Allehanda

Chips som är mera än bara chips

Jag läste ikväll på Vasabladets webb om Ronja som opererat in ett chips i handen. Med det kan hon öppna dörren till jobbet men chipset kan också kopplas till andra tjänster som resor och gym. Egentligen till vilken tjänst som helst som fordrar legitimation.

Här borde jag som gammal stofil höja ett varningens finger, muttra något om onödiga påhitt och det var bättre förr. Men si, det gör jag inte utan jag tror att detta är framtiden. Så kommer samhället i eftervärlden att fungera. Med ett id inbyggt i kroppen är vår identitet synlig i de system som administrerar världen. Om det så gäller jobbet, fritiden eller passage av gränser. Något som ersätter passet. Utan chips är du utestängd.

När jag sist jobbade i Saltgruvan fanns två olika chips (inte inopererade), ett för att öppna ytterdörren, ett för att registrera arbetad tid och arbetsuppgifter. Det hade räckt med ett chips. Ett chips som också hade gått att använda på många andra ställen i samhället. – Båda hade jag i plånboken med vilken jag viftade framför läsapparaten när jag behövde uträtta ett ärende i Saltgruvan.

Men så är det detta med säkerheten. Innebär ett inopererat chips 100 % säkerhet? Tyvärr inte. Ett sådant chips går också att avlägsnas under mycket smärtsamma och otrevliga förhållanden för att utnyttjas illegalt. Eller så är chipset inte är så djupt förankrat i individen att det betyder mord.

Det finns mycket att spekulera kring detta. Vad innebär det att det finns total kontroll över människans identitet i livsnödvändiga funktioner i samhället. Att kunna sköta bankärenden eller kunna betala för sina inköp digitalt. Förr i världen räckte det med att man var känd med handelsman eller att man visade ett klippkort.

Jag tror på den digitala utvecklingen men att människan måste ha kontroll över ”apparaten”. Det fordras demokrati, oberoende domstolar, fri press och kritiskt tänkande människor. Människor som kan tänka fritt och är källkritiska.

Chips är ändå inte något annat än ett verktyg, precis som en hammare, sax eller en dator.

De, den  som byggde denna lada tänkte nog inte mycket på chips

Samma här även om en generation senare…

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »