Allehanda

Stolt och stark

Igår när jag tog en rask långpromenad i det fina och nu kallare vädret gick jag och rabblade spanska meningar högt för mig själv i hopp om att de en gång för alla skulle etsas fast i min hjärna. Jag har nämligen föresatt mig att i år äntligen får ett bättre flyt i talet. Det måste komma mera per automatik. Få se hur det går? – Få se hur det går? Det måste gå, inga tveksamheter där!

Efter en stund började jag dock störas av något annat i mitt pluggande.  Två ord och en melodi. Till på köpet på ett språk som jag inte kan nästan någonting av: samiska. Mihá ja gievrra var orden som betyder stolt och stark. Jag har nog lyssnat för mycket på Lovisa Neggas låt för de här två orden hade fastnat. På Spotify finns hennes musik och där lyssnar jag mest men även på YouTube finns flera låter, bl.a. denna Mihá ja gievrra.

Ljudkvalitén på videon är inte den bästa men jag gillar den ändå p.g.a. inledningen där hon säger något på samiska samt gör en min och sedan när hon koncentrerad står på scen och väntar på att playback skall komma till start, då liksom fångar hon melodin i luften. Borde jag också lära mig lite samiska och skaffa mig en ren? Nåja, två ord är bättre än ingenting och jag tror nog att jag i detta skede skall koncentrerar mig på spanska för i morgon kväll börjas det åter. Orgulloso y fuerte.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=z-JpwKg8j-c]

010mod
Titta! Solen har kommit tillbaka.

2 kommentarer

 • wesber

  Det är roligt med språk, jag har en jobbarkompis som kommer från Kosovo så nu har jag blivit riktigt haj på albanska. Det är ett vackert språk som jag själv tycker är väldigt lätt att ta in, man ska nämligen vricka tungan lite som när man säger ”tjärnjin” på vår dialekt. I somras när syrran o jag var vid stranden i Hellnäs i badade så var det en utländsk familj där och plötsligt hörde jag ( och förstod) vad barnen ropade till mamman på albanska. Jag ska nog gå en sån kurs framöver eller så får jag prata på med kollegan på jobbet..

  • PJ

   Jag har också försökt lära mig lite av mera udda språk. En gång i tiden hade jag kroatiska jobbarkompisar och då lärde jag mig ett och annat, det mesta är dock glömt.
   Lyckat till med kursen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »