Livet på landet

Livet är en kamp med kramp i vaden

Idag är det den 22 januari, exakt en månad sedan midvintersolståndet, och redan tycker jag att vi kan se att dagarna blivit längre. Kollar jag på min app i telefonen kan jag se att solen idag är uppe 6 h 17 minuter vilket ger 1 h 44 minuter längre dagtid än för en månad tillbaka. Hurra!

Detta innebär att vi utan belysning kan vara ute längre  för var dag som går. Speciellt om det fint väder som det varit de senaste dagarna. Jag har passat på att röja lite skogen. Tar bort buskar och väljer vilka individer som skall få stå kvar och växa till sig. Efter en stunds jobb är det tillfredsställande att se resultatet där jag gått fram. Snön lyser med sin frånvaro och därför går det bra att jobba i skogen med så lätt verktyg som röjsågen. Inget plumsande i snön. Tunga skogsmaskiner har det däremot inte så bra på områden där det är blött och sankmark. De vill nog ha både snö och kyla.

En sak som jag har problem med när jag varit ute i skogen några timmar är kramp i fötter och vadmuskel när jag tar av mig gummistövlarna. Vi säger på dialekt att man får ”sinodrag”, alltså sendrag. Ibland knyter sig musklerna hårt, ont gör det och det är ett sjå att räta ut musklerna igen. Speciellt tidigare när jag hade ett par gummistövla enkom gjorda för skogsarbete var det en kamp att få av stövlarna.

Normalt har jag inte muskelkramp men när jag haft på gummistövlar i skogsarbete händer det. Kan det ha att göra med skodonen? Med arbetsskor händer det inte utan bara med gummistövlar och speciellt när jag tar av dom. Mera sällan på natten.

Något jag lagt märke till är att om jag får sendag när jag tar av mig gummistövlarna så hjälper det att snabbt få fötterna i träskorna och ställa mig upp. Då försvinner sendraget konstigt nog. Kanske fötterna åter känner sig hemma där de oftast vistas dagtid istället för att vara instängda i mörka, fuktiga gummistövlar?

Jag har träskor på både inom- och utomhus men på vintern är det lite jobbigt med halka och snökladd under skorna så då få de stanna inne. Skall jag gå längre sträckor så byter jag också till vanliga skor eller kängor. I skogen passar inte heller träskorna. Annars är de fina skodon! Mycket bättre än gummistövlar!

Efter bildbomben i föregående inlägg blir det idag lite enklare. Mobilbild från röjningen innan jag gick hem till mitt ”sinodrag”.

16 kommentarer

 • annepauline

  Där har du att ta hand om ris och slanor efter röjningen. – Jag drabbas av ”sinodrag” då och då. Vete sjutton vad det beror på. Ont gör det så man kan bli alldeles skrikfärdig ibland. Det brukar ge med sig om man masserar benet eller om man kommer sig upp att stå på tå. Om man petar i sig magnesium tillskott blir det inga ”sinodrag”.
  Drabbas man inte så ofta får man väl bara stå ut, hehe.

  • Per

   Det finns en del björkslanor att ta hand om men så kommer det inte att bli. Orsaken är att jag har inte någon möjlighet att få dem hemkörda. Jag har nämligen ingen traktor och att släpa dom för hand är för jobbigt. Och, jag har stora björkar alldeles nära gården som går att fälla.

   Du får testa med att ställa dig i ett par träskor! För mig fungerar det.
   Det sägs också att mineraltillskott skall hjälpa men jag råkar bara ut för sendrag när jag varit i skogen med stövlar på. Konstigt!

 • Erika

  Kramp eller sendrag, är något jag diskuterat med någon om det verkligen går att sätta i samma fack.
  Själv råkade jag utför något som jag inte önskar någon, det var varken kramp/sendrag. Det hände under en tid då jag lagt mig på kvällen, plötsligt hugger det till i vaden på ett sätt jag aldrig tidigare varit med om, upp kom jag för jag visste att nu går det inte att ligga kvar. Hela benet med foten inräknat vred sig åt ett håll, kändes som en korkskruv, foten ändrade läge och pekade rakt ner i golvet med en smärta som kom från hell bokstavligt talat.
  Kunde inte sätta ner foten då den vägrade totalt att ändra läge, min skapares gud vilken smärta. Till slut lugnade det hela ner sig. Mina fötter är domnade av viss orsak, förmodligen hade detta hel…te med det att göra. Ett antal gånger har det hänt, så vanlig kramp/sendrag är bara att skratta åt, om jag ska jämföra det hela med vartannat.

  • Per

   Om muskelkramp och sendrag är samma sak vågar jag inte svara på men smärtan är samma. Åtminstone enligt min erfarenhet. Vid muskelkramp kan det bildas djupa gropar i muskeln.
   Besvärligt är det och medicin finns det också för de som är speciellt utsatta.

   Det var då en besvärlig sort som du fått kämpa med. I ett sådant läge är det kanske inte mycket annat att göra än att härda ut. Går foten inte att kontrollera så går det inte.

 • hasse

  Sågskyddskänga är lösningen på ditt sinodragsproblem. Nästa gång du besöker köpladan i residensstaden ska du köra in på Stenhagasidan och uppsöka den nyflyttade/öppnade affären som saluför bla. skyddskläder för skogsbruk . På skyddsutrustning ska man inte pruta. Gummistövlar bara tillåtna att använda när du plockar tranbär.

  • Per

   Jo, jag har funderat på att skaffa andra skodon för just skogsarbete. Inte gummistövlar utan mera som kängor. Kanske de till och med går att använda vid vandring och då vore det dubbel nytta. Med röjsåg ser jag inte så stora faror med vanliga kläder, klingan är ju en god bit från fötter och kropp. Hjälm med visir är däremot helt nödvändig vid röjning. Arbete med motorsåg är däremot betydligt farligare. I morgon skall jag besöka affären och titta. Om jag hittar var den finns.

 • Annepauline

  ”Gummistövlar bara tillåtna att använda när du plockar tranbär”, Hahahaa, nu fick jag ett gott skratt. Ord och inga visor! Sågskyddskängor har förmodligen stålhätta och hela kitet.

 • Wesber

  Lustigt att du tog upp det här med gummistövlar för själv har jag ända sen barnsben inte klarat av att gå med gummistövlar på mig mer än en timme. Sen börjar det dra i senorna nerifrån och upp och sen kommer en molande värk som bara blir värre och värre. Hemma tyckte dom jämt att jag var ”pito” när jag gnällde över att jag fick benvärk av gummistövlarna men när jag varit ut och plockat bär i gummistövlar som vuxen så har det varit precis lika. Jag kan värka nåt frenetiskt i flera timmar efteråt och det ända som hjälper är Alvedon och att vira in benen i flera lager filtar. Undrar vad det finns för giftigt skit i materialet som dom gör gummistövlarna av för den billiga varianten är värst. Men ett är dock säkert: JAG ÄR ALLERGISK MOT GUMMIT I STÖVLARNA OCH HAR VARIT SÅ HELA LIVET.

  • Per

   Se där, då är jag inte ensam om denna åkomma i samband med gummistövlar. Besväret uppstår när jag har på mig gummistövlar längre stunder och speciellt när det är kyla i på utsidan. Själv har jag inte värk rent allmänt utan bara kortvariga anfall. Och som lindring träskorna. 🙂
   Vem vet, det kanske finns kemikalier i gummit som inte är hälsosamt?

  • Per

   En hel näve grovsalt? Då skall man inte vara sparsmakad med hur mycket man stoppar i munnen. Men, jovisst skall salt och mineral vara behjälplig vid sinodrag.

  • Per

   Det låter ändå rätt mycket. Jag menar att effekten borde infinna sig rätt snabbt så det borde handla om några minuter. Å andra sidan vilket är värre, en näve salt eller smärtsamt sendrag?

 • Catrin Lundholm

  Hittade ditt inlägg när jag googlar på gummi och sendrag. Ingen tror mig när jag berättar det, att jag får enorm sendrag i gummistövlar. Hade ett par ”partybrallor” i gummiliknande tyg som jag fick sendrag i hela benen av. Häromdagen sydde jag en topp åt dottern av det gummityget och fick spn jävelusisk sendrag i fingrarna när jag jobbade med tyget i symaskinen.

  • Per

   Jo, det är märkligt detta med sendrag och gummi/gummistövlar. Att det existerar är helt klart! Kan det finnas något ämne i gummiblandningen som gör att vissa människor reagerar med sendrag? Som ung hade jag inte problem med detta så då beror det på om åldern inverkar eller om annat gummimaterial används nu för tiden?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *