Databiten

Skoj och nytta med Google

Det är någon tid sedan jag senast hade ett inlägg i kategori databiten som jag kallar det. Denna gång får det bli ett tips som jag fick av Erik F som är flitig med att kommentarer på denna blogg. Det tackar vi för, både kommentarer och tips!

Om ni i webbläsaren vill göra en sökning på Internet är det vanligt att gå in Googles hemsida och skriva ett ord eller en fråga. Har ni lagt märke till att ibland ser Googles sida lite annorlunda ut än till vardags? T.ex. idag (4 sept)ser den ut som detta. En dansare av något slag som snurrar runt. Vad kan det betyda?

 

Jo, klicka på bilden med dansaren (inte bilden ovan utan när ni söker på Google) så skickas du vidare till ett sökresultat med konstnären Oskar Schlemmer som idag fyller 130 år om han överlevt livet. Google vill helt enkelt uppmärksamma vissa saker som sker en viss dag.

Men varför i fridens namn skulle jag vilja veta något om Oskar Schlemmer, det var ju något annat jag skulle söka? Tja, datorn är en tidsslukare med massor av onödigt surfande men ibland kan man faktiskt komma på något riktigt intressant när man klickar på detta speciella tips som Google vill ge.

Lägg märke till detta och se om ni kan låta bli att klicka på Googles bild nästa gång ni ser den. Då är det en annan bild. Det kan ju vara något spännande där bakom och lite kunskap är ju inte tungt att bära. Nu vi i alla fall vem Oskar Schlemmer var.

Jo, ett bonustips. Ser ni den lilla mikrofonen i fältet där man skriver in sökordet i Google? Klicka på den och tala tydligt mot mikrofon eller telefonen så slipper ni att skriva in sökordet. Snabbt och smidigt i de flesta fall. Speciellt när det gäller mobiltelefonen där bokstäverna är pyttesmå och man lätt skriver fel.

Extra skoj kan man ha med denna funktion genom att tala dialekt. Det förstår Googles mikrofon sig inte alls på och ofta blir det helt galna och skrattretande svar. Ett enkelt nöje om man inte har annat till hands.  Så testar vi lite dialekt och säger ”magafari”. Ha, ha inte så bra svar. Fast roligt!


Oskar Schlemmer – Wikipedia

”Magafari”, lös i magen.

4 kommentarer

 • Erik Forsling

  Är man bara halvnyfiken räcker det med att placera (mus)pekaren – jag använder i regel mus till datorn – på den alternativa Googleloggan utan att klicka. Då får man en vink om ärendet. I det här fallet: ”Oskar Schlemmer fyller 130 år.” Sedan kan man själv välja om man vidare vill grotta ner sig genom ett klick. Kan vara både allmänbildande och överraskande – och ibland helt ointressant, beroende på vem man är.

  • PJ

   Precis, detta upptäckte jag också. Halvnyfiken, ett bra och gångbart ord. Ofta är vi halvnyfikna. Lite nyfikna men inte beredd att engagera oss eller ta reda på mera.

 • annepauline

  Se där, ytterligare något nytt som jag lärt mig. Det där hade jag inte en aning om men ibland har jag funderat lite smått varför Google byter bild. Inte har jag sen tänkt närmare på det. Från och med nu kommer jag förstås inte att kunna låta bli att klicka på bilden för att se vad som är ”på tapeten”.

  • PJ

   Ha, ha, vem kan låta bli? Så tillvida att du inte bara är halvnyfiken och lite stressad.
   Idag, 5 sept, är det åter den vanliga Google-logon. Bästa så, annars förlorar funktionen vår uppmärksamhet om det är ny bild varje dag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »