Allehanda

Mannen och kråkan

Jag sprang inte på taniga ben genom skogen, fastmera på väg till Saltgruvan i tidig morgontimma. Jag sprang inte för livet, fastmera på väg för att överleva, tjäna mitt dagliga bröd. Jag sprang inte med fladdrande lockar, fastmera med keps på huvudet och blicken på vägen.

Då såg jag något som låg på vägen, skräp eller en överkörd katt? Just som jag passerade rörde sig detta något. En kråka, säkert trafikskadad, skymtade förbi. Mitt på vägen i morgonens soltrålar. Den levde. Jag körde en bit och kom att tänka på Mikaels Wiehes sångFlickan och kråkan och ”finns det liv är det aldrig för sent”. Jag vände, trots att det bara var en kråka.

Den hade förflyttat sig en bit, det var något fel på benen och den tittade med stora ögon på mig när jag bar den över diket till cykelvägens skyddande vägren där den fick ligga i björkarnas skugga och förhoppningsvis hämta sig. ”hoppas och tror att det inte ska vara för sent”.

När jag åkte hem på eftermiddagen stannade jag till för att kolla om den dött. Kvar fanns den inte, förhoppningsvis hade den kvicknat till och klarat sig. En rimlig chans borde den ha haft när den kom bort från farliga vägbanan.

20140723_155556
Ambulans för trafikskadade kråkor finns det väl inte men ibland kan en hjälpande hand räcka. Jag hoppas inte att någon i eftermiddagstrafiken skadat sig svårt när ambulansen med blåljusen på rusade förbi.

 

4 kommentarer

  • wesber

    Det var gulligt gjort tycker jag, själv har jag räddat säkert 15 ödlor ur katternas käftar redan i sommar och fler lär det bli. Möss brukar jag också rädda om dom inte är skadade.

    • PJN

      Visst, smådjur och fåglar har också rätt att leva bara de håller sig på sin kant. Får jag möss i huset åker nog mössfällan fram rätt snabbt. Länge sedan sist. Knackar i trä!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »