Allehanda

Pampas

Igår besökte jag Pampas söder om provinshuvudstaden i jakten på en bakre kofångare till Brunte. Jag hade fått nys om ett passligt exemplar i Yttermark. Priset var överkomligt och affär blev det. Färgen var visserligen svart men det fixar vi eller så fixar vi det inte, hur som helst så är en bakre kofångare köpt.

Pampas är annars benämning för slätterna i Argentina men Pampas stäcker sig ända till Uruguay och in i Brasilien. I Österbotten finns också en liten del av Pampas längs med kusten. Det visste ni inte?

Pampas är slang för Österbotten bland republikens svenskspråkiga rekryter men även bland studenter är det aktuellt med bl.a. Pampas nationaldag i mars. Det är bland unga människor som Pampas används.

När jag gjorde lumpen på Nylands Brigad i Dragsvik/Ekenäs för en herrans massa år sedan var det skillnad mellan de som kom från Pampas och de som kom från Gummilandet som Nyland kallades. Förutom att de hade en annan dialekt, mera lik den officiella finlandssvenskan, så fanns det också bland dem fler s.k. spännare. En spännare var en som nitiskt anammade det militära, ofta i akt och mening att bli antagen till skolan, d.v.s. officers- eller underofficersutbildning. Annars var de väl som folk är mest.

Jag har alltid funderat varifrån ordet Gummilandet kom. Pampas förstår jag för Österbotten är de stora slätternas land, speciellt söder om provinshuvudstaden, men Gummilandet, varifrån kom det? Av vem och när myntades Pampas för Österbotten skulle också vara roligt att veta.

Hur som helst så besökte jag slätten i Yttermark, en slätt som man vanligtvis inte ser så mycket av eftersom riksåttan, pulsådern genom landskapet, ofta går öster om i skogen. En bit norrut, i Övermark, besökte jag kusin Vitamin och där blev jag undfägnad med både mat och dryck. Potatisgratäng och ett stort fat med köttbullar som smakade mycket gott stod på bordet i granngården där sondottern bodde med familj. – På kvällskvisten bjöd sister Jane på plättar med sylt och grädde och så var den dagen räddad i matväg.

sommargäster
Förhandsgranska Kor hör kanske hemma på de stora slätterna men även här i skärgårdsbyn finns det kor fast de bara är sommargäster. Snart kommer de och övriga sommargäster för den delen också.

2 kommentarer

  • annepauline

    Tänk, så roligt det var att släppa ut kossorna första gången på våren! Gårdar runtom här där jag bor nu anordnar ”kosläpp” för allmänheten på vårarna. Jag var på en gård där de släppte ut bortåt ett hundratal kossor på en gång. Det var så himla roligt att se så ojoj! Samtidigt passar gårdarna på att sälja egna produkter, ostar kanske köttprodukter och dylikt. En riktig folkfest är det.

    • PJN

      Ja, tänk om vi också skulle anordna något jippo när korna kommer. Servering av rölemonad och grisar som du kanske känner till? Men det lär nog dröja en månad till innan de dyker upp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »