Allehanda

Den blomstertid nu kommer, Skål!

Världen består, åtminstone fyra miljarder år till. Jag borde känna mig lugn. Aftonbladet meddelade i veckan att den förmodade kollisionen mellan Andromedagalaxen och vårt solsystem inte kommer att inverka på jordelivet. Det låter ändå våldsamt och med tanke på att de båda himlasystemen närmar sig varandra med 402 000 km/h borde man kanske ta på cykelhjälmen. Tid och avstånd i universum är svårbegripliga begrepp för en vanlig bondpojk.

Maj månad har försvunnit hisnande fort. Ut i rymden, kommer aldrig tillbaka! Nyss var det april och nu är det redan juni. Häggen håller på att slå ut i byn. Det sägs att tiden mellan hägg och syren är den bästa tiden på året. Kan så vara, speciellt som liljekonvaljen blommar då. Jag hittade ett lättillgängligt ställe i byn där det växer mycket konvaljer. Nehej, jag talar inte om var för sådant, precis som ett fint lingonställe, skall hållas hemligt. Frågan är om jag inte borde plocka en bukett av mitt favoritblomster? Salig mor brukade med jämna mellanrum komma med buketter och ställa på mitt köksbord: liljekonvaljer, syren, prästkrage och blommor från egen blombänk. Sådant glömmer jag inte.

Hon levde sina sista år på kommunens hem eller på HVC:s bäddavdelning när krämporna blev för svåra. Apropå äldre människor som bor på äldreboenden av olika slag så har i kungariket trätt i kraft en lag som ger dem möjlighet att få både öl och vin serverad till maten utan krångliga formaliteter. Inte mera än rätt tycker jag om medicinering och hälsotillstånd så tillåter. Man må ha vilka åsikter man vill om alkohol men jag ser det mera som en fråga där åldringarna själv skall få bestämma över sitt eget liv även då de inte mera bor i eget hem.

Jag minns att när mor låg inne på bäddavdelningen så delade hon rum en kortare tid med en dam på över 90 år. Hennes yngre släktingar brukade ha med sig mellanöl till henne och hon fick någon flaska per dag för hon tyckte om öl. Hon kunde ligga till synes helt borta i sömnens värld men när det vankades en öl kvicknade hon till. Då blev det liv i gumman och hon inmundigade med stort välbehag en flaska av den inhemska varan. Det var som om hon plötsligt blev frisk.

Ung som gammal, alkohol kan också ställa till stora tråkigheter. Jag läste senast igår om en 92-årig kvinna i Malmö som blev fast för rattfylleri. Visserligen nådde hon över gränsen med bara någon hundradel men ändå.  Kul att tanten är på benen, mindre kul att hon hade alkohol i blodet när hon körde bil. Sak samma för de ungdomar som nu firar skolavslutningen den närmsta tiden. Måtta är en god dygd för både mö och gumma, yngling som farbror.

Dessa vackra blommor växer och blommar en kort tid vid ladugårdsväggen. Tur att inte fåren slipper att äta upp dem. De har inga ögon alls för det sköna när det gäller blommor.

4 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *