Allehanda

Julgransstöld x 2

Jag körde igår en tur på några mindre sidovägar. Jag mötte också ett par bilar lastade med julgranar, en med släpkärra. Tanken gick till alla de granar som får känna yxan i foten inför julen. Vissa köper sina granar, andra tar sina granar på egen mark, en del har kanske fått lov att ta en gran på särskilt område och så finns det de som snor en passlig gran nära en bilväg. Det är inte så stort brott tycks inställningen vara. Nästan så att det är allemansrätt men så är det naturligtvis inte.

I den spårsnö som nu ligger är det ganska lätt att se var bilar parkerats och spår leder in på en granplantering med lämplig höjd på granarna. Förhoppningsvis är granarna inte tagna olovandes men det vet man inte.

Jag minns en julgransstöld veckan innan jul i början 90-talet när jag bodde i Malmö. Jag var med om en fest på Dalaplan och vartefter kvällen fortskred fick någon den ljusa idén att visst borde värdinnan ha en julgran. Sagt och gjort, styrkta av snaps och öl, begav sig några av festprissarna ut på stan för att förära kvällens värdinna en gran. Efter en stund kom de tillbaka och mycket riktigt hade de med sig en gran. De hade helt enkelt gått till Mobilia och där tagit sig över stängslet till en julgransförsäljning på parkeringen och stulit en gran som de burit längs med Trelleborgsvägen, en sträcka på drygt en halv kilometer.

Värdinnan blev inte glad och till på köpet såg granen för anskrämlig ut. Den ville hon inte ha. De glada gossarna lät sig inte nedslås utan de tog julgran nummer ett med sig och travade tillbaka till Mobila för att byta ut granen mot någon bättre vilket också lyckades. Snart var de tillbaka med gran nummer två och minns jag inte helt fel så fick denna gran stanna för kvällen.

Nu är detta så länge sedan att jag inte minns vem alla som var med på festen och vem av dem som begav sig ut på denna stöldturné. En fyllegrej var det och det märkliga var att de lyckades inne i stan där det ändå borde finnas viss övervakning och ögonpar som spanar bakom gardinerna. Inte en utan två gånger.

Själv har jag ingen julgran utan mitt julpynt är synnerligen begränsat. En julstjärna i fönstret uppe på vinden är det mest synliga och idag kommer jag att tända den och så får den stå på till strax efter nyår. Då släcker jag åter ned den. Uppe året runt men tänd bara kring jul.

Kanske blir det en julduk på bordet, el-ljusstake i fönstret har jag säkert, och om jag hittar i mina gömmor en gammeldas jullöpare i papper föreställandes tomtar eller annat lämpligt julmotiv finner den kanske en tom plats på en vägg. Just dessa löpare är jag lite förtjust i för jag minns hur jag som liten brukade betrakta dessa ofta detaljerade bilder med intresse och fantisera om det jag såg.

Har ni julgran, äkta eller plast, och finns det någon dekoration som absolut måste finnas inför stundade högtid? Inne eller ute.

Denna gran är det ingen risk att någon vill ha men håll med om att den är lite originell.

Gran på Kalotlandet

Eller denna. Kanske skulle den passa på Salutorget i Vasa nästa år?

Isen håller på att lägga sig ut mot Kalotfjärden.

Och båtarna ligger på strand

dött träd

Detta träd, en tall, har gjort sitt. Förmodligen någon fågel som ändå gillar den än.

2 kommentarer

 • annepauline

  Det lär vara åtskilliga julgranar som stjäls, antingen på rot i skogen eller av dem som finns lite här och där under någon presenning till salu dagtid men som vandrar hem till folk nattetid. Precis som granarna i Malmö, haha, lite roligt var det ju! – I Finland hämtade jag hem gran från egen skog redan i tidig ålder, var det mycket snö var det ett riktigt svettigt företag. Nu för tiden köper jag en kungsgran, en liten rackare, inte ens en och en halv meter hög. Kungsgranar barrar inte och fin blir den fastän den egentligen kanske kan kallas ”lilla-jul” gran så liten som den är. Det är roligt att pynta till jul men verkligen skittråkigt att plocka bort pyntet så jag nöjer mig med min gran.

  • Per

   Jag läste någonstans att ca. 20 % av julgranarna stjäls och det är väl inte en helt omöjlig siffra. För den som har fina granplanteringar lätt tillgängliga kan det bli stora kostnader i slutändan.
   Det värsta med vanliga granar är barrningen så jag förstår gott att du väljer en annan sort. Låter ju också lite förnämligt, kungsgran.
   Jag vet inte hur du bor men åtminstone i Malmö var det vanligt att folk kastade ut sina granar från balkongen så fick fastighetsskötaren samla ihop dem. Minst barr för alla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »