Allehanda

Jag läser en bok

Jag läser en bok, ”Livet bland Kvarkens söner och döttrar”. Skriven av H.R.A. Sjöberg och utgiven 1925. En bok som handlar om livet på Björkö/Replot under 1800-talet och början av följande sekel. Vilket är för de flesta det allom bekanta 1900-talet.

Seder och bruk blandat med vidskepelse och fiskeliv är bokens innehåll. En lättläst bok med diverse nyttiga tips som nu fallit i glömska. T.ex. att vid dop av barn bör man alltid springa vid frambärandet av barnet till dopet. Då blir barnet snabbt och effektivt. Det är nog något som de flesta nutida föräldrar missar, skulle jag tro.

Mera märkligt var händelserna efter konfirmationen. Ungdomarna skulle då ta sina första steg i vuxenlivet. Vid ”Mittjelmäss” (Mikaelidagen) skulle de bjuda sina äldre kamrater i byn på brännvin för att accepteras i gänget. Ynglingarna skulle på sina första friarstråtar. De ledsagades av gänget till en något äldre flicka för anhållan om att han kunde får sova över. Avslag innebar att han fick ett ”kalvskinn”. Många kalvskinn innebär dåliga odds när han på allvar skulle söka sig en partner. De flickor som lät en nymornad konfirmand sova över kunde sedan skryta med att hon fått en ”hönsunge” Många hönsungar innebar en viss status för flickan ifråga.

De unga flickorna fick också besök av äldre pojkar i samma ärende. Sov två flickor i samma säng och bara den ena fick friare var det en stor skam för den som blev utan. Hon hade då ”bränt tegel”.  De gossar och flickor som blivit utan sällskap i sängen fick följande kväll dansa kring ”stabban” (huggkubben).

Det verkar som om ungdomen den tiden levde väldigt lössläppt. Man kan undra om konfirmanderna var äldre den tiden men tanke på att de skulle skaffa både brännvin i mängd och även göra sina första erfarenheter på det erotiska området? Allt efter vissa speciella regler och riter.

Bröllop innebar också en hel del firande. Ett bröllop kunde hålla på i tre dagar och även då flödade spriten. Det kunde bli rätt livat och en del slagsmål kunde bryta ut mellan måltiderna. 150 liter brännvin var inte någon ovanlig mängd för att förse gästerna med för att hålla stämningen uppe. Klockan 01 på natten åt man själva festmåltiden. Säg inte att det var sedligare och bättre förr.

Själv fick jag en flaska med 90°-ig alkohol som tack för att jag varit kattvakt. Jag får väl öppna den när jag gifter mig. Enligt gamla seder och bruk bör man vara väl försedd med eldvatten vid den tillställningen. Tills dess får den stå i bokhyllan bland böckerna.

Inget för katter och finsmakare.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.