Allehanda

Inhopp i sommarkväll

Jag gjorde ikväll ett kort inhopp i höbärgningsbranschen och hjälpte grannen att på traktorkärra lasta höbalar som han idag producerat på åker och äng. Ett mindre lass fick vi ihop och fåren har förhoppningsvis tuggmotstånd någon dag av detta värv. Ekipaget skred värdigt fram på ängen med en f.d. busschaufför vid styret. Han har vanan att stanna till vid hållplatser när så behövs och den färdigheten kom väl till pass ikväll. Det var kul att åter få känna på torrhö och vädra en välbekant doft i näsan. Det är kanske 25 år sedan jag själv i egen regi var flitig på höängen.

Nu är det mest klippning av gräsmattan som står för dörren en gång i veckan. På vintern är det snöskottning och på sommaren är det gräsmattan som skall skötas. Alltid något på gång. Men på vintern kan det gå flera veckor innan man behöver skotta snö ifall det behagar vara kallt och klart väder men på sommaren växer gräset oberoende om solen skiner eller om det regnar. Är det en längre torrperiod på sommaren upphör nog gräsklippandet också så småningom.

En annan jämförelse mellan sommar och vinter är mygg och kölden som biter i kinden. Fast på sommaren trivs myggen inte så gärna i gräsklipparens kölvatten och på vintern får man upp ångan rejält ifall det finns drivor höga och tunga som skall skottas väck. Då märker man varken mygg eller köld.

Den största skillnaden mellan sommar och vinter är ändå ljuset. Finns det något trevligare än att sitta ute sent en ljummen sommarkväll och bara njuta av naturen och ljuden som hör sommaren till? Om man nu får vara ifred för myggorna, vill säga.

Slingrande väg i sommargrönskan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »