Allehanda

Det bidde en titt bland mina bokfynd

Vad månne väntade igår kväll efter att jag kommit iland från färjan? Ingenting, det bidde en ingenting av det hela.

Fotokursen som jag deltar i åkte på en fotosafari på söndagskvällen till en fiskehamn långt ute i yttre skärgården (Replot) för att öva mörkerfotografering. Stativ, varma kläder och lämpliga skodon var nödvändiga. Jag skulle åka efter gruppen som startade redan 18.00.

Extra ombyte med kläder fanns i bilen men si, ordentliga vinterskor hade jag glömt. Mina finskor dög knappast till att trava runt i snön och kölden hade rätt snart nypt mina tår allt svårare. Det var bara att inse att utan rejäla skor var det bara att meddela Johan, vår lärare, om min fadäs och åka hem. Lite snopet var det allt.

Istället fick jag packa upp mina bokfynd som jag fick för det facila priset av 23 kronor. Tre böcker för 23 kronor är mycket billigt. En bokhandel i Umeå skulle upphöra och jag kom in en av de sista timmarna i en rätt barskarad affär men något hittade jag och priset, ja, det var inte mycket att tala om.

Den ena behandlade ”folklig kategorisering av några barnsjukdomar ur ett kognitivt semantiskt perspektiv”. Jag hoppas på ett roligare innehåll än vad beskrivningen förtäljer. Bl.a. beskrivs orsaken till vissa barnsjukdomar förr i världen och de kan ha varit de mest märkvärdiga. T.ex. kunde sjukdom hos barnet bero på att modern under graviditeten gått in i kyrkan medan klockringning pågick, suttit på ett bord, gått över en nedfallen gärdesgård, tittat ned i en öppen grav, gått genom en grind när det regnat och inte skakat av sig alla regndroppar eller, en av de mest märkliga orsakerna, uträttat sina behov mellan två gravar på en kyrkogård. Ej heller fick hon sitta på en kista och äta för då kunde barnet bli en storätare utan förmåga att kunna dra nytta av maten. – Det var mycket en gravid kvinna inte fick göra.

Den andra boken heter kort och gott: ”Kort berättelse om lapparnas björna-fänge samt deras der wid brukade widskeppelser” av Pehr Fjellström. Den lilla skriften är en facsimileutgåva efter originalupplagan utgiven 1755.

Jag fick också med mig boken ”Vårleden – Minnesbilder från Holmön”. Albin Edlund berättar bl.a. om hur det var på Holmön under 1920-talet när ”vårleden” inträffade mars-april och isarna varken bar eller brast. Då kunde det bli påfrestande ute på Holmön med matbrist och dålig kontakt med fastlandet. Den boken verkar riktigt intressant.

Åter har jag en liten bokhög som väntar.

2016-02-28 Kvarken 001-1
Mera spännande än så här blev inte gårdagens bildskörd. Ändå rätt vackert med is ute i Kvarken.

0 kommentarer

 • Ulla Maria

  Verkar vara intressanta bokfynd. Som mor till en synnerligen frisk son som nu är drygt 30 kan jag när jag ser tillbaka konstatera att jag gjort mycket tokigt som förälder men tack och lov avhållit mig ifrån de flesta av missarna som omtalas i den folkliga kategoriseringen.
  Fascinerande att läsa folkloristik. Det får mig också att undra över hur mycket av det som vi idag ser som beprövad vetenskap som kommer att framstå som rätt knasigt för kommande generationer.

  • PJ

   Fantasin hade inga gränser när det gällde att finna orsaken till krankhet förr i världen. Någon orsak måste det ju finnas och när dåtidens vetenskap inte räckte till så tog vidskepelsen vid. Ja, det vore intressant att veta, värdet av dagens läkekonst i framtiden. Precis som mycket annat i dagens samhälle. Kanske vi inte alls behöver gå till läkare i framtiden utan vi bara kopplar upp oss mot någon dator som kommer med diagnos. Då gäller det att den datorn själv inte har virus!

 • kicki53

  Du store tid så mycket vidskepelse det fanns förr i tiden! Har läst om sådant i många böcker som handlar om gamla tider. Hur kunde man vara så lättrogen?

  • PJ

   Detta är bara några exempel, det finns flera i boken. Men tänk så kul vi har idag när vi läser om dessa, ska vi säga stolligheter. Vilka vidskepelser ha vi? Eller har vi lämnat denna fantastiska värld av fantasi och inbillning?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »