Livet på landet,  Upplevelser

Stöket och böket i juletid

Hur långt har ni kommit i julstöket? Frågan ställs på Facebook. Och granen, skall den vara av plast eller äkta? Är den av plast är det inte bra och är det en äkta gran är inte det heller bra. Om det inte är toppen av en gammal gran vill säga. Jag känner mig som ett helgon, jag tar inte in någon gran alls. Så har det varit i åratal. Jag har ju fullt med granar runt om. In på knutarna, bokstavligt talat. Jag bor i skydd av granar. Min egen vaktparad.

Julstöket har jag inte heller några större problem med. Jag tar några tag mitt ur och det som jag inte hinner, det hinner jag inte. Jag känner mig peppad och urskuldad av ett plakat på Fejan:

Till alla som städar och putsar frenetiskt inför julen
Det är Jesusbarnet som kommer
Inte hälsovårdsnämnden

Fast hur många är det egentligen som tänker på Jesusbarnet på julafton? Eller mitt i julstöket? På julafton är det Kalle Anka och hans vänner som är stjärnorna. Och tomten naturligtvis, den burdusa men ändå mysiga farbrorn med skägg och luva. Eller kan han se annorlunda ut? Som den gången när jag var barn och några extratomtar kom från byn och skrämde mig på självaste julafton. Den ena bar ett kalvskinn som ytterplagg. Det minns jag!

Nåja, något får jag feja och något julpynt skall jag leta fram. Något nytt till julafton jag också planerat. Utomhus. Vi får se om jag lyckas hitta en lösning.

Jag brukar annars nöja mig med julstjärnan i fönstret uppe  i Alinas kammare på vinden, en eller ett par gammeldags jullöpare av papper som har vackra jul- och vintermotiv samt en ljusstake i fönstret. That´s it! – Borde kanske snart sättas upp så att den hinner lysa en vecka eller två. Jag är nämligen den om ganska snart efter nyår plockar ned julbestyren.

Så mina bekymmer inför julen är tämligen enkla och ostressade. Inte blir det mycket extrahandlande heller. Se där ett äkta klimathelgon! Jo, en låda Nyåkers pepparkakor har jag inhandlat men jag misstänker att de är uppätna i god tid innan jul. Jag köper sällan godis och bakverk och de gånger jag gör det så äter jag upp det nästan med det samma. Ingen karaktär alls. Inga chokladaskar till denna gård, om jag får be!

En sak till! Något som jag alltid inhandlar till jul är en flaska Skåne akvavit. Den finns redan i skåpet väntandes och korken lär vid julbordet knäckas varefter hugade runt bordet bjuds på en immande kall snaps eller två men inte mera. Julfriden bör inte störas av alltför flitigt vinkande av flaskan! – (vinka = luta)

Har du redan allt färdigt inför julen eller blir det en stressig dan före dan? Alla julklapparna klara? Har klimatrumban påverkat ditt julfirande på något sätt?

Så spröda, så goda, så goda! Nyåkers hjärtan.

Inte är det mycket snö som bjuds och mycket mera lär det inte komma till jul. Vi förbereder oss på en snöfattig jul även om det utlovas ett illväder imorgon.

Halkan får vi dras med och en och annan lär väl dratta på ändan med detta väglag och denna väderlek. Ibland regn, ibland snö och däremellan kommer någon minusgrad.
Detta är Storback i Oxkangar. Såå stor vi tyckte den backen var när vi var barn och åkte skidor utför.

Kanske det är tomten som varit ute och spanat för att se om det finns några snälla barn i byn? Farbröder och tanter också för den delen. Som barn var vi extra snälla och ljuvliga dagarna innan julafton för naturligtvis ville vi inte försämra våra papper hos jultomten. Han smög runt och tittade in genom fönstren. Jodå, så var det den tiden!
Spåren efter denna tomte på bilden är dock något förvirrande. Har han satt skorna bakfram eller är han född sådan?

22 kommentarer

 • Wesber

  Jag känner mig inte ett dugg stressad till jul, julafton ska firas hos sonens svärföräldrar. alla som kommer tar med sig något till julbordet. Vi har dragit ett namn var ur en hatt och den man drar köper man en julklapp till så alla vuxna får ett paket var. Barnbarnen får givetvis mera klappar. Sen efter nyår åker allt juligt ut här hemma för då är jag så trött på det och längtar till våren. Ja tänk att vi tyckte den backen hemma i byn var så stor när vi gick hem från byskolan. Riback sa vi alltid om backen bredvid vägen, visste inte att den hette Storback. Nu önskar jag dig och alla andra en riktigt GOD JUL.

  • Per

   Då tar du det lilla lugna. Det verkar bli en bra julafton men rimliga arrangemang kring julbordet och vettig julklappslinje. Klappar ut hatten verkar bra. Om man inte skriver vem som gett julklappen så vet ingen vem som köpt vad, om man inte avslöjar det själv. Klart att barna skall ha fler än en julklapp och helst hårda paket.

   Backen hade nog två namn, Storback och Riback, för där stod också två rior. Tyvärr är de borta sedan länge, något jag verkligen beklagar. Tänk om de funnits kvar! Men så tänkte man inte på 60-70-talen när de flesta rior revs.

   En riktigt God Jul önskar jag även dig och de dina!

 • Dalkulla

  Har nog aldrig tillhört dom som stressar häcken av sig inför julen.
  Det blev klart ändå. Sätter man sig för att det inte ska springas hit
  och dit utan tar det varligt som min mormor alltid sa, då blir det jul ändå.

  En del är helt utpumpade när julafton kommer. Varför far man omkring
  på det viset, varför inte tar det lilla lugna, det blir vad det blir, eller måste
  en del bräcka av släkten? Ju äldre jag blir ju mer njuter jag av ljus i fönstren
  en utegran, vacker julmusik, lite lagom god mat, här är det inte överdrivet
  alls utan en fin och vacker jul med min älskade man. Sedan inte att förglömma
  lutfisk på julafton. Ingen jul utan den. 🙂

  • Per

   Så sant, inte blir det bättre för att stressa och bulla upp allt som finns till försäljning i affärerna. Däremot kan det vara kul att bjuda på sådant man själv tillverkat under sommaren och hösten. Jag tänker på saft, sylt, bär, svamp och annat som finns odlat eller i naturen.

   Många gånger är det kvinnorna som får bära stressen med julbordet. Otaliga rätter skatt tillredas och dukas fram. Det tar tid och en viss spänning finns säkert också. Lyckas allt? Bättre då att vara måttlig och ta det varligt. Fast lutfisk? Inte direkt min favorit i alla fall.

 • Erika

  Dalkulla eller Erika det går på ett ut. 🙂
  Glömde tala om att vi fått snö inatt.
  Vad den kom ifrån vet jag inte, eftersom
  väderkartan inget visade på det vita.
  Men regnet tar det väl snart som all den andra
  snön. 🙁

  • Per

   Meteorologen är en luring, som Stefan Demert sjöng i visan. Hos oss hade de lovat ruskväder men knappt en vindpust syntes till och absolut inget snöblask kunde upptäckas, vilket åtminstone jag är glad för. Vi lär nog gå miste om en vit jul.

 • annepauline

  Julen kommer och går antingen man stressar eller inte. Den stress som många känner sitter nog mest i huvudet och är helt onödig. Många drivs med i stressen när alla runtom stressar.
  Här är det minusgrader nu efter ett evinnerligt regnande. Det betyder halka. Man får ta det försiktigt ute. Jag använder broddar och då går man säkert. Det lilla extrajobb det är med att ta på och av broddarna är många gånger värt besväret när man inte behöver vara rädd för att flyga upp och ner.

  • Per

   Flyger upp och ned gör nog bara Flygvapnet och då endast korta sträckor. För tänk vilket liv det skulle bli om flyget mellan Vasa och Arlanda flög upp och ned en bit av sträckan. Då blev det nog feta rubriker. Betydligt fetare rubriker än när Annepauline trillar omkull. Ha, ha, jag förstår vad du menar, så säger vi i Österbotten men sägs det också så i andra delar av svenska språkområdet när man drattar på ändan? Åter en språklig klurighet som slog mig.

   Broddar är bra att ha när det är extra halkigt ute. De har säkert förhindrat månget benbrott. Å andra sidan, med ett rejält benbrott behöver man nog inte stressa inför julen.

 • annepauline

  Hahaa, nu fick jag mig ett gott skratt! Flyger upp och ned. Nu märker du att såna där uttryck bara halkar ur mig utan att jag tänker mig för. Kanske det inte är så konstigt att folk tittar så konstigt på mig när jag mitt i allt säger såna där saker. Det är dilemmat med att inte få tala sitt ”eget” språk. Finlandssvenska och österbottnisk dialekt är mitt språk och inget annat. Hm, tänk då på alla de som har ett helt annat språk som modersmål. Lustigheter blir det.

  • Per

   Jag tycker absolut att du skall fortsätta att tala det språk du talar och med alla de influenser från Österbotten som du eventuellt har kvar. Det är bra med ett rikt språk som inte alla gånger följer normerna.

 • Wesber

  Ja det tog ju bra många år innan jag slutade säga: ”Å vad skönt det var att sitta här bredvid batteriet ”när det skulle vara elementet. Då må ni tro att folk tittade konstigt på mig.

  • Per

   Ha, ha, jo det är en klassiker. Element och batteri. Lägg därtill att när man i Österbottens säger acku så menar man batteri.

 • hasse

  Hade en jobbarkompis på 90-talet , han kom till Stockholm med sin gamla bil som behövde oljepåfyllning. Han gick in på en mack och skulle köpa en oljeporr. ”Nää du grabben, försök i pressbyråkiosken istället”, var svaret han fick . Oljedunk var kanske den rätta benämningen i vårt västra grannland.

  • Per

   Jag kan tänka att han han fick långa ögon när han ville köpa en oljeporr. Jo, dunk är kanske mera gångbart.
   Jag googlade på oljeporr och första länken som kom upp var Inoljade porrfilmer. Ha, ha, Eftersom detta är en anständig blogg så avstår jag från att förmedla länken. ha ha….

 • Wesber

  Ja du Hasse, nu har jag fått mig ett riktigt gott skratt såhär på fredag förmiddag. Hade alldeles glömt bort att vi kallade en dunk för porrin på vår dialekt, det måste jag fråga min syster om hon minns. Att ingen har nämnt det i Strändernas by, det är ju det mest konstiga och roligaste dialektord vi har,det var väl ingen i vår by som tänkte på nåt annat än en dunk när vi sa porr.

 • annepauline

  Oljeporr, jag sitter här och gapskrattar. Varför? Jamen en oljeporr är ju en oljeporr, hur svårt kan det vara? Men roligt blir det onekligen. Vi använde även ordet oljekanister. Det är å andra sida inte alls lika roligt ord som oljeporr men kanister är nog rätt ovanligt ord nu för tiden.
  Här har vädret återgått till ordningen. Det regnar.

  • Per

   Kanister använder eller använde vi också men den är gjord av plåt ofta liknande till den s.k. Jerrykannan. Troligen kommer ordet kanister från tyskan för jag kommer ihåg en låt som Nena sjöng på 80-talet som hette ”99 Luftballons” och där sjunger hon om ”Streichholz und Benzinkanister”, alltså tändstickor och bensinkanister.

   https://www.youtube.com/watch?v=La4Dcd1aUcE

 • hasse

  Vägg i vägg med PJ,s köplada finns ju också Alko beläget, där kan jag vika in och köpa en Piedra Negra från Argentina, en vinporr alltså. Eller finns det ev. andra benämningar på den produkten?

  • Per

   Jag brukar köpa vin från Argentina men just denna har jag inte sett, Svarta Stenen eller hur den översätt. Jag får hålla ögonen öppna nästa gång jag besöker glasbutiken.
   Bag brukar ju också dessa ofta fyrkantiga vinlådor kallas, vinbag.

 • annepauline

  Vinporr! Bra ord. Mycket bättre än det amerikaniserade bag in box. Vågar man googla på vinporr? Kom på att smugglarkungen Algoth Niska smugglade sprit i kanistrar på den tiden det begav sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »