Allehanda

Ett enklare liv

En sak som intresserat mig en längre tid är minimalism. Och vad är då det kan någon tänkas fråga. Det kan vara en konstinriktning men det är inte det som jag tänker på. Den minimalism jag tänker på är en enklare livsföring, att sortera bort allt onödigt, både saker och vanor, att bestämma sig för vad som är viktigt i ens liv. För andra kan minimalism vara att äga färre än 100 saker eller någon annan mera extrem målsättning.

Minimalism påminner mycket om Lean, en filosofi som från början tillämpades av Toyota för att effektivisera produktionen och minska slöseri. I Saltgruvan använder vi Lean och som kordinator för den delen av verksamheten är jag naturligtvis frälst. Många var misstänksamma mot Lean när det infördes men idag är det få av de som var med från början som vill återgå till det som var. Problemet är kanske att få med nykomlingar som inte gått utbilningen inom Lean. På samma sätt finns det kritiker i samhällsdebatten som uppfattar Lean som ett verktyg för nyliberalismen och marknadskrafternas välde. Visst, allt kan användas som fan läser Bibeln och allt kan missburkas men ser man till grundtankarna inom Lean så är det till att förenkla produktion och flöde, inte för att skapa stress och för att sparka folk från jobbet.

Nog om Lean men jag tror att man kan tillämpa principer från Lean om man strävar till minimalism. Ta t.ex. detta med våra saker och ägodelar. Jag tror de flesta, om de tänker efter, har alldeles för mycket grejor i sin ägo. Saker som borde kastas, säljas, ges bort eller lagras på ett vettigt sätt, om man anser att det bör sparas av en eller annan anledning. På samma sätt köper och konsumerar vi ofta på ett felaktigt sätt. Att shoppa kan bli en livsstil som fyller ett hål. Låt säga att vi har ett par timmar extra vid storstadsbesöket. Vad händer påfallande ofta? Jo, vi handlar ett eller annat pynt som vi släpar med oss hem, saker som sedan blir liggandes i någon vrå. Det kan också vara så galet att vi, bland alla saker vi har, inte hittar just det som vi för stunden behöver och istället för att fortsätta leta eller ordna våra tarvting på ett vettigt sätt så går vi och köper en till manick av det som vi vet att vi har någonstans i gömmorna. Med resultat att rätt snart brukar rymlingen dyka upp och så har vi dubbletter av samma sak. Visserligen har loppis blivit populärt som ett sätt att bli av med onödiga grejor men det är också lätt hänt att det handlas saker billigt på loppis som man egentligen inte behöver.

Men det är inte bara saker och ting som kan omfattas av minimalism. Även vanor, livsföring, åtaganden, jobb och fritid kan ställas under lupp. Lever jag på rätt sätt, har jag rätt jobb, måste jag engagera mig i saker som jag finner helt ointressanta, umgås jag med rätt folk? Även här tror jag att det går att göra prioriteringar och val som förändrar ens liv till det bättre. Äter jag fel mat, motionerar för lite, borde jag byta jobb, lägger jag min tid på vettiga saker och göromål, degar jag för mycket i TV-soffan, slösar jag min tid på Internet, måste jag lyssna på negativt tjat och gnällmånsar, äter jag för mycket godis, är jag med i föreningar och verksamheter som i grund och botten stjäl min tid och tråkar ut mig? Det finns en mängd frågeställningar som kan resas beroende på ens livssituation och önskemål.

Sortera är ordet. Sortera grejorna och livet i grupper som jag anser att jag behöver och vill ha, sådant som jag använder sällan, sådant som bara ligger där och som bör säljas, kastas eller ges bort. Här gäller det att ha viss stränghet och inte spara på allt och samla på sig ”bra-att-ha-grejor. När man väl bestämt sig för vad som är viktigt och vad man behöver så ordnar man sina grejor och sin tillvaro enligt de principer man finner bäst. Men det gäller också att ha återkommande stunder när man sätter sig ned och tänker genom tillvaron; göra en revidering. För inget är så bra att det inte går att göra bättre om än med små steg. Bra är också att fästa problem, målsättning och resultat på papper. Att visualisera.

Denna mulna dag skall jag göra en första början och rensa i hörnskåpet. Jag har en känsla att där finns en hel del saker som jag kan göra mig av med. Hmm, låt se, behöver jag en ask färgkritor från Sony som jag inte har använt och inte heller kommer att använda inom rimlig tid? Hur i all världen har de hamnat i mitt hörnskåp? De kommer jag att ge bort. Se där, en liten början. Även en milslång vandring börjar med ett första steg.

Här en blogg jag läser: Minimalisterna

kritor
Varsågod! Ett paket färgkritor. Fungerar alldeles utmärkt. Någon som vill ha?
tshirt Urkult
Min Urkult t-shirt. Den behåller jag.

6 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »