Allehanda

Linnéa Claeson på scen, blev jag modigare och klokare?

Igår hamnade jag i den prekära situationen att jag skulle diskutera porr tillsammans med två för mig okända unga kvinnor på kanske 20-25 år. Det som är bra med porr, det som är dåligt med porr. Det sista var lättare, kanske inte så konstigt. Det gick väl så där även om vi fick klämt ur oss några åsikter och funderingar i allt surret runt omkring.

Den första frågan i början på föreläsningen framkallade skratt hos oss trots den brutala frågeställningen: Vad är det som gör att en kvinna kan bli våldtagen av tre män i en fullsatt buss och ingen gör något för att hjälpa henne? Genast när Linnéa kastat frågan till publiken vände de båda tjejerna sig mot mig och tittade uppfordrande på mig som om jag var någon expert på detta. Det komiska i situationen gjorde att vi brast ut i ett gapskratt.

Jag bevistade igår kväll Linnéa Claesons föreläsning ”Glitter och dödshot” på Ritz i Vasa inför en nästan fullsatt salong. Majoriteten var yngre kvinnor och även om jag också såg några män så vågar jag nästan påstå att jag med god råge var den äldsta mannen i publiken. Jag kände mig först lite som katten bland hermelinerna men det gick över när de både tjejerna också inkluderade mig. Det var modigt gjort av dem.

Linnéa höll låda på scen men gav också publiken några frågor som vi skulle diskutera med närmsta bänkgranne ett par minuter och sedan fick vi delge våra synpunkter om vi ville.

Linnéa Claeson är aktivist, samhällsdebattör, före detta proffshandbollsspelare, instagrammare (där jag följer hennes konto) och kämpe för feminism, civilkurage, jämställdhet och antirasism, för att nämna något. Senast såg jag också att hon tycker att glesbygden skall ha samma möjligheter som städerna. Det gillar vi! Mest är hon kanske känd för att möta trollen och näthatet med humor och slagfärdighet något som hon fått betala ett högt pris för genom hat, hot, förföljelse, trakasserier och att bli baktalad. Hon har också deltagit i TV4:as Let´s Dance. Många järn i elden har hon!

Jag tycker att hon är en frisk fläkt i samhällsdebatten, hon backar inte för näthatet, hon bjuder på sig själv och hon vill ha en snällare, modigare och klokare värld! Därför ville jag se och höra henne live. Jag blev inte besviken utan jag tyckte att jag gick därifrån både modigare och klokare. Snäll är jag sedan tidigare så det räcker till och blir över, ha, ha.

Hon talade om civilkurage, medmänsklighet, människors lika värde, kvinnosyn och jämställdhet, porr, vad feminism är för henne, nätets hat, invandring. Allvarliga ämnen men hon gjorde det med humor och värme, det blev aldrig tråkigt och långrandigt.

Civilkurage är en viktig sak i samhället. Att vi vågar och orkar stå upp för rättvisa, de utsatta, stäcka fram en hand, säga ifrån när skämten och gliringarna går över styr, ha beredskap att ta en akut situation. Det sistnämnda innebär att vi har vår människosyn i skick; är alla lika mycket värda? Hjälper jag hellre en mamma med barnvagn än en stökig missbrukare som ramlar ned på spåret i tunnelbanan? Det sista hade Linnéa varit med om. Perrongen var full med människor, väntandes på inkommande tåg, när en pundare ramlade ned på spåret utan att någon gjorde en min av att hjälpa honom. Linnéa hoppade ned på spåret och tillsammans med en annan tjej lyckade hon få upp honom strax innan tåget kom.

Mod är ingen lätt sak men det går att träna upp. Börja med att ifrågasätta mormors lätt rasistiska skämt varje julmiddag till att sätta stopp för grabbgängets råa och hjärtliga (?) men ack så sexistiska jargong. Eller att ingripa eller åtminstone ringa polisen när man ser och hör någon behandlas illa eller våldsamt. Det kan vara på gatan en lördagskväll, det kan vara grannen som misshandlar sin kvinna.

Hon påstod att Sverige den 7 september lovat ta emot 100,000 flyktingar. Någon som kände till det? Alla såg lika frågande ut och det blev tyst. Jodå, det är sant men årtalet var 1944 och förfrågan kom från Finland. Då gick det bra, idag är det nästan totalstopp för flyktingar att komma till Sverige förutom några tusen kvotflyktingar och ännu färre tillåts att komma till Finland. Varför får en flykting från Afrika eller Mellersta Östern idag kalla handen medan en nordbo möttes av sympati 1944? Inom en viss gräns, vill jag själv tillägga. Är inte alla människor lika värda och har inte alla människor enligt FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna rätt att söka asyl i vilket land som helst på jorden? (Om sedan asyl beviljas är en annan sak) En intressant frågeställning oberoende av vilken åsikt man har om invandring och flyktinghjälp.

Efter föreläsningen höll Linnéa hov i foajén och den som ville fick komma fram och ställa frågor eller ta en bild tillsammans med henne. Många var de tjejer som ville ha ett foto tillsammans med henne och jag tyckte det var bäst att inte störa knäppandet utan tog själv en bild av henne. Jag är ju bloggare, hö, hö.

Jag hade annars gärna ställt en fråga till henne. Under hela föreläsningen så använde hon inte en enda gång ordet ”struktur” som annars är mycket vanligt i genusdebatten och diskussioner om jämställdhet. Det är strukturens fel att kvinnor inte har samma möjligheter som männen i dagens samhälle. Var detta ett avsiktligt bortval av ordet eller en ren slump? Själv anser jag att ordet struktur i detta sammanhang är på en akademisk nivå som går långt över huvudet på de flesta människor i samhället och allra mest på de som verkligen skulle behöva förstå, nämligen vi män.

Med denna fråga obesvarad knallade jag till en parkerad Bettan och åkte hem. Ikväll är det fortsättning i Jakobstad där Linnéa Claeson också håller en föreläsning. Första gången hon är i Finland. Dock inte något som ännu synts till på hennes Instagram.

Här poserar Linnéa med en tjej efter avslutad session. Det två bilder jag tog inne i salongen blev till skräp.

Trappan upp till foajén på Ritz i Vasa. Det har blivit några gånger jag travat uppför den.

Skylten var en reservbild ifall jag inte skulle lyckas få någon annan bättre bild.


Linnéa Claeson – Wikipedia

Assholsonline – Instagram

2 kommentarer

 • annepauline

  Det var verkligen modigt gjort av dig att gå på den föreläsningen så du var modig redan innan du kom dit,
  Blev du klokare? Vad hade de för teorier om att en kvinna kan bli våldtagen i en fullsatt buss utan att någon rör ett finger för att hjälpa kvinnan? VAD skulle man ha svarat på det? Alla vänder bort blicken och vill inte själva bli inblandade, fegisar. Skulle jag själv göra något, hm, det är frågan, jag är väl också en fegis. Märkligt är det dock att folk stannar och glor när olyckor händer, står och filmar skadade, blodiga människor och stör räddningstjänstens arbete. Hur är vi människor funtade egentligen? Jag kan tänka mig att det blev en intressant föreläsning men om du var så mycket klokare när du gick därifrån vet jag inte. Modig var du redan när du kom.

  • Per

   Precis de frågor och funderingar du skriver i din kommentar kom upp i publiksvaren som följde strax efter. Situationen är ovanlig men har förekommit och är ämnad att dra frågan till sin spets: vad gör vi när någon råkar illa ut på grund av övergrepp, trakasserier och våld. Jag tror att rädsla är den främsta orsaken eftersom den/de som begår sådana brott också kan vara kapabel att attackera andra människor. Just detta ord fegis kom fram och de flesta människor har varit fegisar på ett eller annat sätt någon gång men det går att ändra sig och ett litet steg är att lyssna och delta i en sådan föreläsning som Linnéa höll. Är man inte helt förstockad får man inspiration och eftertanke.

   Jo, lite småmodig var jag, ha, ha. Jag såg några av damerna tittade lite extra på mig men det gör ingenting. Mest imponerad blev jag av de två som satt bredvid mig eftersom de inte ignorerade mig eller vände ryggen till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »