Allehanda

Steamy Windows

Regnet det bara öste ned, igår. I min bil jag satt och fönstren blev alldeles immiga, som i gamla goda dagar. Då när det var dans någonstans, i en sommarpaviljong eller i någon ungdomslokal. Man satt i bilen lika mycket som man var inne i lokalen för att ta sig en sväng om. Det var fest och glam, musik och hångel.

Då var det flickor och snaps som gällde, igår var det något annat på gång. Men lika fullt steamy windows som gamla tanten Tina Turner sjöng en gång. Tant och tant, hon går nog inte av för hackor än. 70 år och fortfarande i form.

Si, det är så att jag har investerat i en ny bilstereo. Beställt på nätet och till en rimlig kostnad. Eftersom jag inte är född med tummen mitt i handen trodde jag att det skulle vara en lätt match att installera apparaten. Plug and play. Hehepp, inga kontakter passade överhuvudtaget och trångt och besvärlig var det. Efter diverse konsultationer med vänner och bekanta fick jag till slut tag i rätt kontaktdon och klippa och skarva kabel vidtog.  Det gick som en dans och med lite tålamod fick jag spelaren på plats och kunde starta underverket.

Ett litet underverk är det. Förutom radio med diverse finesser, finns det också DVD-spelare, USB- ingång och möjlighet att ha musik på minneskort. Man kan också titta film i den och ansluta externa bildskärmar samt koppla en videokamera till så att man ser bättre när man fickparkerar. Nu är det knappast aktuellt med kamera, så bra parkerare jag är ;-), men jag glädjer mig över ett bra ljud och möjligheten att lagra ett mycket stort antal mp3-låtar på USB-minnet. För det är USB-minnet som jag kommer att använda.

Nu är det fullt möjligt att få 5 – 10.000 låtar på ett USB-minne. Förr när jag var ung och körde omkring i nejden på lördagskvällarna var det höjden av belåtenhet när man kunde smälla in en C-kasett i bandspelaren och njuta av CCR, Flamingokvintetten och Country Express. Jag vill minnas att föregångaren till C-kasetten var stereo-8 som till formatet påminde om en pocketbok. Jag undrar hur många sådana kasetter man skulle behövt för att lagra 5000 låtar? Hade man alls haft plats själv i bilen med så mycket musik i stereo-8-format?

Nu slipper man också otyget med band som trasslade in sig i spelaren. Hur många gånger hände det sig inte att man blev av med älsklingslåtarna när man med milt våld fick riva ut det som var kvar av bandet. Och vintertid gick det dåligt att spela i kalla bilar. Trögt och erbarmligt.

Hade någon den tiden berättat om dagens apparater och lagringsmöjligheter hade man knappast trott dem. Inte heller mobiltelefoner och GPS var då kända än mindre att skriva blogg och nätverka på FB. Då var veckans höjdpunkt en flicka i baksätet och smäktande toner från en C-kasett. Den tiden var det bra mycket mera steamy windows än nu.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=irHm7-HMaO0&hl=en_US&fs=1&color1=0xe1600f&color2=0xfebd01&border=1]

0 kommentarer

  • E

    Det var tider det! 🙂 Sonen köpte en skivspelare med dubbla C-kasettdäck på loppis häromåret, men vi har aldrig kunna prova om det går att spela kasetter. Det finns inte en enda C-kasett kvar i huset. Finns de ens att köpa längre?

  • persperception

    Ja, ibland får man lite minnen tillbaka. Bilstereo har jag haft i alla år men bara med kasettspelare. Och några kasetter har jag inte att spela så jag har mest lyssnat på radio. Det har också gått bra men nu får jag samla musik i kubik så jag har att variera med. – Jag vet faktiskt inte om c-kasetten finns mera. Den är kanske utgången?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.