Ilsken

Jo, ibland kan jag bli ilsken.

Ikväll, en timme innan skymningen föll, gjorde jag en tur ut i skogen i ett bestämt ärende. Jag ville veta position och avstånd till en plats sydväst från min stuga. Utrustad med lans, gummistövlar och mobiltelefon intog jag ställning under trädet som var utgångspunkt för min lilla utflykt i djungeln.

Frejdigt fiskade jag fram min mobiltelefon av inhemskt märke ur fickan och föreställde mig att det skulle vara lekandes lätt att få fram ett program som enkelt tog mått på min promenad i skogen: avstånd,  riktning och positioner för start och mål. Det var då svårigheterna började. Hur jag än knappade och sökte i min smarta phone så såg den dum ut som en gås. Så heter det väl, dum som en gås?

Visst fick jag fram mitt kartprogram men nyttan av det var högst begränsad. En röd punkt, som troligtvis var min position, visades i ett beige fält. Jättefint, men vilken nytta hade jag av det? Några menyer fanns visserligen men de var lika intetsägandes. Var det jag som var dum och valhänt eller hade telefonen helt enkelt dåligt gränssnitt på sin programvara för navigering?  Jag vill bestämt hävda det sista.

Ifjol fick telefonen en uppdatering av programvaran och efter det blev det blev GPS-funktionen mycket sämre. Knappt så jag klarar att använda den. Ifjol fanns det en funktion som ganska enkelt visade avstånd och positioner men nu var det slut med det. Till på köpet är hjälpfunktioner och manualer ytterst dåliga!

Jag blev så less på skiten att jag var beredd att kasta den i första bästa kärr som dök upp. Orsaken till att jag köpte telefonen var just fina kartor och navigering samt en bra kamera. Kameran med HD-inspelning av video fungerar fortfarande utmärkt och det var den som denna gång räddade mobiltelefonen från att sluta sina dagar i dyn. Jag kom nämligen på den fina idén att ta ett foto på olika ställen under min vandring och senare i datorn undersöka bildfilernas information. Man kan nämligen se position för varje bild och med hjälp av olika hemsidor på Internet bestämma var man befunnit sig. Jag använde Google Earth.

När jag åter var hemma, en timme senare, dök så äntligen en karta upp i mobiltelefonen, men det var så dags då.

Nästa gång jag köper mobiltelefon så är jag beredd att även kolla det utländska utbudet. Någon iphone lär det knappast bli; av någon märklig anledning fanns inte Göteborg med i deras kartor när deras senaste flaggskepp lanserades. Om inte Göteborg finns med, hur är det då med vår lilla by? Å andra sidan lär iphone ha ett betydligt bättre gränssnitt för sin telefon och vara mera intuitivt. Tåls att skrapa sig i huvudet!

Ändpunkt. Ser ni råstenen?
Annonser

11 reaktioner till “Ilsken”

  1. I kommunalvalet? 😉
   Jo, Samsung är ett alternativ men jag kommer nog att vänta lite med inköp av ny mobil. Den jag nu har är bara 1½ år gammal. Men ilsken kan jag allt bli på den.

   Gilla

   1. Ilsken kan man bli på saker man köpt för bara nån dag sen också. Kommunalvalet har jag inte fördjupat mig i ännu.

    Gilla

  1. Inte röse utan råsten. Sådana brukar kunna finnas utplacerade av gammalt längs med råar på vissa ställen. Ofta flera i rad med någon meters mellanrum. Nu för tiden placeras inte sådana stenar ut.

   Gilla

  1. Av tekniska skäl är det just nu svårt att nå Försvarsmaktens webbplats. Vi arbetar för att webbplatsen ska vara tillgänglig igen så snart som möjligt.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s