Resor

Road Trip Norrland September 2018 – Bilderna på Flickr

Så har jag äntligen gjort färdigt alla bilderna från min färd genom Norrland och fjällen mellan den 21 september och 26 september. En färd som först gick upp till Haparanda och med en första bild av kyrkan i Kalix. Vidare till Luleå och följande dag till Storforsen i Älvsby kommun. Via Jokkmokk och Porjus nådde jag så Stora Sjöfallet vid Vietas den andra dagen. Söndagen ägnade jag åt bilfärd till Ritsem och trots ganska dåligt väder fick jag ändå fina bilder. Sedan fortsatte färden från Stora Sjöfallet till Grodkällan norr om Arvidsjaur på måndagen. Vid Sorsele svängde jag av från E45:an och fortsatte färden längs väg 1132, korsade Blå vägen och via Dikanäs och Stalon hamnar jag så i Saxnäs.

Följande dag, tisdag, besökte jag Fatmomakke, korsade Stekenjokk och åt lunch i Gäddede. På kvällen lade jag mitt huvud på kudden i Dorotea. Den sista dagen blev det färd via Åsele och Vännes till Norrforsen för att betitta hällristningarna. Färja från Holmsund på kvällen, trodde jag. Istället blev väntetid 7 timmar innan stormen bedarrade och jag kunde avsluta Road Trip Norrland 2018.

Allt detta har ni läst om i tidigare blogginlägg och även sett en hel del bilder. Nu har jag äntligen processat alla bilderna och även valt ut de som finns i en speciell katalog på min Flickr fotosida. Av de över 600 bilder som fanns att tillgå har jag valt ut 111 bilder för att beskådas på Flickr.

Som jag tidigare sagt och som jag även nu upprepar: enklast och snabbast att se bilderna är i helskärm och med slidshow. Tryck F11-knappen på tangentbordet och därefter på den lilla Slide Show-knappen upp till höger i skärmen, den med en liten pil mitt i (troggel slidshow). Då går bildspelet igång, vill du pausa en bild för att hänföras av min skickliga fotokonst, hi, hi, så trycker du på mellanslagstangenten på tangentbordet. Starta åter bildspelet med mellanslagstangenten för att köra vidare. För att avsluta hela cirkusen trycker du på ESC-knappen uppe till vänster på tangentbordet och sedan på F11-knappen.

Länken till fotoalbumet finns längre ned i detta inlägg.

Det kommer ytterligare ett mindre album med bilder från resan med det blir en annan gång. Det handlar till största delen om Konstvägen Sju Älvar.

Som tur var så körde jag inte vilse en endaste gång trots att jag framfor många vägar, även små sidovägar. Till på köpet höll Google reda på var jag fanns, märkte jag senare när jag fick epost med länkar till alla rutter jag tillryggalagt. Lite läskigt att Google visste allt detta och även kunde visa kartor där jag färdats.

De tre bilder jag gillar mest visar jag också i detta inlägg men resten får ni titta själva på Flickr.


Road Trip Norrland September 2018 – Flickr album

Här ett exempel på  hur Google visade på kartan hur jag körde från Saxnäs till Dorotea via Fatmomakke och Stekenjokk.  Just där är linjerna något raka beroende på att täckningen inte var så bra till nätet. Google visste även att jag bott på Marsfjäll Mountain Lodge i Saxnäs, ätit lunch på Storgatan 38 restaurang i Gäddede och till natten sökt mig till Hotell Dorotea. Allt utan min medverkan eller medvetenhet.

Här den första bilden jag gillar allra mest. Vid Stora Sjöfallet

Någonstans mellan Stora Sjöfallet och Ritsem

Och till sist en bild från Stekenjokk.

 

4 kommentarer

 • annepauline

  Vilka bilder! Den ena vackrare än den andra. Helt otroligt vad du får till. Bilder som ger ”ståpäls”, ungefär som att lukta på vårens första liljekonvaljer. Skickar du inte in bilder till fototävlingar? Du borde ju vinna varenda en.

  • Per-Johan Nylund

   Roligt att du gillar bilderna! Jag tycker det är bättre att presentera bilderna på detta sätt än att de blir liggande på någon hårddisk till ingen nytta.
   Nej, jag har inte deltagit i någon fototävling ännu. Jag tycker att jag inte har hittat någon tävling som känns rätt. En utställning har jag dock deltagit i med tre bilder. Det var när jag gick en fotokurs för några år sedan.

 • Erik Forsling

  Hoppas att du mår bra, sysslar med trevliga saker, och därför gått in i ”radioskugga”, istället för att det omvända gäller. Det vore synnerligen olyckligt om stenbumlingarna tagit kål på dig. Men det vägrar jag tro.

  • Per-Johan Nylund

   En stenbumling kan förvisso ta kål på en. Både på det ena och andra sättet. Ett sätt är att få en i huvudet när man spanar uppför en brant bergvägg i fjällen. Ett annat sätt är att skaffa sig ett rejält ryggskott i samband med att man hittar en svårbemästrad bumling i diket man gräver. Båda situationerna har jag hittills sluppit. Eller jo, ryggskott har jag haft men inte på grund av en stenbumling utan kall nordanvind. Det är mera än 35 år sedan nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.