Maggan. Få se om hon återkommer eller kommenterar. Jag får väl då också förmedla en länk till den blogg som ledde mig fram till denna låt, nämligen Timmer & Masonite som spelade Taubes version. https://morfarshus.blogspot.fi/ Det brukar vara en hel del intressant att läsa där.

   • Erik Forsling

    Tänkte bara på ditt första stycke, du får väl helt enkelt göra som det sjungs i visan ”Amerikabrevet”: ”… nu ska ja rita hem till er ett litet letters brev …”, och i det meddelandet ber du dem att bringa nämnda CD till spelningen, kanske signerad och allt. Har de den inte som reguljärt försäljningsobjekt, så har de den säkert i sitt förråd, att ta med som extrabagage till en person som önskar den. Och som bonus kanske du rent av får lite närkontakt. Det gäller bara att vara kreativ, eller så är det jag som är korkad.

    Amerikabrevet. Tja, du skickar ofta länkar, och jag tenderar också att göra det, trots att jag alltmer uppfattar det som ett oskick från min sida (fantastisk ordlek). Att jag ofta inte skådar dina och andras bilagor kommer sig främst av att jag har ett så litet mobilt internetabonnemang, och rörliga bilder drar mobilbränsle. Det gäller att snåla – och i cyberrymden finns inga barkbrödsalternativ, utom möjligtvis då Tierps Bibliotek och stadsnätverket. Och den här månaden har lilla Selma tuggat i sig en hel del, inte minst när jag av ren hedonism har kört repriser, men nu är jag ikapp, och sparar inför nyår.

    Amerikabrevet var det. Här kommer ännu en länk. Jag har älskat den här tragikomiska visan ända sedan ungdomen: https://www.youtube.com/watch?v=5I264RMkn8g

    Tönt må vara mitt namn, men det bjuder jag dig och dina läsare på.

    • PJ

     Det har du rätt i, ett mail med förfrågan om de har denna CD med kan i bästa fall generera närkontakt. Men det kan också gå så att det är någon helt annan som har försäljning, t.ex. någon roadie.

     Konstigt att det i Sverige är begränsat hur mycket man får surfa via mobilnätet. Här i Finland är det för det mesta obegränsat. Jag har trådlös via en mobiloperatör till min hemmadator men också surfing via mobilen men där ingår också samtalsavgifter. Ibland när jag är på sommarstugan kopplar jag min mobiltelefon till datorn och surfar obehindrat via den. Om det behövs, men på sommarstugan vill man kanske helst vara okopplad. 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.