Funderingar

Frihet eller trygghet?

Såja, då är tid bokad för första sprutan mot covid-19. Redan kommande vecka får jag infinna mig hos hälsovården för en dos Astra Zeneca, det eller inget. I dagens Vasabladet dök det upp en annons att 65–69-åringa (utan att vara i någon riskgrupp) i Vörå kommun nu också var välkomna att boka tid och jag slog till direkt med en bokning på nätet. Jag trodde inte att det skulle gå så snabbt, som mest pessimistiskt hade jag gissat på sensommaren.

Att ta vaccin mot covid-19 skall naturligtvis var och en själv få avgöra. Samma att välja bort vaccin av en viss sort även om det kan fördröja vaccineringen avsevärt.

Jag ser vaccinering som enda sättet att inom rimlig tid får bukt med pandemin och därmed också återgå till ett mera normalt liv. Däremot sväljer jag inte alla restriktioner med hull och hår som myndigheter och politiker vill pracka på oss. Till exempel denna övertro på munskydd i alla lägen. Jag är även kritisk till hur stängningen av gränserna har skett och att inte tillräckliga regionala hänsyn har tagits. Även transparensen i det politiska beslutsfattandet tåls att granskas samt att man slirat på grundlagen.

Man har i Finland lyckats väl med bekämpandet av pandemin men någon fullpoängare i fråga om åtgärder och konsekvenser blir det inte från mig. Det skall bli intressant att så småningom ta del av den forskning som jag hoppas bedrivs om pandemin, dess orsak och inverkan på folkhälsan, myndigheters och politikers agerande, restriktionernas nytta och utfall, samhällets ekonomiska skada och framför allt vad den gjort med befolkningens mentalitet. Både nationellt och på global nivå.

Det som slår mig i fråga om åsikter angående pandemins framfart och dess bekämpande är att det till stor del handlar om vilken inställning man som människa har till förhållandet mellan frihet och trygghet. Alla vill vi ha trygghet men också frihet. I pandemins tecken ställs dessa grundbegrepp i människans tillvaro mot varandra. Hårda restriktioner och förhoppningsvis en tryggare tillvaro – något som inte är en självklarhet – eller lättare restriktioner och mera frihet men med kanske större risk för smitta.

Vissa människor är rädda för allt men de flesta har accepterat att livet innebär vissa risker även daglig dags. Till exempel att sätta sig i bilen och åka till jobbet. Inget garanterar till 100 % att du kommer levande fram. Trafiken är en av de farligaste situationer vi kan utsätta oss för och ändå väljer de flesta glatt att åka både korta och långa sträckor, även när det är dåligt före och mycket trafik.

En annan farosituation är medicin och vaccin. De flesta läkemedel och vaccin har någon biverkning – ibland allvarliga även om de är ovanliga – men de flesta väljer ändå att lita på läkarens ordination och att medikamentet är tillräckligt utprovat och säkert. Astra Zenecas vaccin mot covid-19 misstänks i sällsynta fall förorsaka blodpropp; jag anser den risken är värd att ta. Det är större risk att jag råkar ut för en allvarlig trafikolycka på väg till HVC i Oravais än att jag har oturen att drabbas av allvarliga biverkningar av AZ:s corona vaccin.

Vi människor är olika och så skall det vara, även i frågan om trygghet och frihet. Låt säga att du ställs inför valet frihet eller trygghet och att proportionerna är tredjedelar. 1/3 frihet och 2/3 trygghet eller 1/3 trygghet och 2/3 frihet. Vad skulle du välja? Jag kan säga på rak arm att jag valde 2/3 frihet och 1/3 trygghet. Jag är en frihetsmänniska som är beredd att dyrt sälja min frihet. Ett liv med starkt begränsad frihet är inte värt att leva, anser jag. Därför har jag också en stark sympati för de som idag kämpar och riskerar sina liv i kampen mot militärjuntan och diktaturen i Myanmar. Vi behöver inte gå så långt som till bortre Asien, på betydligt närmare håll finns det människor som kämpar mot diktatur och förbrytare, med risk för liv och hälsa.

Idag skiner sol och våren har återkommit efter tidigare bakslag i veckan. Vi får hoppas att solen skiner och livet leker även nästa lördag!

Segling - Årvass af Oravais

Segling och frihet torde höra ihop. En fantastisk upplevelse när seglen fylls med vind och båten skjuter fart, om än något på sned.
Detta är allmogebåten Årvass från Oravais och Oravaisregattan 2013.

Frihet är det ädlaste ting
Som sökas må all världen kring


Så farligt är Astra Zeneca-vaccinet – Bohuslänningen

Biskop Thomas frihetsvisa  – texten

 

6 kommentarer

 • annepauline

  Här skulle jag få boka tid för att vaccinera mig i onsdags. Det sprack med besked. Bokningsgrejen blev överbelastad så där fick jag tji. Får se när det blir bokningsbart igen.

  Frihet eller trygghet. Haha, jag vill ha båda!

  Takatalvi hade vi igår. Snöbyar avlöste varandra och det blåste styv kuling.
  Men grönt har det blivit här. Det har gått så väldigt snabbt fastän det är kallt. Det är ljuset som gör det!

  • Per

   Äsch, att din tidsbokning fallerade! Du får försöka om och om igen, kanske på natten?
   På förmiddagen fanns inom Vörå kommun 60 lediga tider nästa vecka, sen eftermiddag idag finns 52 tider kvar så det är inget problem för den som verkligen vill få vaccinet.

   Allt nu! Jo men tanken var den att du tvingas välja, vad blir det då? Kan vara ett svårt val.
   Grönt är skönt, framför allt på våren!

 • E

  Så även jag. Bokade på nätet i går och fick tid om 10 dagar. AstraZenecas vaccin blir det. Känner folk som fått det och inga biverkningar har synts till. Jag tänker lite fatalistiskt att ifall jag får blodproppar så är det ”bad karma”, som ungdomarna säger.

  Angående restriktionerna har jag antagligen en lite mer förstående inställning än du. Visst har det förekommit lite tvivelaktiga beslut, men i stort sett är jag ok med begränsningarna. Om felbeslut tagits så tror jag inte det har varit av illvilja mot Finlands folk och beslutsfattarna har antagligen famlat i blindo många gånger, åtminstone i början av pandemin. Jag kanske prioriterar min personliga frihet lite lägre än att jag riskerar att smittas och föra smittan vidare till andra. Å andra sidan är det ju lätt för mig att ha den här åsikten eftersom jag inte drabbas ekonomiskt av restriktionerna.
  Det här är ju förhoppningsvis en övergående period, vi orkar nog lite till. 🙂 Jag har ingen förståelse för demonstranterna i Helsingfors. Det tjänar ingenting till att förneka verkligheten, pandemin försvinner inte för att vi vill det. Som du sa så är nog vaccinet lösningen.

  • Per

   Här verkar det inte direkt vara någon rusning till vaccineringen. Fortfarande närmare 50 lediga tider nästa vecka. Vi måste rimligtvis vara fler i det åldersspannet som inte redan blivit vaccinerade.

   Nej, jag tror inte heller att man med flit tar felaktiga beslut men det finns en gråzon och en otydlighet i informationen samt slarv i lagberedningar. Det som förargade mig mest var stängningen av gränsen i fjol våras när man inte tydligt talade om att finländare alltid har rätt att lämna och återkommer till landet. Först flera veckor senare kom det fram efter att laglärda hade uppmärksammat saken. Jag undrar om inte det var snudd på medvetet bedrägeri? Och trots att det fanns fall där gränsbevakningen i Tornedalen uppenbart begick tjänstefel fick de en klapp på huvudet av regeringen.

   Jo, det är en övergående period men den kan bli längre än vi tror. Det beror mycket på hur vaccineringen lyckas och utvecklingen i världen. Innan jul läste jag om en rapport från WHO där de menade att pandemin håller på fram till 2025. Jag läste inte själva rapporten men den var omskriven. Även om vi lyckas få Finland, Norden eller EU i det närmaste smittfri så finns ändå smittan ute i världen och det kanske i åratal. Vi får ändå hoppas att detta worst case scenario inte inträffar utan att vi nästa år kan återgå till ett normalt liv.

 • hasse

  Får tillsända dej ett Stort Tack !
  Satt här och suckade över att kanske man till hösten kan få en spruta. Läste sen din blogg och såg dina skriverier om att det var möjligt att få en spruta redan nu. Nog läser jag Vasabladet på datorn men alla annonser hoppar jag över. Kanske jag borde se över mina läsrutiner . Jag har ju nog tid att läsa.
  Nåja, tid inbokad till denna vecka. Jag undrar faktiskt hur många som läst annonsen i Vbl ?

  • Per

   Annonserna är faktiskt en orsak till att jag har e-tidningen av Vbl och jag brukar faktiskt ögna genom dem. Åtminstone flyktigt.
   Fortfarande många lediga tider denna vecka men det verkar som om takten i bokningarna nu ökat något.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »